ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 411 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 89 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΥΣ
ΧΑΘΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
Αγωνία στον κόσμο και νευρική κρίση στους λοιμωξιολόγους προκάλεσε η εκρηκτική άνοδος κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η καταγραφή 411 κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τα οποία τα 272 στην Αττική, προκαλεί αναγκαστικά κόκκινο συναγερμό και καθιστά επιτακτική τη λήψη νέων μέτρων.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την Αθήνα θα είναι το τελευταίο μέτρο πριν το lockdown, ενώ εξετάζεται ακόμα και η περαιτέρω μείωση του ωραρίου σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Δυστυχώς η κατάσταση στην Αττική έχει ξεφύγει και κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι ακριβώς τα νέα μέτρα και αν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία.
Ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και οι αρμόδιοι οφείλουν να τις αναλάβουν.
Το γεγονός ότι δεν γίνονται συχνά τεστ στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, είναι εγκληματικό.
Αυτό που συνέβη στον Aγιο Παντελεήμονα, που στέλνει σαράντα ηλικιωμένους στην εντατική, είναι απαράδεκτο για ευνομούμενη χώρα.
Η χαλάρωση των μέτρων μετά την πρώτη πανδημία, η άναρχη επανεκκίνηση του τουρισμού και η έλλειψη μιας σταθερής τακτικής, οδήγησε σε μια εφιαλτική κατάσταση που δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Eνα lockdown δεν είναι λύση, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να το αποφύγουμε.
Το κόστος από μια καραντίνα στην Αττική είναι τεράστιο και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς στην πραγματική οικονομία, που δεν έχει άλλες αντοχές.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία της εφιαλτικής πανδημίας.
Επιστήμονες και κυβέρνηση καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να διαχειριστούν μια πρωτοφανή κρίση.
Το ζητούμενο είναι να σώσουν ζωές και να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παρατείνονται τα μέτρα
Την παράταση, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της ισχύος των έκτακτων και προσωρινών μέτρων του άρθρου 235 του ν. 4272/2020 για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του τόπου εργασίας ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που κατέγραψε ακόμη 411 κρούσματα στη χώρα. Μεταξύ αυτών, «παίρνει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η υποχρέωση εφαρμογής του 40% τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους στον ιδιωτικό τομέα καθώς και της εφαρμογής κλιμακωτού ωραρίου έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο για λόγους αποφυγής συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους». Υπενθυμίζεται «ότι τα παραπάνω προσωρινά, έκτακτα αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.