ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα παραμένουν οι 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που αρνούνται να φύγουν από τον καταυλισμό της Ειδομένης ελπίζοντας πλέον σε ένα θαύμα.
Παρά τις προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, οι ίδιοι δηλώνουν πως θα περιμένουν καρτερικά μέχρι να τους επιτραπεί η διέλευση και διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα αλλά να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη.
Μάλιστα, αψηφούν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και προτιμούν να παραμείνουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ από το να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπου η ζωή τους θα είναι πολύ πιο εύκολη.
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που παίρνουν τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ η μεγάλη πλειονότητά τους συνεχίζει να ατενίζει το φράχτη ανυποχώρητη.
«Υπάρχει μια σχετική κινητικότητα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αλλά τίποτα το εντυπωσιακό, όπως ίσως ανέμενε κάποιος μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε ο Μπαμπάρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ειδομένη.
Το προσωπικό της Ύπατης Αρμμοστείας, αλλά και στα άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπως στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο, προσπαθούν να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τις προοπτικές που έχουν εφεξής, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί που μοιάζουν να μην κατανοούν πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.
«Εξακολουθώ να ελπίζω επειδή η ελπίδα είναι μονόδρομος για μένα. Ο μικρός μου γιος είναι στη Γερμανία -πήγε εκεί ως ασυνόδευτος ανήλικος- και καθημερινά μού τηλεφωνεί και με ρωτάει πότε θα πάμε κι εμείς, η υπόλοιπη οικογένεια» λέει η Φάτιμα, η μητέρα της 9χρονης που είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α’ και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για περίπου μία εβδομάδα.
Μπερδεμένη μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δηλώνει η Ντόα από την πόλη Χομς της Συρίας, που την περασμένη Δευτέρα ήταν μεταξύ αυτών που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη. Θέλει να πάει στην Ολλανδία, μαζί με τον σύζυγο και τη σχεδόν ενάμιση μηνών κόρη της, αφού εκεί βρίσκεται η μητέρα της. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Αρχίζω να καταλαβαίνω ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν -όχι σύντομα τουλάχιστον- αλλά δεν ξέρω πού ακριβώς να αποταθώ. Έχω μπερδευτεί πολύ με όλο αυτό που μού συμβαίνει» αναφέρει.
Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα 5-6 Σύρων προχώρησε χθες σε καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων. Σε χαρτόνια που κρατούσαν στα χέρια τους οι πρόσφυγες αναγραφόταν στα αγγλικά η φράση : «Ανοίξτε τα σύνορα».
Αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας ήταν να μην πραγματοποιηθεί προγραμματισμένο δρομολόγιο εμπορευματικής αμαξοστοιχίας προς Σκόπια.
Νέες καταγγελίες
Σε συνολικά 33 άτομα ανήλθαν τα άτομα που καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα.
Μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους παρείχαν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, από 17 έως 29 χρόνων που έφεραν μελανιές και εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματός τους ενώ δύο από αυτούς είχαν κατάγματα στα άκρα και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τους στο νοσοκομείο του Κιλκίς.
Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από 30 άτομα, προσήλθε στα ιατρεία γύρω στις 3 ξημερώματα και η δεύτερη ομάδα, με τα υπόλοιπα 3 άτομα, προσήλθε στις 7 το πρωί της Κυριακής.
Όλοι τους ανέφεραν στους γιατρούς ότι τους χτύπησαν Σκοπιανοί αστυνομικοί όταν προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα και μάλιστα, κατά δήλωσή τους, τους έκλεψαν ότι πολύτιμο είχαν στην κατοχή τους.
Στο μεταξύ, σε παραπληροφόρηση αποδίδει τώρα ο πατέρας του 6χρονου κοριτσιού από τη Συρία, τα
δημοσιεύματα, σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για απόπειρα βιασμού της από Πακιστανό, στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ο Αχμεντ Μουράτ διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε τίποτα».
«Η μικρή πήγε στην τουαλέτα, ένας άνδρας προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα και τότε του επιτέθηκαν δυο φίλοι μας» διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «όλα είναι ψέματα».
«Αγκάθια» στην εφαρμογή της συμφωνίας
Από χθες τα μεσάνυχτα τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στα νησιά.
Τα εμπόδια πάντως παραμένουν πολλά, και η Αθήνα υπογραμμίζει ότι η πλήρης εφαρμογή χρειάζεται χρόνο. «Δεν υλοποιείται ένα τέτοιο σχέδιο μόνο σε 24 ώρες» λέει ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για την Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης Γ.Κυρίτσης.
Με το «καλημέρα» της συμφωνίας για την επανεισδοχή έφτασαν από την Τουρκία στα νησιά ακόμη 875 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, στη Λέσβο έφτασαν 294 πρόσφυγες, στη Σάμο 113, στη Χίο 441 και στην Άνδρο 27.
Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια φτάνει τους 48.141.
Στα νησιά βρίσκονται συνολικά 7.316 πρόσφυγες, στην Αττική 13.010, στην Κεντρική Ελλάδα 1.821 και στη Βόρεια Ελλάδα 25.994.
Βάσει χρονοδιαγράμματος, οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν στις 4 Απριλίου.
Κεντρικός άξονας της συμφωνίας είναι η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία στην αρχή του «ένας προς έναν». Δηλαδή, για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ θα δίνει άσυλο σε έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία. Ο ανώτατος αριθμός που θα δεχθεί η ΕΕ στο προσωρινό αυτό μέτρο είναι 72.000.
Επειδή όσοι Σύροι έχουν προσπαθήσει να περάσουν το Αιγαίο θα βρίσκονται στον «πάτο» της λίστας για παροχή ασύλου, η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρεί ότι το σχήμα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράνομη διέλευση.
Οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση «εξπρές» για να μεταφέρουν τους ανθρώπους από τα παράλια της χώρας προς κέντρα φιλοξενίας κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος είναι τα hot spots που λειτουργούν να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν στο Αιγαίο να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.
Στο μεταξύ, στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Το συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο πρωθυπουργός, θα έχει ως στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων, την εφαρμογή ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων.
Νέες τραγωδίες
Νεκρά περισυνελέγησαν νωρίς χθες το πρωί της δύο μικρά κοριτσάκια, 1 και 2 ετών αντίστοιχα, από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.
Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.
Επίσης, στη Λέσβο νεκροί ανασύρθηκαν δύο πρόσφυγες, μετά την αποβίβασή τους στην ακτή στην περιοχή αεροδρομίου. Τα θύματα επέβαιναν μαζί με περίπου 70 άλλους πρόσφυγες σε φουσκωτή λέμβο και εκτιμάται ότι ο θάνατός τους οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Καταδίωξη δουλεμπορικού με πυροβολισμούς
Επεισοδιακή καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους με ρίψη προειδοποιητικών βολών και τη σύλληψη των δύο χειριστών του, σημειώθηκε χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου.
Το σκάφος είχε αποβιβάσει νωρίτερα 20 πρόσφυγες και μετανάστες στην ακτή ενώ στη θέα του λιμενικού, που ζητούσε με φωτεινές και ηχητικές υποδείξεις την ακινητοποίησή του, οι δύο χειριστές ανέπτυξαν ταχύτητα και άρχισαν να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς.
Οι λιμενικοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη ρίψη προειδοποιητικών βολών με αποτέλεσμα το εν λόγω δουλεμπορικό σκάφος να ακινητοποιηθεί και να συλληφθούν οι δύο διακινητές, ηλικίας 22 και 28 ετών. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο της Χίου όπως και οι δύο δουλέμποροι.
Το ταχύπλοο σκάφος όπως και μία κυνηγετική επαναληπτική καραμπίνα, που εντοπίστηκε μέσα σε αυτό, κατασχέθηκαν.
Στην Ελευσίνα 3 πλοία με πρόσφυγες
Στην Ελευσίνα κατέπλευσαν αργά χθες το απόγευμα δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με τουλάχιστον 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο μετέφερε 1.453 άτομα από τη Μυτιλήνη και το «Blue Star Patmos», το οποίο παρέλαβε 635 άτομα από τη Χίο.
Αρχικά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είναι ένα από τα ναυλωμένα πλοία από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας, ωστόσο υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού.
Αμέσως μετά την αποβίβασή τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οδηγήθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.
Το πρωί στο λιμάνι της Ελευσίνας είχε καταπλεύσει το καταμαράν «Τera Jet» με 1.169 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο που μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Ελληνικό.
Στον Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, φιλοξενούνται στο λιμάνι προσωρινά 4.370 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.
Το μεσημέρι, στην πύλη Ε2, η «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «105,5 Στο Κόκκινο», διοργάνωσαν συναυλία με χορούς και τραγούδια για τους πρόσφυγες με μουσικές από την Ελλάδα, τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων, έφτασαν στις 5 το απόγευμα 20 λεωφορεία από τον Πειραιά με μετανάστες και πρόσφυγες . Το κέντρο φιλοξενίας διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο διάδρομο προσγείωσης του παλιού αεροδρομίου. Στο χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων ενώ εάν χρειαστεί θα προστεθούν και άλλες που βρίσκονται ήδη στο χώρο.
ΣΥΡΙΖΑ: «Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες»
Μήνυμα αλληλεγγύης στους εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που εκδιώκονται από την πατρίδα τους, λόγω πολέμου και φτώχειας, αλλά και όσους υφίστανται διακρίσεις λόγω χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικής προτίμησης έστειλε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους χιλιάδες αλληλέγγυους συμπολίτες μας, κυρίως τις νέες και τους νέους, που δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι δίνεται ένα «μήνυμα αγώνα» απέναντι σε όλους όσοι επιχειρούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης να υψώσουν τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους και να καλλιεργήσουν ρατσιστικά στερεότυπα, απέναντι στη νεοναζιστική ιδεολογία και τους εκπροσώπους της.
«Στεκόμαστε απέναντι στην Ευρώπη Φρούριο και στο κλίμα φόβου που καλλιεργείται στους ευρωπαϊκούς λαούς και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πραγματικής, ισότητας, ισονομίας και ελευθερίας για όλους και όλες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Π. Παυλόπουλος: «Είναι ο άνθρωπος, όχι το νόμισμα»
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εκείνη η οποία, με βάση την ιστορία της και τις θυσίες της, μπορεί να διδάξει καλύτερα και την Ευρώπη ως προς το χρέος της απέναντι στον Άνθρωπο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη διάρκεια γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, η οξύτατη προσφυγική κρίση αποδεικνύει ότι κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος. «Πάνω σ’ αυτήν την βάση θα κριθεί τελικώς αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρξει και θα οδηγηθεί στην ολοκλήρωσή της ή θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.