Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Στην αντεπίθεση η Ελλάδα

Στην αντεπίθεση περνά η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό τον άτυπο πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Αυστρία τα τελευταία 24ωρα με αφορμή το προσφυγικό.

Λίγες ώρες μετά την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως από την Αυστρία, η Ελλάδα απάντησε αρνητικά σε αίτημα της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ να επισκεφθεί την χώρα μας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε πρώτα να αρθούν όλες οι αποφάσεις της παράτυπης Διάσκεψης που έγινε στη Βιέννη χωρίς τη συμμετοχή της  Ελλάδας.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι άκρως προκλητικές δηλώσεις της αυστριακής υπουργού, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, με τις οποίες επανήλθε στις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

 «Tο λέω ανοικτά και ειλικρινά: αν η Ελλάδα επισημαίνει επανειλημμένα ότι δεν είναι εφικτή η προστασία των ελληνικών συνόρων, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν τελικά μπορούν τα σύνορα της Σένγκεν να είναι εκεί» είπε με εκβιαστικό τόνο η κ. Λάιτνερ.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που κατηγόρησε την αξιωματούχο της Αυστρίας ότι δεν λέει την αλήθεια και την εγκάλεσε για τις νέες εχθρικές ενέργειες.

«Η υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν» υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Euronews επανήλθε στο θέμα του βέτο που είναι έτοιμη να ασκήσει η Ελλάδα σε περίπτωση που συνεχιστούν οι Αυστριακές προκλήσες.

«Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» δήλωσε.

Ως τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων, χαρακτήρισε την απόφαση για ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Έκανε λόγο για λελογισμένη, ήπια και σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας, σημειώνοντας ότι θα φανεί στη διεθνή κοινότητα ποιος εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από εταίρους και συμμάχους.

Εξάλλου, την δυσαρέσκειά του για τις μονομερείς ενέργειες της Αυστριακής κυβέρνησης είχε εκφράσει ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ.

 «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» ανέφερε.

Με αφορμή τη στάση της Βιέννης στο προσφυγικό, σήμερα στη 1 μ.μ μέλη της Πρωτοβουλίας «Ασφαλής Δίοδος-Όχι στον πόλεμο» θα προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας (Βασ.Σοφίας 4).

Δραγασάκης: «Μας θέλουν για συνοριοφύλακες της Ευρώπης»

«Σε καμία περίπτωση το όραμά μας δεν είναι να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 «Δε θέλουμε λεφτά για να συντηρούμε εδώ τους πρόσφυγες, στόχος μας είναι να έχουν δίοδο για να κατευθυνθούν εκεί όπου θέλουν να πάνε» συμπλήρωσε, θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια περί οικονομικών ανταλλαγμάτων προς την Ελλάδα, με τον όρο να μείνει στην χώρα η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων, που διασχίζουν το Αιγαίο.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

Αυστηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους αλλά και προς την Ευρώπη που ανέχεται τέτοιες πρακτικές έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τους Δελφούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν «θεσμικοί αρμοί για να ληφθούν αποφάσεις που θα γίνουν σεβαστές από όλους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι αποφάσεις που έλαβε το κορυφαίο όργανο της ΕΕ, το συμβούλιο υπουργών, αγνοήθηκαν «επιδεικτικά» από άλλα κράτη, γιατί, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι θεσμοί συνεκτικής αντιμετώπισης της ΕΕ και κυρίως μηχανισμοί κυρώσεων που μόνο από όργανα με δημοκρατική προέλευση θα μπορούσαν να προέλθουν».

Αργότερα, ο κ. Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ, από τον οποίο ζήτησε την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα του κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επίσης, κάλεσε την Αυστρία να αποφύγει την αλλαγή του καθεστώτος εισόδου προσφύγων στην εδαφική της επικράτεια, ως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου.

Δ.Αβραμόπουλος: «Συμφωνία στις 7 Μαρτίου ή καταστροφή»

Σκληρή κριτική προς πάσα κατεύθυνση για το προσφυγικό άσκησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν μπορεί τη στιγμή που ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται για να στήσει δομές καταγραφής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, κάποιοι άλλοι να υψώνουν φράκτες» τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, καταγγέλλοντας τις μονομερείς κινήσεις από κάποιες χώρες με κατασκευή φρακτών και τειχών.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε τη δραματική προειδοποίηση ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου, η Ευρώπη θα καταρρεύσει.

«Στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου για το προσφυγικό πρέπει να υπάρξει σύγκληση και συμφωνία αλλιώς θα οδηγηθούμε στην καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Βούτσης: Δεν θα απομονωθούμε για να στεγανοποιηθεί η Ευρώπη

Για «αλα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της EE, κάτι που «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την ΕΕ κατάσταση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ

Μάλιστα είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε καμιά φιλανθρωπία» και τόνισε ότι «δεν μας αφορά καμιά πράξη συνεχιζόμενης πολλαπλής πίεσης και πατερναλιστικής συμπεριφοράς προς τη χώρα μας».

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι ο λαός αυτός δεν είναι διατεθειμένος να περιχαρακωθεί και να απομονωθεί, για να βιώσει -ως τιμωρία άραγε ή κι ως βαλβίδα διαφυγής- τις δύο ταυτόχρονες αυτές κρίσεις (οικονομική και προσφυγική), στεγανοποιώντας την υπόλοιπη Ευρώπη από την επίδρασή τους» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ σε 2.000-3.000.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη συνάντησή τους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμετ Νταβούτογλου στις 7 Μαρτίου.

Παράλληλα  χαιρέτισε τη δέσμευση του υπουργού Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Κλειστά σύνορα

Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια εξαιτίας των μονομερών ενεργειών χωρών που εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους. Τα Σκόπια, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Σερβία και η Κροατία έχουν σφραγίσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις πύλες εισόδου τους, επιτρέποντας την διέλευση σε μόλις 580 πρόσφυγες την ημέρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι κανένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Αλλά και ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες, ούτε την δυνατότητα, ούτε και την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σώσει τον κόσμο, ενώ άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους» διεμήνυσε.

Εν τω μεταξύ, ο σέρβος υπουργός ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας χωρών που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας.

 

ΟΗΕ: «Αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο οι συνοριακοί περιορισμοί»
Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων από βαλκανικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε αντίθετους στο διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες τους συνοριακούς περιορισμούς.
 

20.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Στους 20.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία 24ωρα.

 

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου1.150 πρόσφυγες και  στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών άλλοι 2.000.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ειδομένη με σχεδόν 5.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτήριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Στο νησί της Λέσβου το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι προς αποχώρηση ήταν 1.766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

 

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα και σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται σήμερα με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν χθες 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνθηκαν προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες.

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή