Τρίτη, 22 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στη Βουλή ανοίγουν οκτώ φάκελοι διαπλοκής και διαφθοράς

Μοιραστείτε το

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ… ΚΑΨΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΟΥΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Οκτώ φακέλους έχει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους οποίους περιέχονται στοιχεία που αποκαλύπτουν διαφθορά, διαπλοκή και απόπειρες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη.

Το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή θα διεξαχθεί η, αναβληθείσα την περασμένη εβδομάδα λόγω της επίθεσης στις Βρυξέλλες, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και την απονομή Δικαιοσύνης. Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν αφορούν: Στις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, στα θαλασσοδάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, στις «φωτογραφικές» τροπολογίες, στις ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες, στις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας kontra news «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα μιλήσουν με στοιχεία ονόματα και διευθύνσεις και οι προύχοντες του απερχόμενου σάπιου πολιτικού και μιντιακού συστήματος θα βρεθούν εκεί που τους κατατάσσει ήδη η ιστορία αυτής της χώρας. Σε θέση κατηγορούμενου και όχι κατηγόρου όπως προσπάθησαν να βρεθούν επιτιθέμενοι υπό το κράτος πανικού, σε αυτούς που πρωτοστατούν στην κάθαρση (και) στη Δικαιοσύνη. Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος και τα πρώην κόμματά τους, αλλά και ο πρώην δικαστής που σε ένα βράδυ βρέθηκε από αρεοπαγίτης επικεφαλής στο επικρατείας της ΝΔ του Σαμαρά και αμέσως μετά υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση:

Για το νόμο των 13 ημερών που ψήφισε (εκ παραδρομής όπως είπε μετά) ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ουσιαστικά αμνήστευσε τους μιζαδόρους των εξοπλιστικών προεξάρχοντος κατηγορούμενου στην υπόθεση που είχε διατελέσει επικεφαλής στα ναυπηγεία και αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Για την τροπολογία με την οποία ουσιαστικά αμνηστεύθηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών και τα ίδια τα κόμματα για τα θαλασσοδάνεια που είχαν λάβει, την οποία είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει. Η τροπολογία που είχε αναδρομική ισχύ εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Για το διακομμματικό και μιντιακό σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας το οποίο αφορά στα 1.300 αγύριστα δάνεια, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, η διερεύνηση του οποίου έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο αφού πλέον είναι ξεκάθαρη και η στόχευση και η πολιτική βούληση. Το σκάνδαλο ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2008.

Το πλήρες κείμενο της Kontra news

Η KONTRA NEWS ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 13 ΗΜΕΡΩΝ, Η (ΝΤ)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ

Χαστούκι για τους κήνσορες της διαφθοράς και της διαπλοκής, τους βουτηγμένους στη λάσπη της ασυδοσίας και της αρπαγής δημόσιου χρήματος πολιτικούς προϊσταμένους του ολέθρου της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αποτελεί ο φάκελος με τις υποθέσεις – ντοκουμέντα, τον οποίο θα ανοίξουν σε ζωντανή μετάδοση από τα έδρανα της Βουλής , αύριο το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις, οι προύχοντες του απερχόμενου σάπιου πολιτικού και μιντιακού συστήματος , θα βρεθούν εκεί που τους κατατάσσει ήδη η ιστορία αυτής της χώρας. Σε θέση κατηγορούμενου και όχι κατηγόρου όπως προσπάθησαν να βρεθούν επιτιθέμενοι υπό το κράτος πανικού , σε αυτούς που πρωτοστατούν στην κάθαρση (και) στη Δικαιοσύνη. Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος και τα πρώην κόμματά τους, αλλά και ο πρώην δικαστής που σε ένα βράδυ βρέθηκε από αρεοπαγίτης επικεφαλής στο επικρατείας της ΝΔ του Σαμαρά και αμέσως μετά υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση:

Για τον νόμο των 13 ημερών που ψήφισε (εκ παραδρομής όπως είπε μετά) ο Χαρ. Αθανασίου και ουσιαστικά αμνήστευσε τους μιζαδόρους των εξοπλιστικών προεξάρχοντος κατηγορουμένου στην υπόθεση που είχε διατελέσει επικεφαλής στα ναυπηγεία και αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Άλλωστε δεν χρειάζεται να πει κάποιος από την κυβέρνηση κάτι για αυτό, τα είχαν πει με επίσημη ανακοίνωσή τους  στις 12 Ιουνίου 2014 οι Ενώσεις των Διοικητικών Δικαστών, Νομικών Συμβούλων του Κράτους και Εισαγγελέων. Αν δεν κάνει αυτό, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα λόγια ενός βουλευτή της ίδιας της ΝΔ, και επικεφαλής τομέα Δικαιοσύνης, Κώστα Τζαβάρα ο οποίος τον Ιούνιο του 2014 (και με αφορμή και τη φημολογία για κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου) είχε πει:

«Οι συμπτώσεις θα πρέπει να ερευνηθούν, δεν θέλω να καταλογίσω δόλο αν και η ένωση εισαγγελέων μίλησε για ύποπτη νομοθετική διαδικασία», ανέφερε ακόμη, ενώ ζήτησε να επέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να δούμε ποιοι ευεργετούνται από αυτή τη διάταξη. Είναι περίεργο διότι περνά από τέσσερις ελέγχους: πρώτο, την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεύτερο, το γραφείο του υπουργού, τρίτο, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συνέπραξε, και, τέταρτο, τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης».

Ο Κώστας Τζαβάρας

Τότε ο κ. Αθανασίου είχε απαντήσει:

“Ενόψει της παραφιλολογίας, που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με δήθεν «συγκαλύψεις», «ευνοϊκές μεταχειρίσεις» και «χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις» για εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα και για καταχραστές δημοσίου χρήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε τα εξής: «Σταθερή και αμετακίνητη βούληση της Κυβέρνησης είναι η δραστική και ως εκ τούτου αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του Δημόσιου τομέα. Αυτό αποδεικνύεται από το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της. (κακουργηματοποιήθηκε η δωροδοκία – παθητική και ενεργητική – των πολιτικών αξιωματούχων και των δικαστικών λειτουργών και αυστηροποιήθηκε αυτή των υπαλλήλων κ.ά. βλ. ν. 4254/2014). Με τις πρόσφατες και (οψίμως!) σχολιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ΟΥΔΕΙΣ υπάλληλος (Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. κλπ), που υπηρετεί όχι μόνο στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που ιδρύθηκαν από το Δημόσιο (ΟΤΕ {υπόθεση SIEMENS}, ΔΕΗ, Ναυπηγεία κλπ) απαλλάσσεται ή θα τύχει οποιασδήποτε ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βρουν, πίσω από τις εν λόγω ρυθμίσεις, οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Αν έχουν υπόψη τους οποιαδήποτε περίπτωση που μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις εν λόγω ρυθμίσεις, ας την αναφέρουν δημοσίως, για να τύχουν ανάλογης απαντήσεως».

Βγήκε

Στις αρχές Αυγούστου όμως , περιέργως πως εκδόθηκε βούλευμα που έξανε δεκτή την προσφυγή του προφυλακισμένου για την υπόθεση των εξοπλιστικών Σωτήρη Εμμανουήλ Με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών η προσωρινή κράτηση του διαχειριστή των Ελληνικών Ναυπηγείων αντικαθίσταται με την καταβολή εγγύησης 3 εκατ. ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση δύο φορές την εβδομάδα στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας του.

-Σε βάρος του Εμμανουήλ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αφορούν ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν φθάσει σε εταιρεία του από τη γερμανική HDW (υπόθεση υποβρυχίων) .

Οι εισαγγελείς

Θυμίζω επίσης τι γράφαμε στην εφημερίδα μας στις 14 Ιουνίου 2016 (μάλιστα τότε οι  εισαγγελείς είχαν εκδώσει και σχετική ανακοίνωση) για την τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο:

Α. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν : (i) η αντικατάσταση του άρθρου 263 α Ποινικού Κώδικα (ώστε κατηγορίες προσώπων να παύσουν να θεωρούνται ως υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μπορούν να διατεθούν επιχορηγήσεις κ.λπ. από νπδδ, Τράπεζες κ.λπ. και, άρα, δυνάμει υποκείμενα εγκλημάτων σχετικών με την υπηρεσία) με το άρθρο πρώτο § ΙΕ υποπαράγραφος ΙΕ.12 άρθρου πρώτου Ν 4254/2014, και η επαναφορά της διάταξης μετά 20 ημέρες με το άρθρο 50 Ν 4262/2014».

Β. ΕΞΗΓΗΣΗ :Οι εισαγγελείς εννοούν το παράδειγμα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτ. Εμμανουήλ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία της διακίνησης «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των υποβρυχίων. Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου εκμεταλλευόμενοι διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του. Η διάταξη αυτή εξαιρεί της ποινικής ευθύνης για δωροδοκία τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος (όπως τα Ναυπηγεία). Ο νομοθέτης -περιέργως ίσως- προβλέπει κατάργηση μιας παραγράφου του άρθρου 263 του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων, εξαιρώντας όλους τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή από τράπεζες. Πέραν της δικογραφίας για να ναυπηγεία, που καρκινοβατεί πλέον, η διάταξη αφορά και δεκάδες άλλες αφού εκκρεμούν κι άλλες για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή τις τράπεζες είναι δεκάδες και στελέχη τους κατηγορούνται για κακοδιαχείριση».

Για την ιστορία η διάταξη καταργήθηκε μετά 20 μέρες, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

2. Για την τροπολογία με την οποία ουσιαστικά αμνηστεύθηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών και τα ίδια τα κόμματα  για τα θαλασσοδάνεια, την οποία έχει πει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει.  Η ιστορία αυτής της  «αμαρτωλής» τροπολογίας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους άλλοτε γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων την ενδεκαετή περίοδο 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια. Λίγες μέρες αργότερα , στις αρχές Απριλίου του 2013, ελήφθησαν ερήμην του αποφάσεις που οδήγησαν τις εν λογω δανειοδοτήσεις των κομμάτων, οι οποίες είχαν μόνη εγγύηση τα εκλογικά τους ποσοστά , στο αρχείο απαλλάσσοντας τράπεζες και κόμματα από κάθε ευθύνη. Η ασυλία θεσπίστηκε τον Απρίλη του 2013 με εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ. Σταμενίτης. Η τροπολογία που είχε αναδρομική ισχύ, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως π.χ του Μεγάρου Μουσικής, η οποία ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες αργότερα αναπόφευκτα ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο. Εν ολίγοις απαλλάχτηκαν από τυχόν ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) ήταν από την Αγροτική Τράπεζα. Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες Αγροτική , Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα και Eurobank

3. Το διακομματικό και μιντιακό σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο αφορά στα 1.300 αγύριστα δάνεια , συνολικού ύψους 5 δις ευρώ, η διερεύνηση του οποίου έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, αφού πλέον είναι ξεκάθαρη και η στόχευση και η πολιτική βούληση. Το σκάνδαλο ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2008.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com