«Παγωμένα» επιτόκια με πλαφόν στο 8% του ΑΕΠ για τα ομόλογα, δάνεια, τόκους και κλειδωμένα στο 7% για την αποπληρωμή εντόκων, είναι ο στόχος της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον.
Η ευκαιρία είναι μεγάλη, όλοι οι δανειστές θα δώσουν το παρόν στην Σύνοδο του ΔΝΤ και όλοι θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και να μοιραστούν τις σκέψεις τους για την διαχείριση του χρέους.
Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα θα πιέσει, να μπει «ταβάνι» ετήσιων πληρωμών ώστε να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ, η εξυπηρέτηση του χρέους, με σκοπό να δημιουργηθεί χώρος στον προϋπολογισμό, μία «ανάσα» για αναπτυξιακές πολιτικές στο εσωτερικό.
Πρόκειται για ένα σχέδιο της Αθήνας προκειμένου να έχει ένα «μαξιλάρι» έναντι ενδεχόμενων νέων αυξήσεων επιτοκίου από την ΕΚΤ, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του σκεπτικού της ελληνικής κυβέρνησης.
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποσό που πρέπει να δαπανά η Ελλάδα κάθε χρόνο», σημείωσε άλλη πηγή στο Πρακτορείο υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, προσθέτοντας:
«Θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς ανατροπές».
Το πρακτορείο επικαλείται περαιτέρω σχέδιο εγγράφου του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους εταίρους δια του οποίου τους παροτρύνει να χορηγήσουν στην Αθήνα σημαντική ελάφρυνση χρέους, το οποίο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Επισημαίνει ωστόσο και τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση.