Εργαλείο μεγάλης σημασίας, για την επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, χαρακτήρισε τον Νέο Αναπτυξιακό, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Βασικός πυλώνας του, είναι η «δίκαιη Ανάπτυξη» και στόχος το πέρασμα σε μία βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.
Κατά την παρουσίαση του νέου Νόμου, τονίστηκαν οι διαφορές του με παλαιότερους, που παρουσίασαν σημαντικές καθυστερήσεις και δεν επιτεύχθηκε μεγάλη διασπορά, καθώς όπως τόνισε ο υπουργός ο νέος Αναπτυξιακός, εισάγει τρεις καινοτομίες, είναι στοχευμένος νόμος που επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγή την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Εισάγει και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν τον νέο επενδυτή να βρει πόρους για να ξεκινήσει την δραστηριότητά του.
Η 4η καινοτομία, που αφορά περισσότερο μεγάλες ξένες επενδύσεις, εισάγει την πρόβλεψη για 12ετές σταθερό περιβάλλον. Αν βελτιωθεί το φορολογικό περιβάλλον, θα επωφεληθούν από αυτό.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είμαστε ευτυχείς που κατορθώσαμε να επιτύχουμε την μοναδικότητα των εργαλείων και να ενισχύσουμε μία νέα λογική που θα βασίζεται στην δυνατότητα να μοχλεύσουμε του πόρους που θα έχουμε στην διάθεσή μας. Οι τομείς προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, είναι τομείς προτεραιότητας και για τον νέο Αναπτυξιακό. Η αύξηση των πόρων από το πρόγραμμα επενδύσεων θα βοηθήσουν στην χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού, αν υπάρχει το ενδιαφέρον. Υπάρχουν σε εκκρεμότητα παλιά έργα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του έτους, ώστε να ενταχτούν στην έκθεση κλεισίματος του 2017. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην συμπληρωματικότητα και είναι πάρα πολύ κρίσιμο, τόσο λόγο της ύφεσης αλλά και των νέων θετικών εξελίξεων να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στην διάθεσή μας από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία., για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την ελληνική Οικονομία.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για τον νέο Αναπτυξιακό, Λόης Λαμπριανίδης, που έδωσε τα νούμερα του νέου νόμου. Όπως είπε, τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν επενδύσεις 32 δισ. ευρώ και πήραν ενίσχυση 12 δισ. Η μέση επενδυτική δαπάνη/ θέση εργασίας έφτασε τα 976.000 ενώ η μέση ενίσχυση/ θέση εργασίας έφτασε τις 323.000. Το 95% των επενδυτικών σχεδίων είναι χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας.
Δυο κλάδοι της ενέργειας και των ξενοδοχείων είχαν το 46,5%επενδυτικών σχεδίων στο Ν. 3908 και το 72,2% του προϋπολογισμού. Ενώ ένα αρκετά αξιόλογο επιπλέον ποσοστό διατέθηκε σε εφοδιαστικές αλυσίδες και ευρυζωνικά δίκτυα, με καταφανή περιορισμό της βιομηχανίας.
Τέλος, υπήρξε πολύ μεγάλη συγκέντρωση των επιχορηγήσεων: 4,2% των επενδυτικών σχεδίων αντιπροσώπευε το 43,6% του ύψους επένδυσης, Ελάχιστες επιχειρήσεις πήραν τα τελευταία 15 χρόνια πήραν πάρα πολύ μεγάλα ποσά ενισχύσεων: 6 πήραν 1 δισ. , ή 15 πήραν 1,5 δισ. ή 95 πήραν 3 δισ. .Κατά αυτόν τον τρόπο οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί συνέβαλαν στην επίταση της ανισότητας στην χώρα, που με την σειρά της αποτέλεσε βασική αιτία της κακής εξέλιξης της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια.
Αν και οι νόμοι αυτοί, είχαν στόχο μία πιο ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη τελικά τα στοιχεία δείχνουν πως δεν συνέβη αυτό.
Δεν υπήρχαν οι διαδικασίες ασυνεχούς αξιολόγησης που βάζουμε εμείς τώρα. Βρήκαμε πάρα πολλές υπέρ δεσμεύσεις. Αν ήταν να ολοκληρωθούν ξαφνικά όλα τα εκκρεμή σχέδια, η πολιτεία θα όφειλε, θα έπρεπε να δώσει πάνω από 4 δις ευρώ.
Εδώ θέλω να κάνω μία σημείωση, το κόστος εργασίας δεν είναι το μόνο πράγμα που έλκει μία επένδυση από το εξωτερικό. Ακόμα και το μπαγκλαντές που έχει χαμηλότερους φόρους, δεν έχει ξένες επενδύσεις. Τέλος, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις χαμηλού κόστους χώρες, αλλά δεν θέλουμε και να τις ανταγωνιστούμε. Ο στόχος μας είναι να μετακινηθούμε στην αλυσίδα της αξίας, να παράγουμε προϊόντα, με βήματα προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.