Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Στα θρανία τα παιδιά που φιλοξενούνται στο κέντρο προσφύγων των Διαβατών

ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ                                                   

Ένα ξεχωριστό σχολείο για τα προσφυγόπουλα έχει δημιουργηθεί στο κέντρο φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Εκεί, τα προσφυγόπουλα μαθαίνουν ελληνικά με τη βοήθεια εθελοντών.

Ο Χάλιντ, ο Ομάρ και η Ράνι γνωρίστηκαν πριν από περίπου έναν μήνα στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, όπου έφτασαν μετά το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι τους από τη Συρία.

Σήμερα είναι φίλοι και, αν και διαφορετικής ηλικίας, πηγαίνουν στην ίδια τάξη και καθημερινά εκτός από αραβικά, ελληνικά και αγγλικά μαθαίνουν καινούργια πράγματα για τη ζωή και τον κόσμο. Πάνω από όλα όμως άρχισαν να χαμογελούν ξανά, να παίζουν, να τραγουδούν, επουλώνοντας σιγά σιγά τα σημάδια που άφησε στην ψυχή τους ο πόλεμος.

Τα παιδιά, ηλικίας 8 έως 10 ετών, είναι μόνο τρία από τα 150 που συμμετέχουν στο σχολείο, το οποίο δημιούργησε ομάδα εθελοντών, ψυχολόγων και εκπαιδευτικών, σε μία προσπάθεια να τα εντάξουν σε ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και γνώσης. Το εγχείρημα στέφθηκε πολύ γρήγορα με επιτυχία, παρά τους φόβους που είχαν στην αρχή ότι τα παιδιά δύσκολα θα ανταποκρίνονταν σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισαν και της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

«Τα παιδιά όμως θέλουν παρέα, έχουν ανάγκη από παιχνίδι, απασχόληση, γνώση και εκτόνωση αλλά και από ένα πρόγραμμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ασφαλή», ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο συντονιστής του προγράμματος και ψυχολόγος Νιχάντ Ιμπραχήμ, που θυσιάζει τον προσωπικό χρόνο του, για να βοηθήσει τα προσφυγόπουλα και να στηρίξει τους γονείς τους. Ο ίδιος κατάγεται από το Ισραήλ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ναζαρέτ και ήρθε για σπουδές στην Ελλάδα, όπου και εργάζεται πολλά χρόνια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία», το σχολείο στα Διαβατά συγκροτήθηκε σε λίγες ημέρες, καθώς στο πρώην στρατόπεδο υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια με μεγάλες αίθουσες.

«Σε πρώτη φάση ενημερώσαμε τους γονείς, Σύριους, Ιρακινούς και Αφγανούς, που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο κέντρο, ότι φτιάχνουμε έναν χώρο, για να απασχολούμε τα παιδιά δημιουργικά, να τους μάθουμε παιχνίδια και τραγούδια, βοηθώντάς τα να ξεχάσουν και να αρχίσουν να χαμογελούν ξανά», σημείωσε ο Νιχάντ και πρόσθεσε ότι από τα 10, 20 παιδιά στην αρχή σήμερα, τρίτη εβδομάδα που λειτουργεί το σχολείο, συμμετέχουν περίπου 150, από 5 έως 11 χρόνων.

Ζητούν να μάθουν συνεχώς νέα πράγματα

Σύμφωνα με το συντονιστή του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης και γνώσης το σχολείο στα Διαβατά, στο οποίο εκτός από τον ίδιο συμμετέχουν και άλλα έξι άτομα (ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές), δεν λειτουργεί με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Δεν έχει δηλαδή ένα πρόγραμμα μαθημάτων αλλά απασχόλησης και δραστηριοτήτων.

«Στην αρχή έπρεπε να καταλάβουμε το δράμα αυτών των παιδιών, να κατανοήσουμε την ψυχολογική κατάστασή τους και να τα παροτρύνουμε να παίξουν και να διασκεδάσουν», σημείωσε ο Νιχάντ. Σήμερα όμως, σχεδόν είκοσι ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το σχολείο πλημμύρισε από παιδιά, (το ένα τρίτο του προσφυγικού πληθυσμού στο κέντρο είναι παιδιά), τα οποία πλέον μπήκαν σε ένα πρόγραμμα και έχουν καθήκοντα από τις 9.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι. Καθημερινά, όπως είπε ο συντονιστής, θέλουν να μαθαίνουν καινούργια πράγματα για την Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ ήδη πολλά έχουν μάθει τις πρώτες λέξεις στα ελληνικά και στα αγγλικά.

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο να προσεγγίσουμε τα προσφυγόπουλα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κλεισμένα στον εαυτό τους, γκρίνιαζαν συνεχώς και είχαν άρνηση για όλα», ανέφερε ο Νιχάντ. Όμως η ομάδα των εθελοντών ψυχολόγων έδωσε νόημα στο χρόνο τους με το παιχνίδι στην αρχή, με την απασχόληση με διάφορα μουσικοκινητικά προγράμματα και σήμερα με τη γνώση.

Κάθε πρωί, μετά το πρωινό στην τραπεζαρία του κέντρου, καθαρίζουν το χώρο, πηγαίνουν στην αίθουσα, φτιάχνουν τα θρανία τους και ετοιμάζονται για το μάθημα. «Τα παιδιά είναι θύματα πολέμου και ως εκ τούτου είναι φοβισμένα. Οπότε αυτό που κάνουμε είναι να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας, για να χαλαρώσουν, να ανοιχτούν και να μιλήσουν για όλα όσα τους προβληματίζουν», υπογράμμισε ο Νιχάντ, για να προσθέσει ότι «ευτυχώς αυτό το καταφέρνουμε και πλέον είμαστε στην τάξη έτοιμοι για μάθημα». 

Μαθαίνουν και ελληνικά

Τις τελευταίες ημέρες στην πολύβουη τάξη τα παιδιά εμφανίζονται κάθε πρωί με την τσάντα τους, τα τετράδια και τα μολύβια τους. Πολλά από αυτά δεν πήγαν ποτέ στο σχολείο λόγω του πολέμου, οπότε η ομάδα των εθελοντών, που προέρχονται και από αραβικές χώρες, κλήθηκαν να διδάξουν και την αραβική γλώσσα. Επιπλέον τους μαθαίνουν ελληνικά και λίγα αγγλικά, ενώ τους αφηγούνται ιστορίες και παραμύθια. «Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκρισή τους σε όλα όσα επιχειρούμε να τους μάθουμε. Χαίρονται ακόμη και τα τετράδιά τους, τα μολύβια τους, τις ξυλομπογιές τους και το γεγονός ότι άρχισαν να λένε και τις πρώτες φράσεις στα ελληνικά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία», τα περισσότερα ξέρουν ήδη να σου πουν καλημέρα, καληνύχτα, το όνομά τους και αρκετές ακόμη φράσεις», ανέφερε ο συντονιστής του σχολείου.

Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι πηγαίνουν στην τάξη χωρίς καθυστέρηση. «Αυτό δείχνει ότι αρχίζουν να κατανοούν την έννοια της συνέπειας και συνειδητοποιούν ότι το σχολείο είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς τους, για να περάσουν όμορφα, να παίξουν και να μάθουν», επισήμανε ο Νιχάντ.

Ο ίδιος δηλώνει συγκινημένος και για το γεγονός ότι τα παιδιά πλέον μιλούν ανοιχτά στους εκπαιδευτές τους, τους δείχνουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για αυτό που κάνουν μέσα αλλά και έξω από το σχολείο.

«Η μητέρα μου είναι περήφανη για μένα. Λέει ότι χαμογελάω ξανά, μαθαίνω να παίζω ποδόσφαιρο και να πηγαίνω στο σχολείο. Επίσης έχω κάνει πολλούς φίλους», εκμυστηρεύονται στους ψυχολόγους.

«Μου λένε σχεδόν καθημερινά ότι είναι πολύ χαρούμενα που τραγουδάμε και πολλές φορές χορεύουμε μέσα στην τάξη και εγώ είμαι περήφανος, που τα βλέπω να επαναλαμβάνουν τις ελληνικές και αγγλικές λέξεις που μαθαίνουν, ακόμη και το ότι μαθαίνουν να μετρούν από το μηδέν έως το 100», σημείωσε ο Νιχάντ.

Οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν

Οι θλιβερές ιστορίες των παιδιών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν συγκλονίζουν. Ωστόσο όσα φιλοξενούνται στα Διαβατά είναι από τα «τυχερά», καθώς αρχίζουν να αισιοδοξούν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Ο Νιχάντ υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες ήρθαν, για να μείνουν στην Ελλάδα, οπότε καλό θα είναι το κράτος να φροντίσει για τα παιδιά τους μαθαίνοντάς τα γράμματα.

Σε αυτήν την προσπάθεια συμβάλλουν ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης, που στηρίζει με κάθε τρόπο το κέντρο, ενώ έχει προσφερθεί να βοηθήσει και στη λειτουργία του σχολείου, καθώς και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που προτίθεται να το ενισχύσει με εποπτικό υλικό.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι είναι αναγκαία η δημιουργία παιδικών σταθμών στα κέντρα φιλοξενίας, ο Νιχάντ ανέφερε ότι, αν οι πρόσφυγες αναγκαστούν να μείνουν για χρόνια στην Ελλάδα, το κράτος πρέπει να φροντίσει για την εκπαίδευση των παιδιών και την εκμάθηση μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι θέλουν να μεταφερθούν σε ευρωπαϊκή χώρα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή