Σκορπούν ελπίδα τα χάπια: Ξεκινά η χορήγησή τους στην Ελλάδα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την κυριακάτικη kontranews

Συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη. Μπορεί η πλειονότητα των ειδικών να συμφωνεί πως το παραλλαγμένο στέλεχος προκαλεί ηπιότερη νόσηση, όμως ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός… «Μολονότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί» επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και συμπλήρωσε: «Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα».

«Θα αυξηθούν οι νοσηλείες στην Ελλάδα»

Ο διδάκτωρ Ιωάννης Πρασσάς, που βρίσκεται στον Καναδά, προέβλεψε πως η Όμικρον θα αυξήσει τις νοσηλείες στην Ελλάδα: «Η Όμικρον έχει αλλάξει την εικόνα στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, στο Οντάριο, όπου οι εμβολιασμένοι ξεπερνούν το 90% του πληθυσμού, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε συναγερμό και οι νοσηλείες έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Είναι πολύ πιθανό να πλησιάζουμε στην κορύφωση του κύματος… Θα αυξηθούν κι άλλο οι νοσηλείες στην Ελλάδα. Οι νοσηλείες ακολουθούν λίγες εβδομάδες μετά τα κρούσματα. Πρέπει να περιορίσουμε το πέρασμα των κρουσμάτων στους μεγαλύτερους, τους ευπαθείς και τους ανεμβολίαστους. Ο συναγερμός είναι τώρα, και η εθνική προσπάθεια παραμένει».

«Όλοι μας θα εκτεθούμε στον ιό – Να μάθουμε να ζούμε μαζί του»

«Για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες πρέπει να κάνουμε υπομονή και να σηκώσουμε τις επιδημιολογικές μας ασπίδες. Όλοι μας θα εκτεθούμε στον ιό πιθανώς, αλλά δεν σημαίνει ότι θα τον κολλήσουμε κιόλας» είπε επίσης ο Δρ Ιωάννης Πρασσάς και συνέχισε: «Ας αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δώσουμε χώρο στους ήρωες του ΕΣΥ, να τελειώσει αυτή η μάχη και να σχεδιάσουμε ξανά με μεγαλύτερη ασφάλεια την ομαλότερη συμβίωση με τον ιό». «Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον με την εκπληκτική, πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται τελικά θα μας βρει σχεδόν όλους» είπε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, Άντονι Φάουτσι. Και εκείνος μίλησε για την πιθανότητα να μάθουμε να ζούμε με τον ιό στο εξής: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε αυτόν τον ιό, όμως οι ΗΠΑ τελικά θα φτάσουν στο σημείο όπου θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία… Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε με αποδεκτό τρόπο ότι ζούμε με τον ιό, αλλά πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί».

Ξεκινούν οι θεραπείες με τα χάπια στην Ελλάδα

Τα φάρμακα, για τα οποία μίλησε ο Άντονι Φάουτσι φαίνεται να είναι το νέο όπλο της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό. Σε πρώτη φάση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών. Η Μίνα Γκάγκα πάντως, επεσήμανε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση, όχι όμως άδεια, για αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει. Τα χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς. Αρχικά θα χορηγούνται σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα με διαβήτη, άτομα με παχυσαρκία και άτομα με καρδιακές παθήσεις. «Αφορούν ανθρώπους με ήπια νόσο, που πρέπει να είναι σε νοσηλεία. Δεν τα δίνουμε και πάλι σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Άλλωστε είναι χάπια. Κάποιος που είναι διασωληνωμένος δεν θα τα πάρει. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών, απλά η πρόσβαση είναι και από τα νοσοκομεία και από τον ΕΟΠΥΥ» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δεν θα έχουμε απώλεια χρόνου» λέει από τη μεριά του ο πνευμονολόγος, Στέλιος Λουκίδης. «Με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Η χορήγηση των χαπιών γίνεται στην αρχή της νόσου, μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι».

Μέχρι ποια ημέρα μεταδίδει κάποιος που νοσεί;

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιτρέπει στους ασθενείς που πέρασαν ήπια τη νόσο να επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από πενθήμερη καραντίνα. Σχεδόν ο ένας στους τρεις (31%) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, έναντι ποσοστού 16% κατά την έβδομη ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών υγειονομικών Αρχών. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιρένε Πέτερσεν του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) υποστήριξε ότι «η βρετανική κυβέρνηση θα πυροβολήσει μόνη της τα πόδια της» εάν προχωρήσει σε μείωση της απομόνωσης στις πέντε ημέρες από τις επτά: «Εάν απελευθερώσεις τους ανθρώπους μετά τις πέντε ημέρες, κερδίζεις ένα ορισμένο ποσοστό εργατικού δυναμικού, αλλά εάν το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμη μολυσματικό, μπορεί ως συνέπεια να χάσεις έναν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων» είπε.

Η ανάρτηση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρέθηκε θετικός την περασμένη εβδομάδα, με ανάρτησή του, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το πενθήμερο: «Ύστερα από 5 μέρες νόσησης, με βάση τον ΕΟΔΥ, θα μπορούσα να πάω σήμερα στη βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό. Εγώ δεν θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…» έγραψε χαρακτηριστικά, λέγοντας εμμέσως πως με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, κάποιοι εργοδότες πιθανόν να αναγκάζουν τους νοσήσαντες εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους χωρίς να έχουν ιαθεί πλήρως.

Η απάντηση του υπουργείου

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τη λήξη της καραντίνας δίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως το μέτρο ισχύει για όσους δεν έχουν συμπτώματα μετά το πενθήμερο: «Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά. Είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους, με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή