Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Σκληρό debate μεταξύ των δανειστών για το χρέος

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΩΣ ΤΟ 2040                                                                   

Η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ουσιαστικά προβλέπει πάγωμα στην αποπληρωμή από την Ελλάδα, τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων ως το 2040 δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Έτσι, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση καθώς πρώτα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η «εμφύλια» σύρραξη μεταξύ των δανειστών μας.

Και ενώ όλα τα άλλα ζητήματα έχουν ουσιαστικά κλείσει, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν λάβει προθεσμία έως την επόμενη Δευτέρα για να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος, το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Στο Euroworking Group θα βρεθούν για δεύτερη φορά, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του ΔΝΤ για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και η χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040. Συγχρόνως, το ΔΝΤ πρότεινε το πάγωμα του επιτοκίου αποπληρωμής στο 1,5%, με τις πληρωμές να αναβάλλονται μέχρι την ωρίμανση των δανείων. Την πρόταση αυτή, όμως, δεν τη βλέπουν θετικά στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την Τρίτη ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει κανείς στην αγορά και να αναζητήσει τη χρηματοδότηση 200 δισ. ελληνικών ομολόγων ή ομολόγων του ESM, διάρκειας 40 ετών. Εξήγησε ότι ακόμα και αν κάποιος βγει στην αγορά σταδιακά, δεν θα υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα. «Δεν είναι ελκυστική λύση», τόνισε. Συγχρόνως με την παραπάνω λύση, το κόστος για τον ESM θα πολλαπλασιαστεί, και επειδή δεν θα υπάρχει ζήτηση στην αγορά, το κόστος θα το επωμιστούν τα άλλα κράτη-μέλη, δηλαδή θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν τον ελληνικό προϋπολογισμό, κάτι που όμως απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη.

Μία άλλη πρόταση που εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Wirstchafts Woche, είναι τα χρήματα που έχουν περισσεύσει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, να χρησιμοποιηθούν για να εξαγοράσει η Ελλάδα πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Με την ανταλλαγή δανείων του ΔΝΤ για δάνεια του ESM, η Ελλάδα θα λάμβανε πολύ χαμηλότερα επιτόκια, καθώς το ΔΝΤ χρεώνει με επιτόκιο 5%, ενώ ο ESM με 0,8%.

Αν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου αναμένεται συμφωνία σε όλα τα επίπεδα: μέτρα, μηχανισμός έκτακτων μέτρων αλλά και χρέος. Όμως η πιο σημαντική συζήτηση για το χρέος αναμένεται να εξελιχθεί αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία, σε επίπεδο G7 υπουργών Οικονομικών (19-21 Μαΐου). Εκεί θα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, όπως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το ύψος της δόσης. Κρατώντας αποστάσεις από την εκτίμηση άλλου αξιωματούχου για εκταμίευση ποσού από 9 έως 11 δισ. είπε ότι πιθανόν να είναι μικρότερη, αλλά θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους μήνες. Σε ό,τι αφορά στο πακέτο των προληπτικών μέτρων και τον «κόφτη» δαπανών, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά όχι ακόμα σε πλήρη συμφωνία».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή