Σημεία αντισυνταγματικότητας «βλέπει» το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και συστάθηκε στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους
Το Ε’ τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στη γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν νοείται σύστημα «κρατικής εποπτείας» του Τύπου και ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους» και δεν μπορεί η εποπτεία τους να ανατεθεί στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
Παράλληλα, τονίζεται ότι αυξήθηκε κατά πολύ το ετήσιο κόστος λειτουργίας της Προεδρίας της Κυβέρνησης σε σχέση με το αρχικό που είχε κατατεθεί, φτάνοντας τις 554 χιλιάδες ευρώ από το 2021 και μετά και επιπλέον 1,7 εκ. ευρώ κατ΄έτος για πρόσθετες ανάγκες.
Παρά ταύτα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή τους κρίνουν κατ’ αρχήν νόμιμο το επίμαχο σχέδιο προεδρικού διατάγματος και προχωρούν σε μια σειρά παρατηρήσεων.
Ειδικότερα, το Ε’τμήμα του ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η κρατική εποπτεία του Τύπου (ΕΡΤ – Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. – ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) καθώς, όπως προβλέπεται «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».
Επιπλέον, στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά σε αναντιστοιχίες των αριθμών των μόνιμων και μετακλητών υπαλλήλων που θα στελεχώνουν την Προεδρία της Κυβέρνησης, ενώ τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τον τρόπο στελέχωσης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Αντίδραση από τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ
Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις παταγώδεις αποτυχίες του να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας και από τη Δικαιοσύνη.Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του κρίνει ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό.
Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κατσής και η αναπληρώτρια τομεάρχης αρμόδια για θέματα ενημέρωσης, Ν. Γκαρά.
Και προσθέτουν:
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι το υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος είναι κατ’ ουσία «Μητσοτακικό» κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ.
Τίθεται ευθέως το ερώτημα αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Αν, δηλαδή, θα σεβαστεί το ίδιο το Σύνταγμα και θα επανέλθει στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.
Η εξουσία με ύφος «νόμιμων ιδιοκτητών της χώρας» θα βρίσκει απέναντί της τις θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις όσο θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.