Skip to content

Σφοδρές αντιδράσεις για το νέο σχέδιο στο προσφυγικό: Η αντιπολίτευση ομονοεί περί όξυνσης του προβλήματος

Σε εστία πολιτικής αυτανάφλεξης έχει μετατραπεί ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, έπειτα από το πλήθος αντιδράσεων που έχει πυροδοτήσει. Το σχέδιο έχει κύριους άξονες τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τη μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αύξηση των απελάσεων και επιστροφών και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων για την ανάσχεση των ροών, όπως αυτός παρουσιάστηκε σήμερα.

Παρόλο που η κυβέρνηση προεκλογικά είχε γονιμοποιήσει το έδαφος σχετικά με όσα θα έπονταν στη διαχείριση του προσφυγικού, για τις προθέσεις της (και τη διάθεσή της να καλύψει και το πιο ακραίων απόψεων ακροατήριό της), οι αντιδράσεις είναι έντονες ακόμη και από τις τοπικές κοινωνίες σε νησιά, που ομολογουμένως έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και υποτίθεται ότι τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά.

Ήδη, ο δήμαρχος Σάμου και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να υποβάλλουν παραίτησή τους εάν υλοποιηθεί η απόφαση για δημιουργία κλειστού κέντρου στο νησί (αναλυτικά, διαβάστε εδώ).

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος δεν έτυχαν καμίας απολύτως θετικής ανταπόκρισης από τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου

Ακόμη, το κυβερνητικό σχέδιο έχει προκαλέσει και τα πυρά της αντιπολίτευσης, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση για μετατροπή των νησιών σε φυλακές, προεξοφλώντας ότι τέτοια μέτρα όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά αντιθέτως οξύνουν τα προβλήματα και επιδεινώνουν τις -ήδη άθλιες- συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Απέναντι από την κυβέρνηση και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

(Ειδικότερα, δείτε εδώ τι προβλέπει ο νέος σχεδιασμός).

Στεφανής: Μόνο με άδεια η έξοδος από τα ελεγχόμενα κέντρα

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε για τους στόχους αλλά και το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα, αλλάζει σελίδα στη διαχείριση του προσφυγικού. «Τα μέτρα είναι σκληρότερα. Αυστηρά. Θέλουμε να σταματήσουν οι ροές προς τη χώρα μας» τόνισε ο χαρακτηριστικά και εξήγησε πως εκτός από το εξωτερικό, η κυβέρνηση θέλει επίσης να δείξει στους έλληνες πολίτες «ότι είμαστε ανθρωπιστές, νοιαζόμαστε για το συνάνθρωπό μας, αλλά πρωτίστως νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους της πατρίδας μας».

Εξήγησε, ακόμη, πως οι μετανάστες στα ελεγχόμενα κέντρα που θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα, θα μπορούν αν βγαίνουν μόνο με άδεια και προειδοποίησε ακόμη και με διακοπή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου εκείνους που δεν θα εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους.

«Βεβαίως (θα ζητεί κανείς άδεια για να βγει από το κέντρο) και μπορεί αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες θα θέσουμε, -διότι ερχόμενος στη χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει και κάποιες υποχρεώσεις, τότε και η χώρα μας οφείλει να λάβει μέτρα: είτε να διακόψει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου ή να τον μεταφέρει σε κάποιο άλλο κέντρο ή άλλα μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να μπορούν οι ελληνικές αρχές να εντοπίζουν κινήσεις μόλις ξεκινούν από τα απέναντι παράλια.

Κλείνοντας, ο κ. Στεφανής, κατέληξε: «Θέλουμε να μπορούμε να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε κάποια κίνηση από τη στιγμή που ξεκινά από τα απέναντι παράλια. Τότε λοιπόν ερχόμαστε σε επαφή άμεση με τους Τούρκους. Έχουμε δει πως όταν υπάρχει αυτός ο χρόνος, μπορούν και αυτοί να αντιδράσουν, ενώ αν τους αντιληφθούμε όταν θα φτάσουν πάνω στα σύνορα, εκεί δεν μπορούμε να αντιδράσουμε».

Ο δήμαρχος Σάμου, κ. Στάντζος αναμένεται σήμερα να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για να του γνωστοποιήσει την παραίτησή του ιδίου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου.

«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή. Σταθείτε δίπλα μου. Ο κόσμος με έβγαλε δήμαρχο και θα με ρίξει το σύστημα. Νοιώθω περήφανος που επί 2 ½ μήνες υπηρέτησα ως δήμαρχος» δήλωσε ο κ. Γιώργος Στάντζος κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.

«Παραιτούμαστε και εμείς αν παραιτηθεί ο δήμαρχος. Και η δική μας παραίτηση είναι δεδομένη» είπε από την πλευρά του και ο κ. Νίκος Κατρακάζος.

Καταιγίδα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση
Τα μέτρα της κυβέρνησης προκάλεσαν ομοβροντία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η οποία φαίνεται στοιχειωδώς να ομονοεί σχετικά με τα «Κολαστήρια» που πρόκειται να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αφού ήρθε αντιμέτωπος μετεκλογικά με τον χυδαίο λαϊκισμό που ο ίδιος καλλιέργησε και τον οποίο θερίζει τώρα με τις αντιδράσεις βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών της ΝΔ, επιβεβαιώνει σήμερα το μπάχαλο που δημιούργησε ανακοινώνοντας για πολλοστή φορά “σχέδιο” διαχείρισης».

Η Κουμουνδούρου τονίζει: «Αφού κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αφού καθυστέρησε για 4 μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων δημιουργώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 σήμερα. Αφού μπροστά στο αδιέξοδο ανέθεσε διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς τη διαχείρισή του ζητήματος, τώρα έρχεται να κάνει την ”τελευταία μετεγκατάσταση προσφύγων” και με φωτογραφίες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο», ενώ συνεχίζει:

«Με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».

Γεννηματά: Δεν απαντά στα προβλήματα το σχέδιο για το μεταναστευτικό
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, τόνισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο «που απ’ ό,τι φαίνεται δεν απαντά και δεν λύνει τα προβλήματα όλων αυτών των περιοχών».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα Διαβατά, λέγοντας όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος και προσέθεσε: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες. Έρχεται χειμώνας και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Μην ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που καραδοκεί».

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύσεις τώρα» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, και προσέθεσε: «Και κυρίως έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γιατί το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα της Ελλάδας, είναι ένα θέμα της Ευρώπης».

ΚΚΕ: Τα μέτρα της κυβέρνησης ενισχύουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις. Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «τα κυβερνητικά μέτρα σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή hotspot-φυλακές, τύπου Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας πάνω από 5.000 ανθρώπους το κάθε ένα, πολύ μεγαλύτερα από τη σημερινή χωρητικότητά τους».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τη στιγμή που οι δομές αιτούντων άσυλο έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, που ένα βρέφος πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια, που η πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων δεν έχει ακόμη καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προκαλεί ισχυριζόμενη ότι τιμάει τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία θα εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης!» ενώ τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες «αυτά είναι πραγματικός εμπαιγμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών».

«Τα απαράδεκτα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό κίνημα. Να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για:

– Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

– Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

– Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

– Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών» κλείνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή