Σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα και κοινωνία φέρνει το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την Παιδεία
Μοιραστείτε το
Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Όλες οι αλλαγές
• Τι λένε τα κόμματα
• Αντιδρούν και πρώην γαλάζιοι υπουργοί
Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν θα προχωρούσε σε πολιτικές -πέραν αυτών που επιβάλλει ο κορωνοϊός- οι οποίες θα είχαν κόστος στην εκλογική βάση ή τουλάχιστον στα ευήκοα ακροατήρια του κόμματος.
Ήδη, τα απανωτά lockdown και τα μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα έχουν φθείρει την κυβέρνηση. Φθορά έχει υποστεί και από την εξωτερική της πολιτική, τόσο με την αλλαγή στάσης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και με τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά.
Οπότε, όσο και να αντιδρά η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να ακολουθεί πολιτικές νόμου και τάξης (κατάργηση ασύλου – επιχειρήσεις στα Εξάρχεια – περιορισμός διαδηλώσεων κ.λπ.) αφού φαίνεται ότι έχουν απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Marc: Το 60,5% των ερωτηθέντων λέει «Ναι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή έχει η θέσπιση συστήματος ελεγχόμενης εισόδου, με δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν, πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση…
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Οι αλλαγές που έρχονται είναι αρκετές… Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021… Από του χρόνου, το υπουργείο προγραμματίζει να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Επίσης, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β’ φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει. Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.
Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2, δηλαδή 6. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).
Επίσης η κυβέρνηση θεσμοθετεί την Πανεπιστημιακή αστυνομία… Για αυτή, προβλέπονται 1.000 νέες οργανικές θέσεις. Σύμφωνα με το υπ. Προστασίας του Πολίτη, «πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα».
Επίσης, άλλα μέτρα αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ και διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει την τεράστια αντίδραση από φοιτητές και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες συμμετείχαν σε ογκώδη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια. Βέβαια, σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κατηγορεί τη ΝΔ πως επιβάλλει την «αστυνομοκρατία» στα πανεπιστήμια. Υπενθυμίζεται πως από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του ασύλου, με τη δικαιολογία πως έτσι θα μπορούσαν να επέμβουν οι Αρχές όταν διαπράττονται σοβαρές παρανομίες. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυριακάτικη Kontranes λένε, πως σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά, ο πρύτανης είχε το δικαίωμα να καλεί την αστυνομία και πως όλη η λογική της κυβέρνησης γίνεται για «να ικανοποιήσει το ακροδεξιό κομμάτι της κοινωνίας και τους λεγόμενους -με την αρνητική σημασία της έννοιας- φοβισμένους νοικοκυραίους».
Επίσης, μελέτη που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως θα επέλθει μείωση 23% των εισακτέων με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να σπρώξει τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια. «Με 10.000 μόρια δε γίνεσαι μηχανικός, με 10.000€ γίνεσαι…» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα υπόλοιπα κόμματα
«Το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά. Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στο δόγμα νόμος και τάξη» τονίζει η Φώφη Γεννηματά.
«Η κυβέρνηση βάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια» λέει το ΚΚΕ και συμπληρώνει μεταξύ άλλων: «Βάζουν σφραγίδα στον αποκλεισμό από τη συνέχεια της φοίτησης νέων που, για μια σειρά κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» με αφορμή το όριο φοίτησης, ενώ είναι εναντίον και της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Για «νομοσχέδιο – έκτρωμα» κάνει λόγο το ΜέΡΑ25, ενώ το μοναδικό κόμμα που φέρεται να είναι υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι η Ελληνική Λύση: «Η ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με δικαίωμα παρέμβασης για οποιοδήποτε αδίκημα τελείται εντός πανεπιστημιακού χώρου αποτελεί ξεκάθαρη πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, σε αντίθεση με τα φοβικά εφευρήματα της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. Περισσότερα τις επόμενες μέρες στη Βουλή…
Διαφωνίες-μαχαιριά από «γαλάζια» στελέχη και πρώην υπουργούς
Κατά της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τάσσονται με κοινή δήλωσή τους τρία πρώην μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Αντώναρο, Χρήστο Ζώη και Άρη Σπηλιωτόπουλο με τον τελευταίο μάλιστα να έχει διατελέσει και Υπουργός Παιδείας…
Στην Κοινή δήλωσή τους οι τρεις πολιτικοί τονίζουν ότι η ρύθμιση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι απαράδεκτη, η οποία «δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη και την Αμερική». Και συνεχίζουν λέγοντας: «καμία κυβέρνηση στον πολιτισμένο κόσμο δεν σκέφθηκε ούτε κατά διάνοια να προχωρήσει σε τέτοιες αντιδημοκρατικές και σαφώς αντισυνταγματικές ρυθμίσεις…».
Την αντίθεσή του στη θέσπιση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εξέφρασε με άρθρο του στο ΒΗΜΑ και ο πρώην υπουργός Παιδείας (στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1991 έως το 1993) Γιώργος Σουφλιάς: «Η δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας μου θυμίζει μία παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Κεφάλι είναι η Συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων με την οποία όλα τα θέματα που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου».
Κατά της λογικής να βρίσκεται μόνιμα η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, τάχθηκε και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης: «Μπορεί το μπάχαλο που υπάρχει στην Ελλάδα να μην το βρίσκουμε εύκολα αλλού, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να βάλουμε την αστυνομία μέσα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.