Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας.
Όπως αναφέρει το μετεωρολογικό site «severe-weather», η ένταση των ανέμων μπορεί να φτάσει αντίστοιχη με εκείνων που καταγράφονται σε τυφώνα κατηγορίας 1:
«Το προγνωστικό μοντέλο δείχνει ότι ο «Ιανός» μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες στην Ιστορία. Η ελάχιστη κεντρική πίεση αναμένεται να πέσει στα 980 mbar, με τους ανέμους να φτάνουν σε ισχύ τους ανέμους που πνέουν σε τυφώνα κατηγορίας 1. Στη μέγιστη ταχύτητά τους, οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 200 χλμ./ώρα, και ως εκ τούτου αναμένεται να χτυπήσουν με δύναμη τη Δυτική Ελλάδα απόψε, μέχρι αύριο το πρωί. Επίσης, μεγάλα ύψη βροχής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο μεσογειακός κυκλώνας θα φτάσει με ένταση απόψε (17/9) στα Ιόνια Νησιά, πιθανότατα με τους ισχυρότερους ανέμους να εντοπίζονται σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Σε συνδυασμό με τους καταστρεπτικούς ανέμους, ο “Ιανός” αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε μέρος της Ελλάδας, που ως αποτέλεσμα ίσως να έχουν επικίνδυνες πλημμύρες. Περίπου 400 χιλιοστά βροχής είναι πιθανό να πέσουν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (μέσα σε 36 ώρες δηλαδή)», αναφέρει το μετεωρολογικό site.
Η πορεία του «Ιανού» προς την Ελλάδα, καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοποίησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης 17/09. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Διαβάστε επίσης:
Στη Ζάκυνθο το σκηνικό θυμίζει βαρύ χειμώνα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές.
Λέκκας: Αν πάει νότια, θα ενισχυθεί πολύ
Πάντως, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών επιβεβαίωσε ότι αναμένονται έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.
Πρόσθεσε πάντως, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως.
«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη.
Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά».
Τι συμβαίνει σε Επτάνησα και Πελοπόννησο
Για την ώρα πάντως ο «Ιανός» έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του. Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα έχουν μπει Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Δείτε LIVE EIKONA από το Αργοστόλι
Δείτε LIVE EIKONA από το Ληξούρι
Δείτε LIVE EIKONA από το Λιμάνι του Φισκάρδου
Δείτε LIVE EIKONA από την Κουρούτα Ηλείας
Δείτε LIVE EIKONA από την Αμαλιάδα
Δείτε LIVE ΕΙΚΟΝΑ από την Ιθάκη
Τα νησιά έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Δείτε Live πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:
Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Ζακύνθου, ο δρόμος του Λαγανά, θυμίζει έρημη πόλη. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν και να μην υποστούν ζημιές στις περιουσίες τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open η θάλασσα στην Ζάκυνθο έχει βγει στη στεριά.
Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries», την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας». Νωρίτερα διακόπηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζακύνθου – Κυλλήνης.


Εστάλει μήνυμα 112 στην Κεφαλονιά
«Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Αποφύγετε τα υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμοι. Παρακολουθείτε ΜΜΕ», αναφέρει το μήνυμα του 112, σχετικά με την κακοκαιρία «Ιανός».

Ο κυκλώνας «βλέπει» προς την Αττική
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. «Γνωρίζουμε ότι είναι μια μεγάλη περιοχή αυτή, όμως είναι αδύνατο κάποιος να υπολογίσει από τώρα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, το πού θα εκδηλωθούν τα εντονότερα φαινόμενα» σημειώνει.
Από τα δεδομένα που συλλέγει η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκύπτει, όπως λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, ότι «μέσα στη νύχτα η κακοκαιρία θα μπει μέσα στη δυτική και νότια χώρα. Αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώνεται είναι ότι πέρα από το Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία θα έχουν έντονα φαινόμενα τόσο το βράδυ, όσο το πρωί της Παρασκευής».
Σε ό,τι αφορά την Αττική υποστηρίζει ότι «τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα εκδηλωθούν φαινόμενα το απόγευμα της Παρασκευής, και κυρίως το Σάββατο.».
Το βίντεο του meteo.gr για την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα:
Με δομή κυκλώνα θα «σκάσει» στις ακτές
Ο μετεωρολόγος, δ/ντης ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει, ακολούθως, ότι «περιμένουμε τη φάση που θα μπει στη στεριά. Από εκείνο το σημείο και πέρα θα παρακολουθούμε με δορυφορικές εικόνες, θα βλέπουμε τους κεραυνούς και θα εντοπίζουμε πού εκδηλώνονται τα πιο έντονα φαινόμενα».
Ερωτηθείς αν ο σχηματισμός του κυκλώνα θα «σπάσει» μόλις φτάσει στη στεριά, ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι «μέχρι να φτάσει το κέντρο του στη στεριά, τότε θα έχει αυτόν τον σχηματισμό. Μετά θα διαλυθεί αυτό το γνωστό σχήμα, αλλά δεν θα παύσει η αστάθεια».
Στην τελευταία του ενημέρωση το meteo.gr ανέφερε ότι η ισχύς των ανέμων της κακοκαιρίας «Ιανός» θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χλμ. την ώρα. «Περιμένουμε ότι οι ισχυροί άνεμοι θα εντοπιστούν κυρίως στις ακτές. Μιλάμε για Ιόνιο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και στη συνέχεια ακτές Στερεάς, δηλαδή της Αιτωλοακαρνανίας, τις ακτές της Αχαΐας και της Ηλείας».
Μόλις το «μέτωπο» της κακοκαιρίας ακουμπήσει στεριά, «θα χρειάζεται προσοχή στις ακτές καθώς θα σηκώσει κύμα. Επειτα οι άνεμοι θα υποχωρήσουν, όμως η κατάσταση θα είναι δύσκολη, λόγω συνδυασμού φαινομένων».
Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας
Τρεις οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.
Η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.
Ειδικότερα:
“1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες”.