ΣΕΒ: Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡ-ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η αδυναμία περικοπής δαπανών αυξάνει τους φόρους, σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, τα νέα μέτρα που αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έρχονται ως αποτέλεσμα της «αδυναμίας περικοπής δαπανών (π.χ. Άμυνα, άχρηστοι οργανισμοί δημοσίου) και εξεύρεσης εσόδων (π.χ. τυχερά παιγνίδια, καθολική χρήση πλαστικού χρήματος για την είσπραξη του ΦΠΑ κ.ο.κ.).
Έτσι, καταλήγουμε να ξανά φορολογηθούν τα συνήθη υποζύγια των μισθωτών και συνταξιούχων και των συνεπών φορολογουμένων, με πρόσθετα μέτρα ύψους €1,5 δισ. περίπου».
Ο ΣΕΒ προτείνει τη σύνδεση του αφορολόγητου με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση και να το λαμβάνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Είναι να απορεί κανείς που η κυβέρνηση δεν εξετάζει καν την περίπτωση το αφορολόγητο να δίνεται μετά από ένα όριο με κοινωνική στόχευση σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη λόγω οικογενειακής κατάστασης, πολύ χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος ή μεγάλης ηλικίας».
Στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι, η εφαρμογή της «έκπτωσης φόρου» όπως ισχύει σε μισθούς και συντάξεις άνω των 5.000 ευρώ απαλλάσσει μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και συνταξιούχους από την καταβολή φόρων αξίας 6,4 δισ. ευρώ.
Συγκριτικά σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η αξία της υφιστάμενης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζονται στην διαπραγμάτευση θα αυξηθεί σημαντικά, είναι 650 εκατ. ευρώ και το επιπλέον έσοδο του κράτους από την προτεινόμενη αύξηση του οριακού συντελεστή για ετήσιο δηλωθέν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, είναι 100 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλές εισφορές τρώνε το όφελος της «έκπτωσης φόρου»
Με βάση τα προαναφερθέντα, αν συνυπολογιστούν εκτός από τους αυξημένους συντελεστές φορολογίας και η αύξηση των εισφορών τότε «Ειδικά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αυτό το, γενναιόδωρο ως προς το όριο φτώχειας και χωρίς εξάρτηση από την οικογενειακή κατάσταση, αφορολόγητο χάνεται στην πράξη».
Ο ΣΕΒ, προτείνει αντί μιας συζήτησης για την πιο εντατική φορολόγηση των ελάχιστων «πλουσίων» μισθωτών και συνταξιούχων, «θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη μια συζήτηση για το πότε το αφορολόγητο πράγματι δικαιολογείται από την οικογενειακή κατάσταση, πότε η υπερβολική αύξηση των συντελεστών δεν αποδίδει πλέον στα κρατικά έσοδα και πως η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μειωθεί σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια».
Η αύξηση της φορολογίας τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι οι «προτάσεις που κυκλοφορούν για αύξηση της φορολογίας μερισμάτων, που χαϊδεύουν τα αυτιά του λαϊκισμού και αδειάζουν τις τσέπες των επενδυτών, είναι τελείως ανεδαφικές. Δημιουργούν αντικίνητρο για τη διακράτηση μετοχών και εισάγουν άνιση μεταχείριση μεταξύ ξένων και Ελλήνων επενδυτών, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η συνεργασία ξένων με Έλληνες επενδυτές».