Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Σε νέα Ειδομένη μετατρέπεται το Ελληνικό

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται  για την κυβέρνηση το προσφυγικό με τη μια «Ειδομένη» να διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα να απαιτείται συνεχώς υπεράνθρωπη προσπάθεια σε πολλαπλά μέτωπα για την αντιμετώπιση των ατελείωτων προβλημάτων.

Μετά την σταδιακή εκκένωση του Πειραιά και την πολυήμερη «μάχη» στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τις τελευταίες ημέρες ο μεγάλος προβληματισμός των αρχών επικεντρώνεται στην προσφυγούπολη του Ελληνικού, όπου επικρατούν συνθήκες ασφυξίας.

Στους χώρους του πρώην αεροδρομίου στοιβάζονται περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες και η αποσυμφόρηση της δομής κρίνεται επιβεβλημένη καθώς χιλιάδες ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Ήδη, μια 17χρονη κοπέλα από το Αφγανιστάν, που διέμενε μαζί με την οικογένειά της εκεί, έχασε τη ζωή της μετά από πενθήμερη νοσηλεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο και αφού προηγουμένως είχε βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις υπό αντίξοες συνθήκες στο ακατάλληλο και υπεράριθμο κέντρο φιλοξενίας.

Κραυγή αγωνίας για τα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό εξέπεμψαν πέντε δήμαρχοι των Νοτίων Προαστίων. Για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και τρομακτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που συνωστίζονται σε χώρους ακατάλληλους κάνουν λόγο οι δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες πρωτίστως τον Πρωθυπουργό και ακολούθως τους υπουργούς Κουρουπλή, Φλαμπουράρη, Ξανθό, Βίτσα, Μουζάλα και Τόσκα.

Μετά την ευρύτατη δημοσιότητα που πήραν τα έγγραφα τόσο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε, η νέα Ειδομένη που φαίνεται να διαμορφώνεται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού δημιουργεί ακόμα περισσότερες ανησυχίες στις δημοτικές αρχές των όμορων και παραπλήσιων Δήμων.

«Καθαρίζει» ο Πειραιάς

Στο λιμάνι του Πειραιά, ειδικά συνεργεία πραγματοποίησαν χθες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 μετά την οριστική εκκένωσή του.

Ο σταθμός της Ε2 αναμένεται να δοθεί σύντομα σε λειτουργία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιβατών της ακτοπλοΐας ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Στο λιμάνι κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 38 πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο.

Συνολικά, επιτόπου βρίσκονται 3.280 άτομα, από τα οποία 1.760 φιλοξενούνται στην Ε1 και 1.520 στην πέτρινη αποθήκη.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να συνεχιστεί η επιχείρηση μετακίνησης των εναπομεινάντων προσφύγων προς το κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, όπου συνεχίζονται οι πυρετώδεις εργασίες για τη δημιουργία επιπλέον 1.000 θέσεων.

Την ίδια ώρα στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάστηκαν συνολικά το τελευταίο 24ωρο 176 πρόσφυγες, 84 στη Λέσβο, 79 στη Χίο και 13 στη Σάμο.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή στη χώρα βρίσκονται συνολικά 53.978 πρόσφυγες.

Πυρκαγιά στα Διαβατά

Συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Από την φωτιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, κάηκαν ολοσχερώς αρκετές σκηνές – πάνω από 10 – ενώ τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Μετά την κατάσβεση της φωτιάς από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δημιουργήθηκε ένταση, καθώς οι πρόσφυγες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αποκλείοντας τον δρόμο που διέρχεται μπροστά από το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου»,  ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Απάντηση Τόσκα στους συνοριοφύλακες

Ως ανακρίβειες και ψεύδη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τις δηλώσεις εκπροσώπων των συνοριοφυλάκων ότι εξακολουθούν να περνούν τζιχαντιστές από την Ελλάδα.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των συνοριοφύλακων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τόσκας πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις βλάπτουν τη χώρα, ενώ το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε ότι κινείται η διαδικασία διερεύνησης για τις συγκεκριμένες δηλώσεις και ότι θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

«Η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων, σε μία προσπάθεια συντεχνιακής ανάδειξης, μας υποδεικνύει την εθνική πολιτική για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Με σωρεία ανακριβειών και ψεμάτων όπως “ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα τζιχαντιστές”, βλάπτουν τη χώρα. Οι πράξεις αυτών που διαδίδουν τέτοια ψεύδη, αλλά και όσων τους βοηθούν, είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες, και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας.

Ικανοποίηση Κομισιόν

Στο μεταξύ, μείωση του αριθμού των ατόμων που διασχίζουν παράτυπα το Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα, καταγράφει η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Η έκθεση κάνει λόγο για «ικανοποιητική πρόοδο» εφαρμογής της συμφωνίας, χάρη στις «κοινές προσπάθειες των ελληνικών και τουρκικών αρχών και τη συμβολή των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργανισμών. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας και συνέχισης των προσπαθειών από όλες τις πλευρές για τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία ξεκίνησε στις 4 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 325 αλλοδαποί που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, μετά τις 20 Μαρτίου, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προχώρησαν σε ορισμένες νομικές αλλαγές για να διασφαλιστεί η πλήρης τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Αντίστοιχα, οι πρώτες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία μετά τη δήλωση πραγματοποιήθηκαν στις 4-5 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «ένας προς έναν».

Μεγάλες καθυστερήσεις στη βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, τη στιγμή που η Κομισιόν φαίνεται να έχει ζητήσει περίπου 400 διερμηνείς, ως σήμερα έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 37. Παράλληλα, ενώ έχουν ζητηθεί από την Κομισιόν 472 υπάλληλοι για να στελεχώσουν υπηρεσίες και δομές στην Ελλάδα, μόνο 31 έχουν σταλεί. Επίσης, η Κομισιόν έχει ζητήσει 1500 άτομα για προσωπικό ασφαλείας και δυστυχώς μέχρι στιγμής έχουν σταλεί μόνο 339.

Επικαλούμενος τα παραπάνω στοιχεία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνική βοήθεια.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή