Χωρίς να ληφθούν αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή, τακτική συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και το lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συζήτησαν για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, καθώς και για την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.
Εισηγήσεις και αποφάσεις ωστόσο δεν υπήρξαν, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε νέα σύσκεψη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό, καθώς τα αιτήματα των υπουργείων για σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων της ευθύνης τους, υπήρξαν πολλά κι έτσι θα συζητηθούν εκ νέου. Μια σκέψη, πάντως, που έπεσε στο τραπέζι, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 5 Απριλίου.
Οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να εισηγούνται το άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου, όπως και την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των δήμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το lockdown θα παραταθεί για ακόμη μία εβδομάδα, με τους λοιμωξιολόγους να συνεχίζουν αυτή την ώρα τις συζητήσεις τους για τις τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποκτά ένα ακόμη «εργαλείο» για την αποδοτικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, το οποίο θα λειτουργήσει επιβοηθητικά για τον περιορισμό της διασποράς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναμένεται σήμερα στις 18:00 στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας να κάνει ανακοινώσεις για τα self test κορωνοϊού, για τα οποία θα υπάρχουν στοιχεία υποχρεωτικότητας για ορισμένες κατηγορίες, όπως π.χ. για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητείται παράλληλα από τους πολίτες να δηλώνεται το αποτέλεσμα που θα προκύπτει από τα self test – εάν είναι θετικό- καθώς έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το λόγο αυτό.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο».