Με κομμένη την ανάσα όλη η Ελλάδα παρακολουθεί τον αγώνα και την τραγωδία των προσφύγων να φτάσουν περπατώντας στα σύνορα νηστικοί και διψασμένοι, κρατώντας στην αγκαλιά τα ανήλικα παιδιά τους
Δηλώνει ο αρμόδιος Επίτροπος
Δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο να σταματήσει τις ορδές των προσφύγων που είναι αποφασισμένοι να γκρεμίσουν όσους φράχτες βρουν στο δρόμο τους. Τεράστια και εγκληματική, η ευθύνη Αμερικανών και Ευρωπαίων για το δράμα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι
Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ προειδοποίηση του αρμόδιου για τη Μετανάστευση Κοινοτικού Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι σε δέκα μέρες καταρρέει η Ευρώπη, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας.
Οι στρατιές των απελπισμένων που είναι αποφασισμένοι να πάνε περπατώντας για να φθάσουν στην Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, χειμώνα καιρό, νηστικοί, διψασμένοι και άυπνοι, έχοντας στην αγκαλιά τα μικρά παιδιά τους, δεν μπορούν να εγκλωβιστούν στη χώρα μας.
Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Λίβανος. Βέβαια ούτε οι φράκτες που κατασκευάζουν στα Σκόπια και τις άλλες παλιές ανατολικές χώρες, με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να συγκρατήσουν τις ορδές των εκατοντάδων χιλιάδων ταλαίπωρων που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα.
Το ζήτημα είναι να μην θρηνήσουμε θύματα στην Ειδομένη, όπου καθημερινά όλο και περισσότερες χιλιάδες κατάκοπων μεταναστών καταφθάνουν.
Αλλά αυτό το δράμα που ζούμε καθημερινά όλοι φαίνεται ότι δεν συγκινεί και δεν αγγίζει τις καρδιές των απάνθρωπων Ευρωπαίων ηγετών, που αποφάσισαν να ενισχύσουν τα Σκόπια με επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ, για να κλείσουν ολοκληρωτικά τα περάσματα, λες και είναι δυνατόν να αντέξουν την ορμή των προσφύγων, που είναι αποφασισμένοι να γκρεμίσουν όσους φράχτες βρουν στο δρόμο τους, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.
Πρόκειται για πράξη εχθρική απέναντι στην Ελλάδα που παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και προσβάλλει τον ανθρωπισμό των δήθεν πολιτισμένων Ευρωπαίων.
Με κομμένη την ανάσα ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την τραγωδία που εξελίσσεται. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει από την αναλγησία, τη σκληρότητα και την απανθρωπιά, που δείχνουν οι λεγόμενοι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όπως φαίνεται βαδίζει ολοταχώς για διάλυση. Η κοινωνία ανησυχεί και για το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Λίβανο.
Η χώρα μας δεν αντέχει να γίνει παρκινγκ προσφύγων γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και υλικοτεχνικά σε τέτοιες υποχρεώσεις. Μια μικρή και χρεοκοπημένη χώρα έχει προσφέρει και προσφέρει καθημερινά για τους πρόσφυγες πολύ περισσότερα απ΄ ό,τι μπορεί να προσφέρει μέσα στην κρίση που βιώνει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά από μετανάστες και ξεριζωμό…
Αποθήκη ψυχών
Σχέδιο μετατροπής της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών απεργάζονται φαύλες ευρωπαϊκές δυνάμεις με προεξάρχουσα την προκλητική Αυστρία που έχει γίνει το «κόκκινο πανί» της υπό διάλυση Γηραιάς Ηπείρου.
Η κυβέρνηση, όμως, λαμβάνει ήδη τα μέτρα της απέναντι στις απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες χωρών όπως η Αυστρία ή τα Σκόπια που κλείνουν με το «έτσι θέλω» τα σύνορά τους, απαγορεύοντας τη διέλευση προσφύγων με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελληνική επικράτεια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να απασφαλίσει το όπλο του «βέτο» ενόψει της κρίσιμης «Συνόδου των 28» στις 7 Μαρτίου, κατά την οποία θα απαιτήσει την ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα και δεν θα συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες αλλά θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για την υποδοχή και μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού και ποσοστών προσφύγων.
Η Ελλάδα, εξάλλου, σε αυτό το σκληρό γεωπολιτικό «πόκερ» έχει ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της με κυριότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Αυστρία.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πολύ σκληρά «για να αποφύγει μονομερείς ενέργειες» στο προσφυγικό, διεμήνυσε για μια ακόμη φορά η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό.
Έφυγε από τη Βιέννη η Ελληνίδα πρέσβης
Η ελληνική πλευρά «βράζει» με την Αυστρία –όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων- και εμφανίζεται αποφασισμένη να φτάσει την υπόθεση στα άκρα, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται μεγάλη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη αποχώρησε από την Αυστρία καθώς κλήθηκε στην Αθήνα, τρεις ημέρες μετά το διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία για τον αποκλεισμό της από τη διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει έντονα κάθε μονομερή πρωτοβουλία και μιλά μεταξύ άλλων για πρόβλημα δημοκρατίας.
Δυσαρεστημένος με τη χώρα του ο Αυστριακός Πρόεδρος
Δυσαρεστημένος φέρεται να είναι ο Αυστριακός Πρόεδρος Χάιντς Φίσερ με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη Βιέννη στο θέμα του ασύλου και της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα μετά από τις εξαιρετικά σοβαρές αντιδράσεις που προκάλεσε η εξωθεσμική σύγκληση της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η συνάντηση που συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο με την ηγεσία και μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος χαρακτηρίστηκε ως «παρέμβαση» του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας στην «χαοτική» πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό, που έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γ. Μουζάλας: «Δεν θα δεχθούμε μονομερείς ενέργειες»
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες», διαμήνυσε για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι «κατά πόσο η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι», σε ο, τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.
«Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να γίνουν και από την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί «να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».
Ο αναπληρωτής υπουργός αναρωτήθηκε ακόμη «αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες και χώρες εκτός Ε.Ε., μπορούν να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».
Νέα βέλη Γερμανίας κατά Αυστρίας
Τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Αυστρία επέκρινε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να διατεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιπρόσθετη βοήθεια σε προσωπικό και χρήματα στην Αθήνα. «Είναι αυταπάτη να πιστεύεται ότι η διευθέτηση του προσφυγικού μπορεί να γίνει χωρίς την Ελλάδα» ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post.
Καμπανάκι Αβραμόπουλου
Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για το ζήτημα του προσφυγικού έκρουσε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόλις 10 ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως».
Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου έγιναν αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη και πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές. «Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Μετανάστευσης.
Ξεκινούν οι ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις
Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή η συμφωνία του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, και ήδη τα πλοία της συμμαχίας έρχονται στο Αιγαίο προκειμένου να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, είτε από τα ελληνικά είτε από τα τουρκικά ύδατα.
«Στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία» διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Με 11 πλοία συμμετέχει η Ελλάδα στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, που ξεκινούν σήμερα. Πρόκειται για 4 κανονιοφόρους, 2 πυραυλακάτους και 5 παράκτια περιπολικά ενώ στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου (SNMG2)- έχει διατεθεί και η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ».
Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι η δύναμη θα λειτουργεί από σήμερα αλλά η κανονική ανάπτυξη της δύναμης θα αργήσει ακόμη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, δεν ετέθη ποτέ θέμα εξαίρεσης της Δωδεκανήσου: «Προφανώς και ισχύει το σχέδιο για όλο το Αιγαίο», είπε, διαψεύδοντας ότι υπήρξε έγγραφο για το αντίθετο.
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στην Άγκυρα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ετέθησαν από τη γείτονα στη Στρατιωτική Επιτροπή.
Χάος στο εσωτερικό
Στο μεταξύ εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες.
Μια ακόμη ημέρα χάους επικράτησε χθες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων. Οι αρχές των Σκοπίων κρατούν επί της ουσίας κλειστά τα σύνορά τους, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο 100 προσφύγων το τελευταίο 24ωρο.
Αποτέλεσμα αυτού του «μπλόκου» είναι να βρίσκονται «παγιδευμένοι» στον καταυλισμό της Ειδομένης πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλοι 1.300 στο βενζινάδικο στο Πολύκαστρο.
Ένταση επικράτησε και στην Κοζάνη, όταν μικρή ομάδα προσφύγων από τη Συρία απέκλεισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στην περιοχή της Λευκόβρυσης, όπου φιλοξενούνται περίπου 380 άτομα. Περίπου 100 από αυτούς αποχώρησαν τελικά και ξεκίνησαν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την Ειδομένη.
Δίπλα τους βρίσκονταν διαρκώς αστυνομικοί οι οποίοι προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους, αλλά και την δική τους να παραμείνουν στον χώρο φιλοξενίας.
Στο μεταξύ συνεχείς είναι οι αφίξεις προσφύγων από Λέσβο και Χίο στον Πειραιά. Μόνο χθες κατέφτασαν στο λιμάνι περισσότερα από 3.000 άτομα, τα οποία θα παραμείνουν εκεί για άγνωστο διάστημα.
Μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό μίγμα, ήρθε να προστεθεί ένα δραματικό περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας όπου δύο μετανάστες πέρασαν θηλιές στο λαιμό τους και επιχείρησαν να κρεμαστούν από ένα δέντρο.
Αμφότεροι γλίτωσαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ψυχραιμότερων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ο ένας ημιλιπόθυμος και ο άλλος έχοντας τις αισθήσεις του.
To υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται πυρετωδώς με τη δημιουργία άλλων πέντε κέντρων μετεγκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα, που θα βρίσκονται στον άξονα προς τη Γευγελή και συγκεκριμένα τέσσερα στον Νομό Κιλκίς και ένα στον Νομό Γιαννιτσών.
Έξαλλος ο Τσίπρας με τις χώρες που κλείνουν τα σύνορα
Λάβρος κατά των χωρών που κλείνουν τα σύνορα και αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο καυτό ζήτημα του προσφυγικού εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για πλήρη σεβασμό τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης.
Τέλος, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει, με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.