Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Σαρηγιάννης: Δεν έχει λογική η χαλάρωση των μέτρων τώρα

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

Μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλ ονίκης επισημαίνει πως η χαλάρωση των μέτρων θα καθυστερήσει τη μείωση των κρουσμάτων. «Αν ήμουν εγώ, δεν θα τα χαλάρωνα. Αν μέναμε όπως ήμασταν, θα μπορούσαμε από τις 10 Μαρτίου να βλέπαμε μια αποκλιμάκωση, η οποία θα μας οδηγούσε σε ένα καλό Πάσχα, με άνεση. Τώρα προτρέχουμε, ενώ ακόμα έχουμε πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού» λέει μεταξύ άλλων και τονίζει πως είναι λάθος να υποτιμούμε τον κίνδυνο της Όμικρον. Επίσης, σημειώνει πως είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή, η οποία θα φέρει και άλλο πανδημικό κύμα.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων;

Η χαλάρωση αυτή θα επιβραδύνει την αποκλιμάκωση για περίπου 20 μέρες. Πλέον πάμε για αποκλιμάκωση μετά την 25η Μαρτίου.

Πότε πιστεύετε ότι θα είμαστε σε θέση να καταργηθούν εντελώς τα μέτρα;

Θα μπορούσαμε να πάμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα διασποράς, ώστε να δικαιολογείται κάτι τέτοιο γύρω στον Μάιο, αλλά όχι νωρίτερα…

Υπάρχουν χώρες που έχουν καταργήσει τα μέτρα εντελώς… Γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αρχίσει την άρση τους, αλλά εδώ δεν μπορούμε ακόμα;

Πρώτον, θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι πράττουν υπερβολικά γρήγορα… Είναι πιο πολύ θέμα κοινωνικής απαίτησης και λιγότερο υγειονομικής απόφασης. Από την άλλη, εμείς έχουμε συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες όπως και κάθε χώρα. Σε σχέση με ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανθρώπων που έχουν ευπάθειες και είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, που δεν έχουν εμβολιαστεί, που δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση… Έχουμε και πίεση στο σύστημα Υγείας. Οπότε έχουμε λιγότερα περιθώρια.

Παρά τις προβλέψεις αρκετών επιστημόνων και πολιτικών πριν από εβδομάδες, τα κρούσματα είναι πολλές χιλιάδες κάθε μέρα και οι θάνατοι δεκάδες. Πού οφείλεται αυτό;

Όντως τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν σταματήσει να πέφτουν εδώ και 25 μέρες. Αυτό οφείλεται στην πτώση του ρυθμού εμβολιασμού με την τρίτη δόση. Και ταυτόχρονα υπάρχει κόσμος που χάνει την ανοσία του. Γιατί δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, γιατί περνάει ο καιρός, κλπ. Ο συνδυασμός των εμβολιασμών και του κόσμου που χάνει την ανοσία μας έχει φέρει σε αυτή τη δυναμική ισορροπία.

Τι πρέπει να γίνει για να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και να κάνει την τρίτη δόση;

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η υπερνίκηση του κορωνοϊού δεν γίνεται απλώς επειδή το δηλώνουμε ή επειδή βγαίνει ένα μοντέλο που λέει ότι θα γίνει αποκλιμάκωση. Γίνεται επειδή εμείς την κάνουμε, είτε κρατώντας σοβαρά μέτρα, είτε με το να θωρακιζόμαστε. Και σε συνδυασμό με άλλα, όπως η απολύμανση του αέρα κλπ… Αυτά τα άλλα δεν τα κάνουμε, οπότε τουλάχιστον τον εμβολιασμό είναι πολύ σημαντικό να τον κάνουμε. Είχαμε υπολογίσει ότι θα φτάναμε σε καλή αποκλιμάκωση μέχρι τις 20-21 Φεβρουαρίου, η οποία προφανέστατα δεν θα συμβεί. Αλλά είχαμε υπολογίσει τον ρυθμό εμβολιασμού που είχαμε στις αρχές του χρόνου. Όταν ο ρυθμός έπεσε, το ξαναυπολογίσαμε και είπαμε ότι η αποκλιμάκωση θα γίνει περίπου στις 6 με 10 Μάρτη. Τώρα χαλαρώνουν και τα μέτρα, πέφτει και ο ρυθμός των εμβολιασμών, οπότε πάμε για 25 Μάρτη.

Δηλαδή πόσα κρούσματα θα έχουμε στις 25 Μαρτίου;

Θα έχουμε περίπου 18.000.

Και πότε θα αρχίσουν να πέφτουν;

Από τις 26 και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια πτώση, η οποία θα συνεχιστεί. Αυτό με δεδομένο ότι δεν θα μειωθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών… Αλλιώς θα μιλάμε για μια άλλη πραγματικότητα. Το καλό όλης της ιστορίας είναι ότι όλα αυτά τα λέμε σε ένα υπόβαθρο μιας περιόδου, η οποία τείνει να πηγαίνει σε καλύτερο καιρό. Και αυτό βοηθά. Αλλά δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία. Αυτό είναι το τραγικό. Ενώ μας δίνει την ευκαιρία ο καιρός να κάνουμε αποκλιμάκωση, με το που το βλέπουμε εμείς, χαλαρώνουμε και επιβραδύνουμε την αποκλιμάκωση. Στην Αττική για παράδειγμα, βοήθησε πολύ η εβδομάδα του χιονιά. Γιατί τα σχολεία έκλεισαν για μια βδομάδα και τα κρούσματα εκεί έπεσαν στο 30% των νέων κρουσμάτων. Τώρα έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν ξανά. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Ο συγχρωτισμός στα σχολεία, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει υψηλό ποσοστού εμβολιασμών στα παιδιά, υπερνικά την άμυνα που έχουμε υψώσει με τα πολλά τεστ. Βοήθησε πολύ ο χιονιάς να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, αλλά δεν το κάναμε, γιατί χαλαρώνουμε, δεν εμβολιαζόμαστε κλπ…

Πολλοί επιστήμονες λένε πως ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός. Τι σημαίνει αυτό;

Θα λειτουργεί περίπου με τους όρους που λειτουργεί η γρίπη. Θα κυκλοφορεί στην κοινότητα χωρίς να εξαφανιστεί, αλλά δεν θα δίνει υψηλά κύματα τα οποία θα κάνουν διασπορά χωρίς σταματημό. Αυτό λογικά θα συμβεί, αλλά το κατά πόσο θα συμβεί από φέτος ή θα κάνει ακόμα ένα κύμα με μια άλλη παραλλαγή δεν το ξέρουμε ακόμα. Αν με ρωτήσετε ποιες είναι οι πιθανότητες, θα σας απαντήσω πως θα κάνει ακόμα ένα κύμα!

Ανησυχείτε δηλαδή για μια νέα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη;

Ναι, επικίνδυνη με την ευρεία έννοια, δηλαδή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική για παράδειγμα. Δείτε τους σκληρούς δείκτες. Η αλήθεια είναι ότι η περίφημη «πιο ήπια» Όμικρον, έχει δώσει συνδυαστικά με τη Δέλτα, τον πιο υψηλό αριθμό θανάτων που είχαμε ποτέ. Η κορύφωση των θανάτων είναι τώρα, όχι στα προηγούμενα κύματα.

Άρα λέτε ότι η Όμικρον δεν είναι τόσο «αθώα» όσο νομίζαμε…

Ναι, δεν είναι καθόλου αθώα. Είναι αθώα όταν είσαι καλά, νέος, κλπ. Αλλά όταν κολλήσουν πολλοί νέοι, το πιο πιθανό είναι να συναντηθούν με έναν ηλικιωμένο με υποκείμενα νοσήματα. Και έτσι εκείνος θα συναντήσει και την Όμικρον… Και αυτό είναι μια αιτία που αυξάνει τους διασωληνωμένους και τους θανάτους…

Μήπως τελικά, έτσι όπως τα λέτε, δεν θα έπρεπε να χαλαρώσουν τα μέτρα;

Αν ήμουν εγώ, δεν θα τα χαλάρωνα. Αυτό που βλέπω είναι ότι αν μέναμε όπως ήμασταν, θα μπορούσαμε από τις 10 Μαρτίου να βλέπαμε μια αποκλιμάκωση, η οποία θα μας οδηγούσε σε ένα καλό Πάσχα, με άνεση. Τώρα προτρέχουμε, ενώ ακόμα έχουμε πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Δεν θεωρώ ότι έχει λογική αυτό. Συν το γεγονός ότι σε λίγο θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται μηχανισμοί διασποράς, ενώ έχουμε μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Εγώ δεν θα χαλάρωνα τα μέτρα. Δεν συμφωνώ, με βάση τα δεδομένα, πως η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα. Αυτό είναι ένα λανθασμένο μήνυμα και έχει να κάνει μόνο με τον ατομικό κίνδυνο. Πχ, αν κολλήσω, πράγματι προτιμώ να κολλήσω Όμικρον και όχι Δέλτα. Αλλά η συνολική διακινδύνευση, το ρίσκο είναι μεγαλύτερο με την Όμικρον διότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή