Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ζήτημα της διάθεσης από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλινών για ασθενείς COVID-19, καθώς σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, αφού το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον σε απόγνωση αφού υπέβαλε αίτημα – τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν οικειοθελώς τις κλίνες τους, με διορία μίας ώρας να απαντήσουν, αλλιώς προειδοποιούσε με επίταξη των κλινών ΜΕΘ. Η προθεσμία έληξε στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης και οι κλινικάρχες απάντησαν αρνητικά επικαλούμενοι φόβους διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι, η κυβέρνηση προχωρά σε επίταξή τους.
Ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών αναφέρει πως πρόκειται για κάτι ασύμφορο για τις κλινικές. Όπως σημειώνει, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια απόφαση λόγω του κόστους των φαρμάκων και του οξυγόνου, ενώ υπάρχει αδυναμία και σε επίπεδο κλινών.
Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.
Μόσιαλος: Προτείνω την άμεση επίταξη των κλινικών
Ο Ηλίας Μόσιαλος, παίρνοντας το παράδειγμα των νοσηλευτριών που φεύγουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σπεύδουν στη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι “σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι”.
Καλεί δε την κυβέρνηση να επιτάξει τις απαραίτητες κλινικές, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν απάντησαν εντός της ορισθείσας προθεσμίας.
“Το υπουργείο υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 σήμερα.
Δεν το έκαναν. Είδαμε παράλληλα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.
Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19.
Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι.”

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 3.227 νέα κρούσματα σήμερα (3.209 χθες), το δεύτερο μεγαλύτερο μέγεθος ημερήσιων θετικών διαγνώσεων στη χώρα, ενώ ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, όπως και των θανάτων.
Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης συνεχίζεται! 3.227 νέα κρούσματα – 499 διασωληνωμένοι – 59 νεκροί
Ο κορωνοϊός δεν λογαριάζει πλέον ηλικίες: Δυο 27χρονοι άνδρες διασωληνωμένοι
Αισιόδοξα μηνύματα από τη Λαμία – Τι έδειξαν τα σημερινά rapid test
Τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν στα σημερινά rapid test, drive through που πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία, δημιούργησαν μια νότα αισιοδοξίας στους πολίτες και τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας. Μέχρι το μεσημέρι ελήφθησαν 235 δείγματα από τα οποία μόνο 7 διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ποσοστό που είναι κάτω από το 3%.
Η ίδια προσπάθεια θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί έτσι, ώστε να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα σε αυτή τη φάση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαμίας, Θύμιο Καραΐσκο, «ο δήμος έχει προμηθευτεί μεγάλο αριθμό από rapid test τα οποία χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι τώρα δεν είχε χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός, καθώς το φορτίο για την περιοχή έδειχνε να είναι πολύ χαμηλό. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και με τα συγκεκριμένα τεστ που έγιναν σήμερα».
Σύμφωνα με τους επιτελείς του δήμου «αυτοί που σήμερα προσέτρεξαν από τους πρώτους για να υποβληθούν στο τεστ είναι άνθρωποι που κατά κάποιο τρόπο είχαν υποψίες καθώς στο ευρύτερο περιβάλλον τους πιθανά να έχει βρεθεί ένας φορέας. Αυτό το στοιχείο κάνει από μόνο του την αξία των αποτελεσμάτων μεγαλύτερη».
Βάσει των στοιχείων που έγιναν γνωστά μέχρι σήμερα, η μόλυνση της περιοχής είναι ιδιαίτερα μικρή κάτι που προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Στην Φθιώτιδα έχουν γίνει συνολικά 14.620 μοριακά τεστ και έχουν βρεθεί 269 θετικά από τον περασμένο Μάρτη.
Συγκεκριμένα, έχουν γίνει 6.500 τεστ στο νοσοκομείο της Λαμίας, που αφορούν περιστατικά από το σύνολο της ΠΕ Φθιώτιδας, 6.000 τεστ από τον ΕΟΔΥ και 120 τεστ από το Κέντρο Υγείας της Λαμίας. Επιπλέον από ιδιωτικά εργαστήρια έχουν γίνει 2.000 τεστ σε ισάριθμους πολίτες.
Σε απόγνωση το Υπουργείο Υγείας – Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης: Δώστε τώρα 200 κλίνες για covid-19!