Η συμφωνία επιτεύχθηκε, αλλά η διαπραγματευτική «μάχη» συνεχίζεται μεταξύ του Οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, για να κλείσουν και οι «ουρές» της αξιολόγησης, δηλαδή τα προαπαιτούμενα μέτρα που έβαλαν οι Ευρωπαίοι για την εκταμίευση της δόσης. Δύο ημέρες γεμάτες, ανταλλαγές στοιχείων και τηλεδιασκέψεων, που σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως, το Ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Η ελληνική πλευρά, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει την «ουρά του γαιδάρου», να εμποδίσει την εκταμίευση, όπως τόνισαν αρμόδιες πηγές.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες δύο τηλεδιάσκέψεις, τονίζοντας, πως τέτοιες «ουρές» υπάρχουν στις αξιολογήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ξεδιπλώνει, τώρα το «κουβάρι» των διαφορών και ώστε να κλείσουν γρήγορα όλα τα ανοιχτά θέματα και να εκταμιευτεί η δόση.
Όπως έγραψε εχθές η kontranews, τα προαπαιτούμενα, στα οποία έχουν «κολλήσει» οι δανειστές, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η προστασία των «κόκκινων» δανείων και η νομική προστασία του Δ.Σ., στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Στις ιδιωτικοποιήσεις, θέλουν να κινηθεί πιο γρήγορα το θέμα του Ελληνικού. Όπως διευκρίνισαν από το οικονομικό επιτελείο, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τις 23 Μαΐου, αλλά ζητήθηκε παράταση ενός μηνός από την Αθήνα και τώρα τρέχει η ολοκλήρωσή της. Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, τονίζοντας πως, θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα.
Στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές, θέλουν να γίνουν νομικά «αλεξίσφαιροι», τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.
Τέλος, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενστάσεις, έχουν προβάλει οι δανειστές, για την προστασία των δανείων με εγγύηση Δημοσίου, από την πώληση στα ξένα funds. Ειδικά για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που δεν είχαν συζητηθεί με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 31 Μαρτίου 2016 το δάνεια τα οποία έφεραν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ανέρχονταν σε 13,703 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 1,5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια τα οποία έχουν πάψει να εξυπηρετούνται. Αν πουληθούν αυτά τα δάνεια, τότε απειλείται με εκτροχιασμό, ο προϋπολογισμός, καθώς το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει τα απλήρωτα ποσά!
Σε μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, το οικονομικό επιτελείο προτείνει εξαίρεση για 12 έως 18 μήνες ή άρση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου και να απελευθερωθούν άμεσα. Καμία πάντως από τις δύο προτάσεις δεν φαίνεται να γίνεται αρχικά αποδεκτή από τους Θεσμούς, ενώ το τελευταίο κομμάτι παρουσιάζει και νομικά προβλήματα.
Για το ΕΚΑΣ, που αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού από την βουλή, πηγές τόσο από το οικονομικό επιτελείο, όσο και από την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν, ότι «αφού το είπε ο Πρωθυπουργός θα γίνει». Το ερώτημα, είναι πως. Από το υπουργείο Εργασίας, εξετάζουν την λογιστική μεταφορά των χρημάτων από τους συνταξιούχους σε ένα αντίστοιχο ποσό από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δηλαδή, όσοι θα χάσουν το επίδομα μέχρι το 2019, δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά λογιστικά θα φανεί σαν «έκτακτο επίδομα» από το νέο Ταμείο.