Skip to content

«Πυρετός» στην κυβέρνηση για τον «κόφτη» δαπανών

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ                                                                                       

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και στην πιο κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με μια διπλή πρόκληση.

Από τη μία καλείται να πείσει τους δανειστές να δώσουν το «πράσινο φως» στην πρότασή της για τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών και  απ’ την άλλη να διαχειριστεί επικοινωνιακά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το λογαριασμό των μέτρων. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι «κλειστές» συσκέψεις  υπό τον πρωθυπουργό είναι συνεχείς,  παρουσία του οικονομικού επιτελείου και άλλων κορυφαίων υπουργών διαδέχονται η μία την άλλη.

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν σε αυτές η αμηχανία είναι διάχυτη και το κλίμα αρκετά βαρύ, αφού το ενδεχόμενο να ζητηθεί συγκεκριμένο πακέτο μέτρων είναι ορατό. Παράλληλα, οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους επικεφαλής των δανειστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν κρύβουν την επιθυμία τους «να κλείσουμε τις λεπτομέρειες και τα τεχνικά ακόμα και σήμερα».

Το Μαξίμου θέλει θετικό σήμα από το Eurogroup

O σχεδιασμός της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα κυλήσουν ομαλά και τη Μ. Πέμπτη θα συνέλθει το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών, περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα. Η Αθήνα, επιθυμεί διακαώς το eurogroup να σφραγίσει την τεχνική συμφωνία στο Χίλτον, ώστε τη Μ. Πέμπτη  να δώσει «ισχυρό σήμα προόδου για να κλείσει η αξιολόγηση» και ταυτόχρονα να υπάρξει σαφής αναφορά στην ημερομηνία έναρξης της συζήτησης για την απομείωση του Χρέους.

Οι ίδιες πηγές, διευκρινίζουν ότι αμέσως μετά το Πάσχα, θα ακολουθήσει η έγκριση των μέτρων ύψους 5,4δις από Βουλή, όπως και η νομοθέτηση του  «κόφτη». Επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν έκτακτο eurogroup (μέσα στο Μάιο) για εγκρίνει τη συμφωνία και να εκταμιευθεί μέρος της δόσης.

«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, αλλά δημοσιονομικό ‘φρένο’ που αν υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση θα κόβει οριζόντια από παντού και όλα τα υπουργεία.

Στο πλαίσιο αυτό, απηχώντας παράλληλα την επίσημη γραμμή παραδέχεται ότι «ήταν η καλύτερη δυνατή λύση από το χειρότερο κακό» που είναι η λήψη μέτρων, συμπληρώνοντας με νόημα ότι είναι υποχρέωση που απορρέει από τη συμφωνία και «σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να το δεχτούν οι εταίροι». Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αμβλύνει τις πιέσεις μέσω των επαφών του πρωθυπουργού αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίος αξιωματούχους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή