Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

«Πυρετός» επαφών στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Ο Τσίπρας συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του για τπ προσφυγικό.

Αναφερόμενος ξεχωριστά στη μονομερή δράση της Αυστρίας, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, παρά να απαιτήσει οι εταίροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ότι η Αθήνα θα ασκεί βέτο σε κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, εάν δεν υπάρξει σαφής επιμερισμός του αριθμού των προσφύγων που θα υποδέχεται κάθε χώρα.

Παράλληλα, είπε ότι δεν θα δεχτεί να υπάρχουν χώρες, οι οποίες χτίζουν φράχτες και δεν υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα, ενώ ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας ότι και ο ίδιος ζητά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 7 Μαρτίου, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το προσφυγικό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο περιστατικό με τη γουρουνοκεφαλή που κάρφωσαν άγνωστοι έξω από το «hotspot» στο Σχιστό, καλώντας όλα τα κόμματα να προβούν σε απερίφραστη καταδίκη. «Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι φράχτες, η άνοδος των νεοναζί είναι πραγματικότητα που προαναγγέλλει δυσάρεστες εξελίξεις» εκτίμησε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, μέχρι στιγμής, η διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ είναι απογοητευτική. «Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται απ’ όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες» τόνισε.

«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα, στο όνομα κοινών κανόνων και αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ότι μας επαναλάμβαναν διαρκώς “pacta sunt servanda” και ξαφνικά σήμερα μας λενε ότι η εφαρμογή των κανόνων αφορά ορισμένους και όχι όλους» επισήμανε.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ

Τη βοήθεια του Βερολίνου για το προσφυγικό ζήτησε η Αθήνα καθώς ο πρωθυπουργός, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ ενεργοποιώντας τους Ευρωπαϊκούς παράγοντες. Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε στη Γερμανίδα Καγκελάριο την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση την προσφυγικών ροών.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «ναι» στο αίτημα της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, με δική του πρωτοβουλία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μπορεί να συγκληθεί μετά την κρίσιμη σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση με την προσφυγική κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά τη Σύνοδο ενδεχομένως να μην έχει νόημα, καθώς μπορεί να έχουν υπάρξει ήδη αποφάσεις και τετελεσμένα.

Ως εκ τούτου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προηγηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Συνόδου, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή εθνική γραμμή και να ισχυροποιηθεί η θέση της Ελλάδος απέναντι στους εταίρους και συνομιλητές της.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, αλλά ζήτησε η σύσκεψη να γίνει 2-3 ημέρες πριν τη Σύνοδο και όχι άμεσα, καθώς ο ίδιος θα έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς και όχι μόνο, και θα έχει διαμορφώσει πληρέστερη εικόνα των θέσεων και των προθέσεων, την οποία και θα παρουσιάσει στο συμβούλιο των αρχηγών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή