Φανερή η ικανοποίηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, όταν ευχαρίστησε τις χώρες που «αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο που ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» εντάσσοντας το Τμήμα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων σαν «θεσμό που εκπροσωπεί τη δομική προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στον ΟΗΕ» για να προωθήσει το «παλαιστινιακό αφήγημα» και «μια καθαρά αντι-ισραηλινή ατζέντα».
«Ευχαριστώ τη Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Βραζιλία και την Κολομβία, που αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο που ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταψηφίζοντας σήμερα το ψήφισμα για το «Τμήμα των Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων» στη Γραμματεία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Κατζ.
Τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: Ακατανόητη και αρνητική αλλαγή στάσης
«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα καταψήφισε το Ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια ακατανόητη και αρνητική αλλαγή της στάσης της χώρας μας», τονίζει ο Τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Η Ελλάδα οφείλει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και με τη στάση της να προσπαθεί να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό, υποστηρίζει κάθε κίνηση που συμβάλλει στην ειρήνη και στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο ασφαλών και βιώσιμων κρατών, στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Σ. Σακοράφα: Μελανή σελίδα για την ελληνική εξωτερική πολιτική
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε τα παραπάνω ως «μια οδυνηρή εξέλιξη». «Για πρώτη φορά, χθες, 3 Δεκεμβρίου 2019, η Ελλάδα καταψήφισε το Ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πρόκειται για ριζική μεταστροφή της στάσης μας στο συγκεκριμένο θέμα, μετά από δεκαετίες. Γράφτηκε μια μελανή σελίδα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που σηματοδοτεί την προσχώρηση της χώρας μας στη μειοψηφική πλευρά, που δεν αναγνωρίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Με την επικίνδυνη και αντεθνική αυτή στάση μας, η χώρα αποστασιοποιείται από τα αυτονόητα του διεθνούς δικαίου. Αποστασιοποίηση που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για το σύνολο των ελληνικών συμφερόντων. Οι περισπούδαστοι ιθύνοντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αναγνώριση και υπεράσπιση του δικαίου δεν είναι δυνατόν να είναι επιλεκτική», κατέληξε.