ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΝΕΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ
«Παράθυρο» προς το ευρωπαϊκό όνειρο εξακολουθούν να βρίσκουν αρκετοί πρόσφυγες παρόλο που τα ελληνοσκοπιανά σύνορα παραμένουν κλειστά εδώ και περίπου δύο μήνες.
Πολλοί από τους εγκλωβισμένους στην Ειδομένη αναζητούν νέα μονοπάτια για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την κεντρική ή τη βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters κάποιοι βρήκαν ένα πέρασμα στα σύνορα, όχι πολύ μακριά από τον καταυλισμό.
Το Reuters επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα σύμφωνα με τον οποίο, το βράδυ του Σαββάτου μια ομάδα 70 προσφύγων πέρασε από την Ελλάδα σε έδαφος της ΠΓΔΜ, σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σημείο αυτό βρίσκεται σε μια απόσταση 20 χιλομέτρων ή τεσσάρων ωρών περπατήματος από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Το πρακτορείο σημειώνει ότι και άλλοι πρόσφυγες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για να καταφέρουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.
Ανάλογες πληροφορίες, εξάλλου, μετέδωσε και το γαλλικό πρακτορείο (AFP). Αρκετές δεκάδες πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν παράνομα από την Ελλάδα στα Σκόπια το Σάββατο, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.
«Είδα κάποιον να πηδά από έναν θάμνο, μπροστά στο αυτοκίνητο», είπε ο φωτογράφος που ταξίδευε με άλλους δημοσιογράφους. «Μετά είδα 2-3 ακόμη και άλλους 50 να ξεκουράζονται στους θάμνους», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «πολλοί ακόμη» ακολουθούσαν το συγκεκριμένο γκρουπ.
Αν αυτό αληθεύει, οι πρόσφυγες θα πρέπει να περπάτησαν τρεις ώρες από την Ειδομένη έως εκεί, διασχίζοντας και ένα ποτάμι. Η ομάδα περιελάμβανε «πολλές γυναίκες, παιδιά, ακόμη και κάποια που κρατούσε μία γάτα, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν», ανέφερε ο φωτορεπόρτερ προσθέτοντας ότι έδειχναν τρομαγμένοι και κουρασμένοι.
Η αστυνομία των Σκοπίων, πάντως, αρνήθηκε ότι είχε γνώση τέτοιου γεγονότος. «Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Τόνι Ανγκελόφσκι. «Έχουμε καθημερινά τέτοιες απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα και η αστυνομία παίρνει μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορα», πρόσθεσε.
Όσο για τους πρόσφυγες που δήλωσε ότι είδε ο φωτογράφος, συνέχισαν το ταξίδι τους χωρίς να τους πουν ποιος ήταν ο προορισμός τους, με τον ίδιο να εκτιμά ότι κατευθύνονταν προς τη Σερβία.
Καταγγελίες-σοκ στο Ελληνικό
Στο μεταξύ, συγκλονίζει το ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας The Times για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν καταγγελίες για δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και βίας μεταξύ προσφύγων.
Μια 35χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν περιγράφει ότι όταν κλείνουν τα φώτα στο Ελληνικό παίρνει όσο πιο κοντά μπορεί τα τρία παιδιά της, τους σιγοτραγουδάει και τα φιλά για να κοιμηθούν. Ωστόσο, εκείνη μένει ξάγρυπνη για να παραφυλάει το φερμουάρ της σκηνής τους.
«Περίεργα πράγματα συμβαίνουν μετά τα μεσάνυχτα» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική μητέρα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που φοβάται για τα παιδιά της.
Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «έκρηξη βίας» και δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Ελληνικό. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο περιστατικό βιασμού ενός 13χρονου αγοριού από Αφγανό πρόσφυγα μέσα στο hot spot της Χίου.
Στη Λέσβο η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια
Τη Λέσβο επισκέφθηκε χθες η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, η οποία βρέθηκε κοντά στους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ.
Ντυμένη με απλά ρούχα σα μία κοινή θνητή, από την πρώτη στιγμή πλησίασε τους ανθρώπους για να ακούσει από τους ίδιους ποια είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο της δίωρης παρουσίας της στο νησί, είδε αρχικά δύο οικογένειες Σύρων και Αφγανών, ενώ κατά την ξενάγησή της στο Καρά Τεπέ ήταν ιδιαίτερα τρυφερή με τα μικρά προσφυγόπουλα.
«Χρειαζόμαστε μια συλλογική και αξιακή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, βασισμένη στο ότι η κατανομή των βαρών δεν είναι μεταφορά των βαρών. Η ευθύνη για τους πρόσφυγες δεν μπορεί να καθορίζεται από τη γεωγραφία. Είναι πέρα από τις δυνάμεις μιας χώρας ή μιας περιοχής να την αντιμετωπίσει.
Πρέπει να επαναφέρουμε τον ανθρωπισμό και την συμπόνια γιατί η κρίση των προσφύγων αφορά ανθρώπους, όχι σύνορα και φραγμούς. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βρει νόμιμες εναλλακτικές λύσεις και μονοπάτια που θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους στην ασφάλεια, και να εργαστεί πάνω σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις για αυτή την κρίση.
Ακούγοντας τις ιστορίες των προσφύγων, ήταν δύσκολο να αποφασίσω ποια ιστορία ήταν πιο οδυνηρή από την άλλη, διότι καθεμία είναι μια τραγωδία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως το IRC και η Ύπατη Αρμοστεία για την ακούραστη εργασία τους, βοηθώντας τους πρόσφυγες» ήταν το μήνυμα της προς τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται πως η επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας έρχεται έπειτα από εκείνη της ηθοποιού Σούζαν Σάραντον, της χολιγουντιανής σταρ Αντζελίνα Τζολί και προσφάτως του Πάπα Φραγκίσκου, που ήρθαν στη Λέσβο για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς όλο τον κόσμο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.
Αύριο, αναμένεται να επαναπροωθηθούν από τη Λέσβο στο Δικελί της Τουρκίας ακόμη 35 πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γειτονική χώρα.
Οι περισσότεροι από αυτούς ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν, βλέποντας πως δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μόρια, όπου οι πρόσφυγες υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει στους 4.000. Πολλοί, μάλιστα, αφήνονται ελεύθεροι από το hot spot, αφού έχει παρέλθει το όριο των 25 ημερών κράτησης που υπάρχει, για να εκδοθεί ή όχι απόφαση για την παραχώρηση πολιτικού ασύλου.