Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Προς υποχρεωτικά self tests για τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο – Διχογνωμία για το Πάσχα

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, να μην επτιρέπουν καμία συζήτηση περί ανοίγματος και χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, λοιπόν, τα ισχύοντα μέτρα για τον κορωνοϊό θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς καμία μεταβολή σε αυτά, ενώ όπως γίνεται προφανές, οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα της οικονομίας και του λιανεμπορίου μετατίθεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα.  Επιπλέον, στη σημερινή ενημέρωση θα δοθούν διευκρινίσεις για τα rapid self τεστ. Κατά πληροφορίες, η ενημέρωση θα εξειδικευθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Οι ειδικοί σε συνεργασία με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προσανατολίζονται στη χρήση των rapid self τεστ ως ενός εργαλείου που θα βοηθήσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Οπως εξηγούν ειδικοί, η έναρξη χρήσης των self τεστ για την ανίχνευση της εξάπλωσης της νόσου Covid στην κοινότητα αναμένεται να συνδεθεί με το σχέδιο ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων τομέων της αγοράς. 

Το τρίτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να δοκιμάζει άγρια το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όλος ο προγραμματισμός για το άνοιγμα από το τρίτο και πιο μακρύ lockdown μετατίθεται και πάλι. Η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει ακόμη αρχίσει να υποχωρεί, αν και η ανάλυση των λυμάτων δείχνει μια σχετική σταθεροποίηση, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 706, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. 

Η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καθόλου καλή και τα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Κυβέρνηση και Επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείουν πλέον άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τα μέσα Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους με ορίζοντα τις γιορτές του Πάσχα το αργότερο αρχές Μαΐου. Ωστόσο, το τι μέλλει γενέσθαι θα το μάθουμε στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σενάριο για παράταση του lockdown – Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Εν τω μεταξύ, σενάρια περί παράτασης του αυστηρού lockdown έως τις 25 Απριλίου, λόγω της τρομακτικής διασποράς του κορωνοϊού έκαναν το γύρο του διαδικτύου την Τετάρτη. Πρόκειται για σενάρια που ήθελαν να παραμένουν κλειστές όλες οι δραστηριότητες, ώστε να αποκλιμακωθεί η πίεση στο ΕΣΥ και να αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση προχώρησαν σε διάψευση των όσων διακινούνται. «Τα σενάρια που διακινούνται και μιλούν για απόφαση παράτασης του lockdοwn ως τις 25 Απριλίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση», σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι.

Πάντως σε δηλώσεις τους ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης, συμφώνησαν ότι είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Συγκεκριμένα συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης. Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

Λιανεμπόριο

Στο πνεύμα των παραπάνω στο «τραπέζι» βρίσκονται διάφορα σενάρια για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ωστόσο η 29 Μαρτίου, ημερομηνία που θα άνοιγαν τα καταστήματα δεδομένα χάνεται. «Με τα δεδομένα που βλέπουμε σήμερα το θεωρώ αδύνατον. Θέλουμε σιγά σιγά να επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά όχι θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία», είχε δηλώσει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Πλέον, ο νέος στόχος- ορόσημο για την κυβέρνηση είναι για άνοιγμα είτε στις 5 ή στις 12 Απριλίου. Όλα βέβαια θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας. Στο μεταξύ έως τότε θα έχει προσμετρηθεί και ο αντίκτυπος της πρώτης χαλάρωσης μέτρων με την επανεκκίνηση των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων, αλλά και της κινητικότητας που δημιουργείται από αυτή.

Να ανακατευθυνθούν οι επαφές που έχουν οι πολίτες σε σπίτια και πλατείες σε πιο ασφαλείς επαφές προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο, αλλά αποκλειστικά με τα μικρά καταστήματα. Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης, οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Υπενθυμίζεται ότι θα ενεργοποιηθεί ένας αριθμός SMS, το 13032, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τρεις ώρες ώστε να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Η χρήση του συγκεκριμένου αριθμού SMS θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά την ημέρα και ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την περιοχή στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να κινηθούν για να κάνουν τα ψώνια τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη, μόνο από τα κατεβασμένα ρολά στο λιανικό εμπόριο έχουν χαθεί από την αγορά περί τα 7 δισ. ευρώ με το μηνιαίο κόστος να ανέρχεται μόνο για τα ταμεία του Δημοσίου στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η εστίαση οι απώλειες θα είναι πολλαπλάσιες. Μάλιστα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, συνολικά ο χαμένος τζίρος των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας έφτασε τα 41,6 δισ. ευρώ.

Εστίαση

Όσον αφορά στην εστίαση τώρα, ο στόχος έχει τεθεί για τις 19 Απριλίου και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων.

Αυτό θα συμβεί προκειμένου επιστήμονες πριν ανάψουν το «πράσινο φως» να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο. Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εστίαση, όταν αυτό συμβεί, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι.

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι» πρότεινε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, έχει ταχθεί και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς όπως επισημαίνει, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.

Σχολεία

Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι και τα σχολεία, με το βασικό σενάριο να θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Μάλιστα, στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων γίνονται τακτικότατες συζητήσεις με τους ειδικούς που μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η επιθυμία είναι να ανοίξουν το συντομότερο, ωστόσο δεν προσδιόρισε ημερομηνία για επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Σχετικά με τις προαγωγικές εξετάσεις ανέφερε ότι όλα είναι στο τραπέζι και πως οι αποφάσεις για το εάν θα διεξαχθούν θα ληφθούν όταν διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα για το διάστημα που τα σχολεία θα είναι ανοιχτά.

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως δεν υπάρχει σκέψη για μαθήματα μέσα στο Πάσχα, είναι υπό συζήτηση μια μικρή παράταση του σχολικού έτους εντός του Ιουνίου, ενώ οι Πανελλαδικές δρομολογούνται για να γίνουν κανονικά τον Ιούνιο.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν τα σχολεία να πηγαίνουν «πακέτο» με το λιανεμπόριο και να μετατίθεται το άνοιγμά τους για μία με δύο εβδομάδες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. 

Σύμφωνα δε με το STAR ,υπάρχει το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν σε δύο δόσεις:

α. Τα Γυμνάσια – Λύκεια στις 12 Απριλίου

β. Τα Δημοτικά στις 19 Απριλίου (για μάθημα μόνο μία εβδομάδα δηλαδή πριν τις διακοπές του Πάσχα)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή