Προκλητικό σόου των Τούρκων στην Αμμόχωστο: Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων (video, photo)

Μοιραστείτε το
Τελικά και παρά τις προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η Άγκυρα και η ψευδοκυβέρνηση του Ερσίν Τατάρ έκαναν πράξη το επικοινωνιακό σόου που έστησαν και άνοιξαν το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων. Έτσι, σήμερα με τις ευλογίες του Ερντογάν γράφεται μια «μαύρη σελίδα» στα Κατεχόμενα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας του κ. Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές» της Κυριακής. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει αδρανής» διαμηνύει ο Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει.
Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.
Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά Μέσα από την παραλία της περίκλειστης πόλης, είναι σπαρακτικές.
«Αποκαθιστούμε το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο. Περπατούμε όλοι μαζί από το ανοικτό Βαρώσι προς ένα νέο μέλλον» ανακοίνωσε νωρίτερα στο Twitter ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Με τη σειρά του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, επεσήμανε πως η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, που βρίσκεται εντός του παράνομου καθεστώτος και έκλεισε πριν από 46 χρόνια στην εγκατάσταση και κατοίκηση θα ανοίξει, όπως ισχυρίστηκε, «βάσει του δικαίου».
Στην ανάρτηση που έκανε από τον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Οκτάι σημείωσε ότι «Ανοίγουμε το όμορφο Βαρώσι, το οποίο πονούσε την καρδιά μας παραμένοντας αδρανή για αρκετό καιρό, με τρόπο που θα συνάδει στη δικαιοσύνη και το δίκαιο». Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος σημείωσε πως εργάζονται μέρα και νύχτα για τους Τουρκοκυπρίους και ανέφερε ότι «είπαμε πως δεν θα αφήσουμε την “ΤΔΒΚ” ούτε μια μέρα χωρίς νερό. Άρχισε να ρέει ξανά το “νερό ζωής” προς την “ΤΔΒΚ”. Καλορίζικο».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει αδρανής»
«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».
Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι «την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».
Η προειδοποίηση της Αθήνας
«Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω», δήλωσε αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε αντίθετη περίπτωση το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ καθώς θα τεθεί από Κύπρο και Ελλάδα.
Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση καταδικάζει την ενέργεια της Τουρκίας, που όπως επισήμανε, παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει το θέμα θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.