Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πρόκληση Μηταράκη ενόψει της απεργίας στην Υπηρεσία Ασύλου

Μοιραστείτε το

Τη στιγμή που αύριο (Τετάρτη) πραγματοποιείται 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στη διαδικασία του ασύλου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους 220 νεοπροσληφθέντες.

Η κίνηση αυτή του Νότη Μηταράκη μόνο ως προσπάθεια απαξίωσης της απεργιακής κινητοποίησης μπορεί να ερμηνευθεί, καθώς την ίδια στιγμή που εκείνος θα απευθύνει χαιρετισμό στο υπουργείο, θα βρίσκονται σε απεργία οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, και το Σωματείο Εργαζομένων στην οργάνωση ΑΡΣΙΣ.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου που εισάγει ο νόμος  Χρυσοχοΐδη για τη διεθνή προστασία και για την εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Άλλωστε, ο κ. Μηταράκης, μόλις το Σάββατο έκανε δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούσε το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, κάνοντας λόγο για συγκυρία, ενώ η κυβέρνηση έχει αναστείλει την κατάθεση νέων αιτημάτων ασύλου, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Χθες, σε κοινή ανακοίνωση τους, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ Σύλλογος Συμβασιούχων σημείωναν: ο νόμος «εισάγει τιμωρητικές και θεσμικά ρατσιστικές διατάξεις που θέτουν εκτός διαδικασιών ασύλου ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Με αυτό το νομοθέτημα ως εφαλτήριο, η κυβέρνηση κορυφώνει την πολιτική της αποτροπής της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο και τα νησιά κατά τις τελευταίες ημέρες, μετά την εισβολή της Τουρκίας και τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ της Συρίας. […] Η νομοθεσία για τις διαδικασίες ασύλου πουθενά δεν θέτει προϋπόθεση την κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων για να υποβάλει κάποιος και κάποια αίτημα ασύλου και η αναστολή της υποδοχής αιτούντων και αιτουσών άσυλο δεν έχει νομικό έρεισμα ούτε στη νομοθεσία της ΕΕ ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Και κατέληγαν: «Οι ρατσιστικές επιθέσεις σε όσους και όσες ζητούν άσυλο και η επισφάλεια στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο πεδίο του προσφυγικού αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλο το προηγούμενο διάστημα με κορύφωση τςις τελευταίες ημέρες όπου ακροδεξιοί κάτοικοι νησιών στοχοποιούν και προπηλακίζουν εργαζόμενους και εργαζόμενες σε ΜΚΟ, που δουλεύουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εξαιτίας αυτών των απειλών και επιθέσεων».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών κατήγγειλε ότι ο νόμος 4636/2019 προκαλεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και δυσλειτουργίες, τις οποίες επιτείνει η ξαφνική αλλαγή έδρας της Υπηρεσίας, η οποία καλείται να στεγαστεί στο κτήριο Κεράνη. Καταγγέλλει επίσης την πρακτική στελέχωσης της υπηρεσίας με πρόσληψη συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων υπαλλήλων, ενοικιαζόμενων υπαλλήλων όπως και την πρόβλεψη του νόμου Χρυσοχοΐδη για την αξιοποίηση ένστολων στη διαδικασία ασύλου σε περίπτωση μεγάλης ροής. «Απότοκο όλων αυτών ήταν και η πρόσφατη άρση του δικαιώματος συμμετοχής στο σύστημα κινητικότητας για τους μόνιμους υπαλλήλους», σημειώνουν.

Κατήγγειλε, επίσης χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας: «Πολλά κτήρια της υπηρεσίας είναι λυόμενες κατασκευές χωρίς τα στοιχειώδη, κτίρια εκτεθειμένα σε πλήθος παραγόντων επικίνδυνων για την υγεία, χωρίς επαρκείς χώρους και παροχές, κάποιες φορές χωρίς καν θέρμανση / ψύξη, ανεκτές τουαλέτες ή εξόδους κινδύνου, και ανοιχτοί χώροι-προαύλια όπου επικρατεί συνωστισμός, αταξία, μέχρι και χάος είναι το περιβάλλον (για την ακρίβεια απλά μέρος της τραγικής εικόνας) όπου εξυπηρετούνται καθημερινώς εκατοντάδες ή και χιλιάδες επωφελούμενοι και εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι με σημαντικές επιβαρύνσεις για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία». 

Efsyn

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.