Προετοιμάζουν το έδαφος για καινούργια μνημόνια

Μοιραστείτε το
Εν μέσω του εφιάλτη της πανδημίας, οι Βρυξέλες προετοιμάζουν μεθοδικά το έδαφος για τον εφιάλτη των μνημονίων.
Με πρόσχημα τη δημοσιονομική χαλάρωση λόγω του κορωνοϊού, αποφασίζουν σκληρά μέτρα, με περιορισμό της ρευστότητας σε τράπεζες και αγορά ομολόγων και επιστροφή στο καθεστώς της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στο Eurogroup πρόκειται να γίνουν οι αυστηρές συστάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ ειδικά για την Ελλάδα αυτό θα σημαίνει ότι το μαξιλάρι των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα μπορεί να διατεθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά θα παραμείνουν ως εγγύηση για την ομαλή εξόφληση των δανείων.
Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλες ακολουθούν παρελκυστική τακτική για το Ταμείο Ανάκαμψης, με πρόσχημα τις αντιδράσεις από Ολλανδία και διάφορες άλλες Χώρες του Βορρά.
Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν στην Οικονομία η επαναφορά του δόγματος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η αναβολή στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και οι συστάσεις για το μαξιλάρι των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός και για το μέγεθος της ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο.
Η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού προκαλούν τεράστιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν βουλιάξει, η εστίαση και η διασκέδαση αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι φοβισμένη για το αύριο.
Το εφιαλτικό αυτό σκηνικό έχει επιδράσει στο μέγεθος της ύφεσης. Οι προβλέψεις για ύφεση της τάξεως του 7% αποδείχθηκαν αρκετά αισιόδοξες.
Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η ύφεση θα είναι διψήφια, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη..
Πάντως «η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική» ανέφερε Ευρωπαίους αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup, όταν και θα συζητηθεί το θέμα. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η χώρα έχει προχωρήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων, ενώ αναπόφευκτα κάποιες άλλες δεν έχουν σημειώσει πρόοδο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να κρίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει στοχευμένα κονδύλια του ESM για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του υγειονομικού τομέα λόγω πανδημίας. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ρευστότητα. Αν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή το χειμώνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει αν χρειάζεται να προσφύγει σε αυτόν τον μηχανισμό».
Στο σημερινό Eurogroup, δεν αναμένεται ευρεία συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς η 7η Έκθεση δεν συνδέεται με εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι θεσμοί θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της Έκθεσης, ενώ ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει την προσέγγιση της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, αναλυτικότερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τον Νοέμβριο, καθώς συνδέεται με εκταμίευση επιστροφών κερδών από ελληνικά ομόλογα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.