Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Τι απαντούν επιστήμονες και κυβέρνηση
• Γώγος: «Ο ιός μεταλλάχθηκε και έγινε πιο μεταδοτικός»
• Αισιοδοξία για εμβολιασμούς πριν από τα Χριστούγεννα
Στην άποψη πως θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας καταλήγουν οι επιστήμονες μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει το lockdown. Τα ερωτήματα αυτή τη στιγμή είναι δύο. Πρώτον, θα βοηθήσει ο περιορισμός των μετακινήσεων το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κοινωνίας; Και δεύτερον, πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα;
«150.000 ενεργά κρούσματα»
Από την ανάλυση των δεδομένων τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι πάνω από 150.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική υπολογίζονται γύρω στα 80.000, σημειώνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης και συνεχίζει: «Τώρα φαίνεται ότι έρχεται ένα δεύτερο μεγάλο κύμα το οποίο θα κορυφωθεί και θα χρειαστεί ένα μήνα για να αρχίσει να μειώνεται». Ωστόσο, μέσω του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι το lockdown μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του ιού και να αναστρέψει την εικόνα: «Θα υπάρξει κορύφωση σε 15-20 μέρες και μετά θα επέλθει η μείωση, γύρω στα Χριστούγεννα».
Πότε θα λήξει το lockdown
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστήριξε πως τα έκτακτα μέτρα θα κρατήσουν 3 εβδομάδες, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα παραταθούν. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου είπε πως το τέλος του lockdown θα προταθεί μόλις καταγραφεί μείωση του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία και μόλις τα ημερήσια κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, άφησε να εννοηθεί πως για να βγούμε από το lockdown θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον στα 300-400 κρούσματα ημερησίως. Αριθμός πάντως που είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαμε μόλις τελείωσε το lockdown της Άνοιξης.
Τη βεβαιότητα ότι θα βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown εξέφρασε από τη μεριά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μπορεί ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontranews να υποστηρίζει πως οι τρεις εβδομάδες είναι μικρό χρονικό διάστημα για να δούμε αποτελέσματα, όμως δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες αυτή την άποψη. Ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του, αφού ζητά καλύτερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας με βάση τυχαίες δειγματοληψίες, επισημαίνει: «Τα lockdown είναι τα δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ευρύτερες, κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τους. Η ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας είναι να προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην πολιτεία. Το πιο απλό είναι να προτείνουμε όλο και δραστικότερα μέτρα. Αλλά τα δραστικά μέτρα έχουν και δραστικό κόστος για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν, για την κοινωνική συνοχή».
«Ο ιός έχει μεταλλαχθεί»
«Μαθαίνουμε συνέχεια και βλέπουμε διαρκώς τη συμπεριφορά του ιού. Σε διάφορες περιπτώσεις ο ιός μεταλλάσσεται και εδώ υπήρξαν δύο – τρεις μεταλλάξεις που τον έκαναν σαφώς πιο μεταδοτικό. Υπάρχει τώρα ένα στέλεχος που τον έχει μετατρέψει σε πιο μεταδοτικό, πιο επιθετικό. Δηλαδή κολλάει ευκολότερα. Μπορεί να δούμε και πράγματα που δεν τα περιμένουμε σε σχέση με τη συμπεριφορά και τη μεταδοτικότητα του ιού. Μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο ή μπορεί να βελτιωθεί», επεσήμανε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και δείχνει να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ υποστηρίζει πως όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000-500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.
10 εμβόλια στην τελική φάση
Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο γίνονται έρευνες για περισσότερες από 180 εμβόλια. Από αυτά, τα 42 βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ 10 βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3.
H επιδημία θα τελειώσει με τα εμβόλια και τρία είναι τα πιο ελπιδοφόρα, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Περιμένουμε ανακοινώσεις είτε στα τέλη Νοεμβρίου είτε στις αρχές Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν φτάσει στις μελέτες φάσης 3 και στις μελέτες της φάσης 1 και 2 έχουμε καλά αποτελέσματα σε μικρούς πληθυσμούς πολιτών», πρόσθεσε.
Ευχάριστα νέα από την Οξφόρδη
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών μελετών για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της ΑstraZeneca. Τα στοιχεία ως τώρα έχουν δείξει ότι το εμβόλιο δημιουργεί ανοσία τόσο σε νέους, όσο και σε ηλικιωμένους. Μάλιστα, τα δείγματα είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε γίνεται προσπάθεια να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Θα εξέφραζα την ελπίδα ότι θα έχουμε προσωρινά θετικά στοιχεία τόσο από την Οξφόρδη, όσο και από την Pfizer/BioNTech στις αρχές του Δεκεμβρίου, και αν το καταφέρουμε αυτό, τότε πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουμε την δυνατότητα λανσαρίσματος στο τέλος του έτους», δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές η Κέιτ Μπίνγκαμ, επικεφαλής της βρετανικής ομάδας για το εμβόλιο.
Εμπιστεύεται το ρωσικό εμβόλιο η Αργεντινή
Ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της Αργεντινής, δήλωσε η σύμβουλος του προέδρου της χώρας Σεσίλια Νικολίνι, διευκρινίζοντας ότι το εμβόλιο θα διατεθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες, το ιατρικό προσωπικό και τους αστυνομικούς.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες σε ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι η χώρα του έχει την δυνατότητα να αποκτήσει άμεσα 25 εκατομμύρια εμβόλια Sputnik-V.
Και η Ινδία στη μάχη

Ένα ινδικό εμβόλιο, οι έρευνες του οποίου υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της χώρας μπορεί να είναι διαθέσιμο ακόμη και έως τον Φεβρουάριο, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος επιστήμονας της κυβέρνησης.