Το Our World in Data δίνει μερικούς διαδραστικούς και ιδιαίτερα διαφωτιστικούς πίνακες, απεικονίζοντας διαγραμματικά την πορεία των τεστ τόσο στη χώρα μας, όσο και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη
Ένας πολύ καλός δείκτης και ένα ασφαλές μέτρο σύγκρισης για να καταλάβουμε την έκταση που έχει πάρει η εξάπλωση της πανδημίας σε μία χώρα, αλλά και να απαντήσουμε στο “πόσο ανησυχητικός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίζονται σε αυτή” είναι τα τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό.
Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, ότι στη χώρα μας, η αύξηση των κρουσμάτων έχει κοινή αυξητική πορεία με την αύξηση των τεστ που πραγματοποιούνται, πολλώ δε από τη στιγμή που παρατηρήθηκε νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Το Our World in Data, μέσα από μία ειδική πλατφόρμα με μία βάση δεδομένων που ενημερώνεται καθημερινά βοηθά στην κατανόηση, γνωστοποίηση και επικαιροποίηση των στοιχείων που προκύπτουν από τα τεστ που γίνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Με διαγραμματική απεικόνιση, πίνακες και χάρτες, παρουσιάζει την πορεία των τεστ ανά των κόσμο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σύγκρισης, αλλά και επιλογής και εστίασης σε συγκεκριμένη χώρα.
Στον παρακάτω πίνακα για παράδειγμα φαίνεται πώς αυξάνονται (ή και μειώνονται κατά περιπτώσεις) τα τεστ κορωνοϊού που γίνονται στη χώρα μας από τις 10 Μαρτίου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου. Αν πατήσετε την αναπαραγωγή του βίντεο μπορείτε να διαπιστώστε την πορεία των τεστ στην Ελλάδα, βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα και παρατηρώντας πόσο απότομη ήταν η αύξησή τους στα τέλη Ιουλίου και δη στις αρχές Αυγούστου. Τον Μάρτιο, η χώρα μας ξεκίνησε με κάτω από 0,1 τεστ ανά χίλια άτομα, φτάνοντας όμως τον Αύγουστο στο πικ των τεστ με μεγαλύτερο αριθμό τα 1,95 τεστ (ανά 1.000 άτομα) στις 4 Αυγούστου.
Στον κεντρικό χάρτη, μπορεί κανείς να δει την πορεία των τεστ σε παγκόσμια κλίμακα και να συγκρίνει, τόσο την αύξηση (ή μείωση) στη διάρκεια της πανδημίας, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά και να συγκρίνει τα τεστ μεταξύ των χωρών. Οι χώρες με σκούρο πράσινο πραγματοποιούν άνω των 2,5 τεστ ανά 1.000 άτομα ημερησίως, πράγμα που παρατηρούμε σε περιοχές όπως η Δανίας ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όσο το χρώμα γίνεται πιο ανοιχτό, τόσο μειώνονται και τα ημερήσια τεστ κάθε χώρα, με το αμέσως προηγούμενο επίπεδο να είναι για αυτές που πραγματοποιούν πάνω από 2 τεστ (ανά 1.000 άτομα) καθημερινά, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αυστραλία, πράγμα λογικό αφού μιλάμε για τις πολυπληθέστερες χώρες στον πλανήτη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ακόμη πιο ανοιχτόχρωμη ζώνη, μεταξύ 1-1,5 τεστ κατά μέσο, με το 1,22 να είναι η τελευταία καταγραφή της 3ης Σεπτεμβρίου.
Ακολούθως, ένας αρκετά χρήσιμος πίνακας είναι αυτός των τεστ ανά κρούσμα. Για παράδειγμα, την 1η Ιουνίου η Ελλάδα έκανε 700 τεστ για να διαπιστωθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ στην τελευταία καταγραφή, αυτής της 3ης Σεπτεμβρίου, χρειάστηκαν 60 τεστ για να εντοπιστεί περίπτωση μόλυνσης.
Ομοίως και εδώ, στον παγκόσμιο χάρτη, αποτυπώνεται η πορεία των τεστ ανά κρούσμα σε όλες τις χώρες, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης για την επιδημιολογική πορεία μίας χώρας, η οποία δεν στηρίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων (αφού ο πληθυσμιακός παρονομαστής είναι διαφορετικός), αλλά στον αριθμό των τεστ που γίνονται για να εντοπιστεί κρούσμα. Η διαβάθμιση ξεκινά από το σκούρο κόκκινο χρώμα για τις χώρες με τον μικρότερο (έναντι των υπολοίπων) αριθμητή των τεστ και τον μεγαλύτερο παρανομαστή των κρουσμάτων, χώρες της λατινικής Αμερικής για παράδειγμα, και έπειτα προχωρούν σε άλλα επτά διαφορετικά χρωματικά επίπεδα, όσο ο αριθμός των τεστ αυξάνεται και αυτός των κρουσμάτων μειώνεται. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο έκτο επίπεδο, με 60 τεστ για ένα κρούσμα, όπως καταγράφηκε στις 3 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, στον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα μπορείτε να δείτε πόσα τεστ πραγματοποιεί καθημερινά κάθε χώρα ανά εκατομμύριο.