ΕΚΘΕΣΗ «ΦΩΤΙΑ» ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το πώς και το γιατί, παρουσιάζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του για τη χώρα, που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μέσα από μία σειρά γραφημάτων, ξεδιπλώνεται το κουβάρι της αποτυχίας των μεταρρυθμίσεων.
Μία εξαετία που γύρισε την χρόνια τριάντα χρόνια πίσω και παρά την θάλασσα από μέτρα, που συνόδευσαν τα μνημόνια, οι μόνες μεγάλες αλλαγές που βλέπει ο μέσος Έλληνας, είναι η κατάρρευση της αγοράς, η βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας και η πρωτοφανής ανέχεια που βιώνει μεγάλο μέρος των ελλήνων πολιτών.
Όταν στις αρχές Μαρτίου, παραδόθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ο οργανισμός είχε καλύτερους αριθμούς για την χώρα μας και εκτιμήσεις σε σχέση με τους δανειστές, (ΔΝΤ – Κομισιόν) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016.
Κρυμμένες μέσα στα θετικά των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ είναι λεπτομέρειες που προβλέπουν ότι η εκτίμηση για ύφεση -0,1% είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η ελληνική Οικονομία από το υφεσιακό κύκλο που ακολουθεί τα τελευταία έξι χρόνια, είναι να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην αγορά.
Όμως πώς να προσελκύσεις επενδύσεις, όταν η φορολογία και η γραφειοκρατία, με ένα σωρό άλλους αρνητικούς παράγοντες έχουν κάνει την χώρα αφιλόξενη στους επενδυτές; Παρά τις σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που μπήκαν ξαφνικά στην ζωή μας μέσα σε ένα «τσουνάμι» πολύπλοκων νομοσχεδίων, οι επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς της επιχειρηματικότητας παραμένει από τις χειρότερες της Ευρώπης.
Σχεδόν το 40% των εξαγωγών την περίοδο 2012-2014 αφορούσε σε πετρέλαιο και παράγωγά του. Όταν έπεσε πέρσι η τιμή του πετρελαίου, έπεσαν και οι εξαγωγές, παρά την σκληρή δουλειά και την επιτυχία άλλων τομέων.
Η συμμετοχή στις εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό τις τελευταίες δυο δεκαετίες αφήνοντας μακρινό όνειρο τη «βιομηχανική επανάσταση» για την οποία πολλοί μίλησαν τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η χώρα μας είναι η 4η από το τέλος της κατάταξης στην λίστα της τεχνολογίας στις εξαγωγές. Χωρίς υψηλή τεχνολογία και μόνο 10% από αυτά που ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ως «μεσαίας-υψηλής» τεχνολογίας.
Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, τόσο στο θέμα των υποδομών, όσο και της γραφειοκρατίας. Η Ελλάδα ήταν σε χειρότερη θέση από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ στην γραφειοκρατία και η προτεινόμενη λύση από τους αναλυτές, είναι η εφαρμογή των μνημονιακών προβλέψεων.
Η Ελλάδα ήταν και δυστυχώς συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στην ευκολία και τις διαδικασίες που απαιτούνται για το «άνοιγμα» επιχείρησης, έκδοσης αδειών, ή ακόμα και για την καταχώρηση στο όνομά κάποιου ενός περιουσιακού στοιχείου. Το κόστος εφαρμογής ενός συμβολαίου σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι το υψηλότερο παγκοσμίως.
Σε αυτή τη βάση έχει γίνει η εισήγηση από τους αναλυτές του Οργανισμού, να μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης και ζητά την απελευθέρωση του καθεστώτος των δικηγορικών αμοιβών. Πρόβλημα για καταναλωτές και επιχειρήσεις η μη λειτουργία του ανταγωνισμού
Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς, «βουλιάζει» στον βούρκο, ένα άλλο κομμάτι παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια κέρδους και όπως παραδέχεται και ο Οργανισμός οι αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να μην είναι απολύτως ειλικρινείς στις δηλώσεις τους, δημιουργώντας περισσότερες ανισότητες σε σχέση με μισθωτούς και συνταξιούχους.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα αντιμετωπίσεις καθυστερήσεις, τόσο στο άνοιγμα μίας επιχείρησης, όσο και στο κλείσιμο. Η χώρα μας έχει τη 2η χειρότερη επίδοση σε ότι αφορά το χρόνο που χρειάζεται μία εταιρία για πτώχευση, κάτι που επιδεινώνεται από το ότι βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος σχετικά με την ανάκτησης αξίας.


