Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Πόντιος Πιλάτος η Κομισιόν για Αυστρία, Σκόπια, Τουρκία – Απλώς στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια

Την ώρα που ευρωπαϊκά κράτη με προεξάρχουσα την Αυστρία καταπατούν κάθε απόφαση της συνόδου κορυφής και ο ΟΗΕ τάσσεται αναφανδόν με τις ελληνικές θέσεις η Κομισιόν ουσιαστικά παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και ουσιαστικά δέχεται την καταπάτηση ομόφωνων αποφάσεων προαναγγέλλοντας απλώς ανθρωπιστική βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες που θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τρίτης η εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Κομισιόν έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με μαζική αποστολή βοήθειας.

Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η Νατάσα Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση. Για το λόγο αυτό, είπε, οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ της Deutsche Welle ανέφερε ότι «με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Κομισιόν προετοιμάζεται για τα χειρότερα, δηλαδή μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό επεξεργάζεται σχέδιο αποστολής μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας για την περίπτωση που κλείσουν εντελώς τα σύνορα και οι πρόσφυγες εγκλωβιστούν, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Δεν καταδικάζουν την Αυστρία

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου», δήλωσε η εκπρόσωπος, τηρώντας αποστάσεις αλλά χωρίς να καταδικάζει τις πρωτοβουλίες της Αυστρίας να συγκαλέσει σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα.

Μια σύσκεψη για την οποία έχει ήδη διαμαρτυρηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και έχει καταδικάσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η Νατάσα Μπερτρό απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση αυτή και περιορίστηκε να προσθέσει: «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται».

Επικρίσεις από τον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επέκρινε τις «περιοριστικές πρακτικές» που επιβλήθηκαν από χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Σλοβενία και η ΠΓΔΜ, και κάλεσε την Ευρώπη να έχει μια συντονισμένη προσέγγιση ώστε να μοιραστούν οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Με κάθε εβδομάδα που περνάει, φαίνεται πως μερικές ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώνουν στο πώς να κρατήσουν έξω τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μάλλον, παρά στο πώς να διαχειρισθούν υπεύθυνα τη ροή και να εργασθούν για κοινές λύσεις», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε δήλωσή του, με την οποία καλεί τα κράτη να παράσχουν σαφείς λεπτομέρειες για τα κριτήρια βάσει των οποίων αποδέχονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Διαμαρτυρία Τσίπρα

Τη δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Όπως ειδικότερα έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρούτε, η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Καταγγελία Καμένου κατά Τουρκίας

«Στον αέρα» είναι με ευθύνη της Τουρκίας η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Μικρασιατικά παράλια, απόφαση με την οποία είχε συμφωνήσει τότε η Άγκυρα.

Με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου! Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

Οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή