Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

«Πόλεμος» στην Ευρώπη για τα εμβόλια

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Πέφτουν εντελώς έξω τα χρονοδιαγράμματα των κυβερνήσεων

• Πώς θα λειτουργήσει η αγορά, ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Την ώρα που οι κυβερνήσεις των κρατών μελών βλέπουν τα χρονοδιαγράμματα των εμβολιασμών να πέφτουν εντελώς έξω, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομία τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει «πόλεμο» με την AstraZeneca και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca -το εμβόλιο της οποίας εγκρίθηκε και επίσημα την Παρασκευή- και υποστηρίζει πως αποτυπώνεται ξεκάθαρα η δέσμευση της εταιρείας να παραδώσει εγκαίρως τα συμφωνηθέντα εμβόλια στις 27 χώρες-μέλη. Από τη μεριά της η φαρμακοβιομηχανία, η οποία ανακοίνωσε καθυστερήσεις στην παραγωγή προ μερικών ημερών, αρνείται ότι δεσμεύθηκε για συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων.

Στο 41 σελίδων συμβόλαιο, η αντιπαράθεση βασίζεται στη διατύπωση «οι βέλτιστες λογικές προσπάθειες», η οποία εμφανίζεται περισσότερες από 15 φορές.

Επιπλέον, το συμβόλαιο σημειώνει πως η AstraZeneca οφείλει να κάνει χρήση των «βέλτιστων λογικών προσπαθειών», ώστε να παραγάγει τις αρχικές δόσεις εντός της ΕΕ για διανομή και παράδοση μετά την αδειοδότηση του εμβολίου.

Αυτή την αοριστία φαίνεται πως εκμεταλλεύεται η βιομηχανία και προχωρά σε …κατά το δοκούν παραδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν να λάβει 100 εκατ. δόσεις μέσα στο πρώτο τέταρτο του χρόνου, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα παραλάβει μόνο τις μισές, παρά το γεγονός ότι έχει προκαταβάλει χρήματα, πριν από την έγκριση του εμβολίου.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων

Η επόμενη κίνηση της Κομισιόν ήταν η εφαρμογή του λεγόμενου «μηχανισμού διαφάνειας για τα εμβόλια». Αυτή προβλέπει την έγκριση εξαγωγών των εμβολίων εκτός ΕΕ έως το τέλος Μαρτίου 2021. Με απλά λόγια, η ΕΕ απειλεί την AstraZeneca (η οποία δημιούργησε το εμβόλιο με τη συμβολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης) πως θα την εμποδίσει από το να δίνει εμβόλια στη Μεγάλη Βρετανία -και αλλού- αν δεν έχουν καλυφθεί οι δικές της ανάγκες. Αντίστοιχη δύναμη θα έχει η Ευρώπη και στη Pfizer.

Η ΕΕ λέει πως εξαιρεί από αυτό το πρόγραμμα προμήθειες εμβολίων για ανθρωπιστική βοήθεια…

Πέφτουν έξω οι προγραμματισμοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που φαντάζει σχεδόν αδύνατο. Δημοσίευμα του Politico επισημαίνει πως αν ο τρέχων ρυθμός εμβολιασμού παραμείνει ως έχει, η ΕΕ θα έχει εμβολιάσει το 15% του πληθυσμού της μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με τα σημερινά δεδομένα, η ΕΕ θα πετύχει αυτόν τον στόχο τον Μάρτιο του 2024!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι τον Σεπτέμβριο, και αν δεν καλυτερεύσει η κατάσταση, η Ελλάδα αναμένεται να έχει εμβολιάσει μόλις το 16% του πληθυσμού της. Στη χώρα μας απαιτείται ο πενταπλασιασμός των δόσεων, ώστε να έχει εμβολιαστεί το 70% μέχρι τον Σεπτέμβρη. Διαφορετικά, αυτό θα επιτευχθεί τον Φεβρουάριο του 2024…

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ναι» στην άρση της πατέντας

Υπερψηφίστηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχέδιο απόφασης να αρθούν από τις εταιρείες οι πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή από περισσότερα εργοστάσια.

Τη θέση ότι οι πατέντες των εμβολίων θα μπορούσαν να δίνονται και σε άλλες εταιρείες προκειμένου να παρασκευάζονται περισσότερες δόσεις, υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE: «Θα μπορούσε να γίνει η εκχώρηση των παραγωγικών δικαιωμάτων χωρίς να χάνουν τις πατέντες τους οι εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Βοηθά η Novartis

Κατ’ αρχήν συμφωνία υπέγραψε η Novartis προκειμένου να στηρίξει με τις μονάδες της, την παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Bάσει αυτής, η Novartis θα διαθέσει εγκαταστάσεις στη μονάδα της στο Στέιν της Ελβετίας.

Στρέφονται αλλού

Η Ουγγαρία συνεχίζει να δρα αυτόνομα και έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που άναψε το πράσινο φως για το κινεζικό εμβόλιο. Στη χώρα έχει ήδη εγκριθεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο έχει δείξει και η Τσεχία.

Και την ώρα που η Κομισιόν … ιδρώνει για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις από AstraZeneca και Pfizer, οι Ρώσοι προσφέρθηκαν να δώσουν στην Ευρώπη 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, ικανό να εμβολιάσει 50 εκατ. ανθρώπους! Και όλα αυτά, με δεδομένο ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η ΕΕ έχει …σνομπάρει το ρωσικό εμβόλιο.

Αισιόδοξα μηνύματα

Το εμβόλιο της Novavax είναι περίπου 89% αποτελεσματικό και λειτουργεί αποτελεσματικά και ενάντια στις νέες παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Επίσης, ισχυρή προστασία παρείχε το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson σε μεγάλη κλινική δοκιμή της τελευταίας φάσης. Σε αυτή, μετείχαν 44.000 άτομα σε τρεις ηπείρους και το εμβόλιο εμπόδισε κατά 72% μέτρια έως σοβαρά κρούσματα της νόσου στις ΗΠΑ.

Ακόμη, η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φαίνεται πως παραμένει αποτελεσματική και κατά των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Επιπλέον, το αντιιικό φάρμακο Plitidepsna, το οποίο παράγεται από την ισπανική εταιρεία PharmaMar και δοκιμάστηκε σε πειραματικά εργαστήρια στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, έδειξε μείωση κατά 99% στα ιικά φορτία SARS-CoV-2. Ελπίδες φέρνουν έρευνες και για την κολχικίνη…

Στο «κόκκινο» η Αττική – Νέοι περιορισμοί

Οριστικά ανακοινώθηκε η ένταξη της Αττικής στην «κόκκινη» ζώνη, την ώρα που ο Μέσος Όρος κρουσμάτων αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου στην Αττική δεν θα ανοίξει το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά μόνο τα Γυμνάσια. Τα μαθήματα στα Λύκεια θα συνεχιστούν μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές που έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, στην Αττική θα παραμείνει η απαγόρευση από τις 21:00 έως τις 5:00 το πρωί. Στις εκκλησίες θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι εννέα ατόμων.

Στην αγορά επιστρέφει η λειτουργία με click away. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλεία, αλλά και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ, τα οποία θα λειτουργούν με προκαθορισμένο ραντεβού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή