Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Ποιες τροφές βοηθούν στο αδυνάτισμα

Ό,τι και να φάμε δεν μας αδυνατίζει από μόνο του. Αν όμως καταναλώσουμε αυτές τις τροφές σε συνδυασμό με γυμναστική, τότε πράγματι θα δούμε διαφορά.

Άπαχα κρέατα

Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και άλλα άπαχα κρέατα, όπως το άπαχο μοσχαρίσιο ψαχνό και το ψαρονέφρι, βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών αλλά και στην καύση του λίπους που έχει αποθηκευτεί στον οργανισμό. Επίσης, καταπολεμούν την πείνα, ενώ οι βιταμίνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που περιέχονται σε αυτά βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Μπορούν να καταναλωθούν 2-3 φορές την εβδομάδα.

Αυγά

Αν καταναλώσετε κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, είναι πολύ πιθανό να μην πεινάτε για περίπου τρεις ή και τέσσερις ώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά συντελούν στο να νιώθετε χορτασμένοι, όχι όμως φουσκωμένοι, γεγονός που σας δίνει ενέργεια για περισσότερη ώρα. Τα αυγά που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά, είναι η τέλεια επιλογή. Είναι γεμάτα πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά και μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο από τη στιγμή που τα βράσετε και κρυώσουν για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ. Επίσης έρευνες έδειξαν ότι όταν το πρωινό μιας δίαιτας περιλαμβάνει αυγά, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες που τα περιλαμβάνουν στο πρωινό γεύμα.

Ψάρια

Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική. Καταναλώστε σολομό ή άλλα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σαρδέλα, κολιό, βακαλάο κ.ά.) 2-3 φορές εβδομαδιαίως και αποφύγετε τις καπνιστές, παστές ή τηγανητές εκδοχές τους.

Αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργεί κορεσμό στον οργανισμό. Αποφεύγοντας και τα λιπαρά που κρύβουν τα πλήρη, τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά είναι κατάλληλα για την απώλεια κιλών ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για όσους δεν τρώνε κρέας, δεδομένου ότι είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, τα όσπρια παρέχουν ένα τέλειο μεταβολικό περιβάλλον για την απελευθέρωση και τον μεταβολισμό λιπαρών οξέων.
Επίσης τα όσπρια βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και είναι μια τροφή που καίει το λίπος μέσω της διέγερσης του μεταβολισμού. Βοηθούν στο να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και μειώνουν τη λαιμαργία για φαγητό.

Ξηροί καρποί

Λόγω των Ω3 λιπαρών οξέων, καίνε τα κορεσμένα λιπαρά που παίρνουμε από τη διατροφή. Οι ξηροί καρποί, γενικότερα, περιέχουν και τα λιποτροπικά θρεπτικά συστατικά, ινοσιτόλη και μεθειονίνη. Η ινοσιτόλη διεγείρει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους. Η μεθειονίνη βοηθά το συκώτι να επεξεργαστεί τα λίπη και έτσι να μην τα αποθηκεύει. Είναι επίσης και ένα υγιεινό σνακ το οποίο θα σας εφοδιάσει με ενέργεια και βιταμίνες. Πολύ καλές επιλογές είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Για παράδειγμα, 10-12 άψητα και ανάλατα αμύγδαλα καθημερινά αντί άλλου σνακ ισόποσων θερμίδων, αλλά υψηλότερου σε υδατάνθρακες, επιφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας, ενισχύουν το μυϊκό ιστό, συνεισφέρουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και προάγουν την απώλεια βάρους.

Μήλα

Πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν και στην απώλεια λίπους. Αν καταναλώσετε 1 μήλο 10 λεπτά πριν από κάποιο γεύμα, αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη στομαχική πληρότητα και έτσι θα μειώσετε την ποσότητα φαγητού στο γεύμα σας.

Πιπεριές

Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές ελαττώνουν την όρεξη και μειώνουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Επιπλέον, διεγείρουν τη θερμογένεση και αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο, καλό είναι χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι.

Μούρα

Χαμηλά σε θερμίδες, αποτελούν μια καλή επιλογή για τη δίαιτα. Επιπλέον, σε πρόσφατες έρευνες, φάνηκε ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχονται στα μούρα έχουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων λιπωδών κυττάρων. Απολαύστε τα ως σνακ το απόγευμα ή στο δεκατιανό μαζί με ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Κανέλα

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αποδεδειγμένες ιδιότητες αναφορικά με τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Βοηθά στη βραδύτερη απορρόφηση των σακχάρων της τροφής, καθυστερεί την κένωση του στομάχου και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθιστώντας έτσι ευκολότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο. Επίσης, συμβάλλει στην ελάττωση των επιπέδων της ολικής και της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Λεμόνι

Ευεργετικό για την καλύτερη ροή του αίματος και πλούσιο σε βιταμίνη C, φαίνεται, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ότι, όπως και το γκρέιπφρουτ, δρα κατά της συσσώρευσης του λίπους από τον οργανισμό.
 

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι φυτικές ίνες που δίνουν δημιουργούν μια κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Έτσι, οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα (με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρο), στον γρηγορότερο κορεσμό, στην ταχύτερη απώλεια σωματικού βάρους και στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερίνης. Επιλέξτε σε περιορισμένες ποσότητες ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

Λαχανικά

Δεν δίνουν λίπος, αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) και φυσικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες, που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες. Στη διάρκεια της δίαιτας χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες των αμυλούχων λαχανικών που καταναλώνετε, όπως είναι ο αρακάς, οι πατάτες, τα φασολάκια και το καλαμπόκι.

Μαύρη σοκολάτα

Αν καταναλώστε μαύρη σοκολάτα θα φάτε λιγότερο στο επόμενο γεύμα σας, σύμφωνα με έρευνες. Ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα επιβραδύνουν την πέψη και μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας μπορεί να περιορίσει επίσης τη λαχτάρα για αλμυρά, γλυκά και λιπαρά τρόφιμα.

 

Κουκουνάρι

Τα υγιή για την καρδιά λιπαρά οξέα που περιέχονται στα κουκουνάρια, ενισχύουν τις ορμόνες κορεσμού που μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις, όπως έχει φανεί από σχετικές μελέτες. Τα ίδια λιπαρά οξέα κρατούν επίσης το λίπος μακριά από την κοιλιά.

Πατάτες

Οι πλούσιες σε υδατάνθρακες πατάτες, δημιουργούν τρεις φορές παραπάνω το αίσθημα πληρότητας, από μια φέτα λευκό ψωμί και βρίσκονται στην κορυφή όλων των τροφίμων στο δείκτη κορεσμού. Επιπλέον, το ανθεκτικό άμυλο της πατάτας βοηθά το σώμα μας να καίει το λίπος.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή