Πέταξαν έξω τους Έλληνες από τις τράπεζες

ΟΥΔΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA ΚΑΙ EUROBANK

Ο SSM εκτέλεσε το σχέδιο των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία απέναντι στις τράπεζες που καταδυναστεύουν τους Έλληνες

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Σχέδιο εκτελέστηκε Stop. Το ελληνικό δημόσιο και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν πλέον ανθρώπους στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Stop. Ο ομφάλιος λώρος των πολιτικών με τις τράπεζες έχει πλήρως κοπεί Stop.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ένα τηλεγράφημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πιο συγκεκριμένα στην πανίσχυρη διεύθυνση εποπτείας του τραπεζικού συστήματος SSM, στην οποία κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί.

Λίγο πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τραπεζικά στελέχη που εκπροσωπούσαν το Δημόσιο και συμμετείχαν στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Η εντολή για την αποχώρηση είχε δοθεί από τον SSM και έγινε πράξη παρά τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης.

«Κι έτσι η κυβέρνηση έμεινε χωρίς μάτι και αυτί στις τράπεζες», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθεσε ότι ο στόχος των δανειστών για πλήρη αποστείρωση των τραπεζών από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που ξεκίνησε από την αρχή της κρίσης, επιτεύχθηκε.

Το μόνο στέλεχος που παρέμεινε σε ένα όργανο και συγκεκριμένα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η κ. Μαρίκα Φραγκάκη. Αλλά και αυτής οι αρμοδιότητες είναι ψαλιδισμένες, αφού είναι μη εκτελεστικό μέλος.

Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δόθηκε πολύ σκληρή μάχη για να παραμείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε η κυβέρνηση να έχει τουλάχιστον έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης της στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το πόσο κακές είναι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα (τοποθέτησε δικούς του ανθρώπους στο ΤΧΣ), γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού ότι η επιρροή της κυβέρνησης θεσμικά στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας είναι από μηδαμινή ως ανύπαρκτη.

Το σχέδιο για να αποκοπεί το τραπεζικό σύστημα από τους πολιτικούς είχαν αρχίσει να το εφαρμόζουν οι δανειστές από την αρχή. Θεωρούσαν πως μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας (και δεν είχαν άδικο σε αυτό το σημείο) ήταν η διαπλοκή των πολιτικών με επιχειρηματίες και κυρίως τις τράπεζες.

Είναι τοις πάσι γνωστό πως στο παρελθόν με ένα τηλεφώνημα υπουργού άνοιγαν οι κρουνοί των τραπεζών και δίνονταν δάνεια σε φίλους, ακόμα και αν δεν πληρούσαν τα στοιχειώδη κριτήρια για τη δανειοδότηση.

Το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα θεωρήθηκε ως μία από τις βασικές αιτίες για τα “κόκκινα” δάνεια, ιδίως τα επιχειρηματικά.

Αυτή την κατάσταση επιχείρησαν με σχέδιο να αλλάξουν από την αρχή.

Σχέδιο που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το Πάσχα με την αποχώρηση όλων των ανθρώπων της κυβέρνησης από τις τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε.

Η προσπάθεια άρχισε να ξεδιπλώνεται με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Από την ίδρυσή του τον Ιούλιο του 2010 ήταν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα (παρότι το Δημόσιο και οι φορολογούμενοι πολίτες έβαλαν τα κεφάλαια με τα οποία προικοδότησε τις τράπεζες), διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει.

Και επειδή έχει πολύ μεγάλη, καθοριστική θα λέγαμε, σημασία η στελέχωση, κάθε φορά δινόταν πολύ σκληρή μάχη για τη διοίκηση, μέχρι που φτάσαμε στο σημείο οι επικεφαλής να είναι πλέον ξένοι.

Μην τυχόν και γίνει κανένα λάθος και ξεφύγει ο έλεγχος ο ρόλος και η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθορίζεται από τα μνημόνια. «Το ΤΧΣ ενεργεί σε συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεννόησης της 15.3.2012, το σχέδιο του οποίου κυρώθηκε με το ν. 4046/2012 (Α’ 28) και από τη Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της 19.8.2015, το σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με το ν. 4336/2015 (Α’ 94), όπως κάθε φορά επικαιροποιούνται», αναφέρεται στο κείμενο με τους σκοπούς και τη λειτουργία του ΤΧΣ.

Το φθινόπωρο του 2015 η κυβέρνηση αποδέχθηκε και θεσμοθέτησε έναν νόμο που οδήγησε στη ριζική αναδόμηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα οι Θεσμοί. Το αποτέλεσμα εκείνου του νόμου ήταν να αποκλειστούν από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών Ελληνες τραπεζίτες, επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ηταν η επόμενη και πολύ σημαντική αλλαγή που επιβλήθηκε για τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από τον πανίσχυρο SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γενικότερα.

Οι ερμηνείες που δόθηκαν εκείνη την εποχή έλεγαν πως ο τότε νόμος αποτύπωνε τη βαθιά δυσπιστία των δανειστών γενικώς και των Θεσμών ειδικότερα στο πολιτικό σύστημα και το εγχώριο στελεχιακό δυναμικό των τραπεζών. Ο νόμος του 2015 είχε δύο πολύ σημαντικές επιπτώσεις.

Απέκλεισε τη δυνατότητα εμπλοκής του κράτους στη λήψη αποφάσεων για τις τράπεζες, ενώ αποκόπηκε η επιρροή του Δημοσίου και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή έγιναν άλλα δύο βήματα προς την κατεύθυνση του πλήρους ελέγχου των μεγάλων τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι συνέπειες του νόμου αυτού ήταν να παραιτηθούν πολλοί Ελληνες (όλοι οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων) από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank και οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από ξένους τραπεζικούς.

Η βαθιά δυσπιστία των δανειστών και των Θεσμών έναντι της χώρας μας αποτυπώνεται επίσης στην πρόβλεψη του νόμου ότι σε όλες τις κρίσιμες επιτροπές των τραπεζών (Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, Επιτροπή Ελέγχου, Επιτροπή Επιλογής) πρέπει να προεδρεύουν «ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκή γνώση και μακροχρόνια εμπειρία σε αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν καμία σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 έτη». Δηλαδή, ξένοι. Ετσι, σήμερα σε όλες τις βασικές επιτροπές προεδρεύουν ξένοι τεχνοκράτες και μάλιστα υπάρχουν επιτροπές όπου δεν μετέχει ούτε ένα στέλεχος ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τον νόμο του 2015 τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. και των επιτροπών πρέπει να διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία με προϋπηρεσία σε ανώτατες θέσεις διοίκησης και εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Ενα από τα θύματα αυτής της διάταξης ήταν και η Λούκα Κατσέλη, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή