Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Εκλιπαρούν για ελαφρυντικά τώρα οι καθοδηγητές της εγκληματικής οργάνωσης
• Συμφωνία των κομμάτων για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασμένων παρά τις μικροπολιτικές κόντρες
«Παύλο! Τα κατάφερες, γιε μου… Γιε μου…». Με σφιγμένες υψωμένες γροθιές και κοιτάζοντας στον ουρανό η Μάγδα Φύσσα λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακήρυξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση ξεσπάει. Είναι η στιγμή που οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στους γύρω δρόμους πανηγυρίζουν για την ιστορική απόφαση. Άλλοι ουρλιάζουν, άλλοι χοροπηδούν, άλλοι κλαίνε από χαρά και συγκίνηση. Το ρολόι δείχνει 11:52 το πρωί της Τετάρτης. Είναι η ώρα που γράφεται ιστορία. Είναι η στιγμή της δικαίωσης τόσο για τους συγγενείς των θυμάτων, όσο και για κάθε δημοκρατικό πολίτη που έβλεπε τόσα χρόνια το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού να μολύνει την καθημερινότητά μας.
«Το χρωστάμε στον Παύλο»
«Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην Πολιτική Αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα. Για το αίμα του, για τη ζωή που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά που άντεξε ο Παύλος ήταν πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν» είπε η Μάγδα Φύσσα μετά την απόφαση. Την Παρασκευή, η μητέρα του Παύλου βρέθηκε στο σημείο του φόνου του στο Κερατσίνι όπου άφησε λουλούδια και επανέλαβε ότι με την απόφαση «δικαιώθηκε η κοινωνία».
Η ιστορική απόφαση
Είναι πλέον οριστικό. Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία Φύσσα. Ένοχοι και 15 ακόμη χρυσαυγίτες για συνέργεια στη δολοφονία. Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι που επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους ψαράδες. Το ίδιο και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την επίθεση στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ. Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Οι 11 εκλεγμένοι βουλευτές του 2012 καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
«Νικήσαμε…»
Ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν και οι Χ. Στεργιόπουλος και Δ. Λιακόπουλος, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Οι δύο χρυσαυγίτες είχαν επιτεθεί και σκοτώσει τον Πακιστανό εργάτη τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013, την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του. Όταν συνελήφθησαν, είχαν ακόμα μαζί τους το ματωμένο μαχαίρι… Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν για ασήμαντη αφορμή επειδή τάχα «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο».
Κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Λιακόπουλος επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν έχει καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση: «Δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι ρατσιστής. Δεν ήξερα ότι ήταν αλλοδαπός. Και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα» είπε χαρακτηριστικά πριν ακολουθήσει ο εξής διάλογος με τον πρόεδρο:
Πρόεδρος: Γιατί είχατε φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στο σπίτι σας;
Λιακόπουλος: Τα μοίραζαν προεκλογικά και πήρα.
Πρόεδρος: Και γιατί τα κρατήσατε από τις εκλογές του 2012 μέχρι το 2013; Άλλων κομμάτων είχατε;
Λιακόπουλος: Όχι, μόνο της Χρυσής Αυγής.
Πρόεδρος: Τα μαχαίρια (που βρέθηκαν επίσης σπίτι του);
Λιακόπουλος: Με εξυπηρετούν στο ψάρεμα.
Πρόεδρος: Η σφεντόνα;
Λιακόπουλος: Για κυνηγετική χρήση.
Πρόεδρος: Οπότε ασχολείστε και με την αλιεία και με το κυνήγι… Το αεροβόλο;
Λιακόπουλος: Πήγαινα για σκοποβολή νυχτερινές ώρες στον Βύρωνα.
Ένας ηλικιωμένος άντρας με γενειάδα και μαντίλα που βρισκόταν την Τετάρτη στα καθίσματα του Εφετείου ακούστηκε να ψιθυρίζει «νικήσαμε». Ήταν ο πατέρας του άδικα δολοφονημένου Πακιστανού, ο οποίος τόσα χρόνια βιώνει το δικό του μαρτύριο…
Οι ποινές
Πλέον απομένει η απόφαση για τις ποινές. Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη, καθώς η απόφαση, τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8). Για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1 έως 5). Ποινή ισόβιας κάθειρξης αναμένεται να επιβληθεί στον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Βαρύς αναμένεται και ο πέλεκυς και για όσους καταδικάστηκαν για συνέργεια στη δολοφονία.
Τι θα γίνει με τον Λαγό
Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στην επόμενη Ολομέλεια στις 19 Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, και εφόσον η ποινή που θα επιβάλει το δικαστήριο στον Γιάννη Λαγό δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και οι βελγικές αρχές θα πρέπει να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν. Όλα αυτά στην περίπτωση που δεν έρθει οικειοθελώς στην Ελλάδα.
Τώρα ζητούν ελαφρυντικά
Αγώνα για να εκτίσουν όσο το δυνατόν μικρότερες ποινές οι καταδικασθέντες δίνουν οι συνήγοροί τους. Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, η υπεράσπισή του ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος» είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του.
«Παρεξηγημένο πρόσωπο, προβεβλημένο αρνητικά, που στοχοποιήθηκε» χαρακτήρισε τον Ηλία Κασιδιάρη ο συνήγορος του, ζητώντας από τους δικαστές να ληφθούν υπόψιν τα ίδια ελαφρυντικά.
Στην ίδια γραμμή και η υπεράσπιση για τη σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου. «Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορός της.
Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησαν σχεδόν όλοι. Ο συνήγορος του ευρωβουλευτή Γιάννη Λάγου υποστήριξε πως ο πελάτης του είναι … φιλόζωος και χριστιανός ορθόδοξος, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την επιείκεια του δικαστηρίου. Ο Νίκος Μίχος ζήτησε ελαφρυντικό γιατί… παντρεύτηκε δυο φορές την ίδια γυναίκα!
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης.
Χωρίς ελαφρυντικά η ηγεσία
Η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για τους επτά που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μετά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης ζήτησε αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου για όσους κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα ή και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε βαριές κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 η ίδια Εισαγγελέας εισηγήθηκε την αθώωση της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, καταλήγοντας ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν μεμονωμένο περιστατικό.
Η Εισαγγελέας την Παρασκευή υποστήριξε πως παραμένει πιστή στην αρχική πρόταση της, στην οποία προέβη «κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου». Με αφορμή όμως την εισήγησή της να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους επτά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, είπε: «Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρότασή μου να κάνω αυτή την εισήγηση».
Οργή για τη στάση της αστυνομίας – Τα ντοκουμέντα διαψεύδουν Χρυσοχοΐδη
Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης και εν μέσω πανηγυρισμών, η αύρα της αστυνομίας εκτοξεύει νερό κατά του συγκεντρωμένου κόσμου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι μεμπτό.
Τόσο η ΓΑΔΑ, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για επίθεση 600 ατόμων «με 150 μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα» στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Αλεξάνδρας, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της αστυνομίας. Τα βίντεο όμως που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου διέψευσαν κατηγορηματικά τους παραπάνω ισχυρισμούς.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης «και την ώρα που η συγκέντρωση διαλυόταν», αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση και απάντησαν με τη χρήση αντλιών νερού υπό πίεση. Τα βίντεο όμως δείχνουν ξεκάθαρα πως η εκτόξευση νερού έγινε μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης (και όχι μετά από 10 λεπτά), όταν δεν προκύπτει από πουθενά ότι η συγκέντρωση διαλυόταν και όταν δεν φαίνεται καμία ρίψη μολότοφ…
Πολιτική κόντρα για τη θεωρία των δύο άκρων
Με αφορμή τα πλακάτ με το σύνθημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ που σήκωσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δήλωσή του επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων, κάνοντας λόγο για σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξουν την κυβέρνηση το 2014, αλλά και την περίοδο του δημοψηφίσματος, ενώ άσκησε για ακόμα μια φορά κριτική στην περίφημη επίσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων στο Καστελόριζο. «Έφτασαν στο σημείο να δικαιολογούν τη σύμπλευση αυτή με το νεοναζιστικό μόρφωμα υποστηρίζοντας, με δήλωση του τότε Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στις 30 Ιουνίου 2016, ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», την ώρα που κορυφωνόταν η αντιπαράθεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραλείποντας ότι τελικά η Χρυσή Αυγή δεν ψήφισε την απλή αναλογική, όπως και η ΝΔ. Τη δική του απάντηση δίνει μέσω της συνέντευξής του στην Κυριακάτικη Kontranews o πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ότι ο Στέλιος Πέτσας «επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που λειτουργεί μόνο υπέρ των υπόδικων νεοναζί» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Θεωρία των δύο άκρων και από τον πρωθυπουργό
«Η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την απόφαση του δικαστηρίου, επιχειρώντας να ταυτίσει τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων από τα μνημόνια και τη λιτότητα, με τη Χρυσή Αυγή…
Άναψε φωτιές και διεγράφη ο Κοντονής
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, μιλώντας στον ΑΝΤ1 κατηγόρησε επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ πως με τον ποινικό κώδικα που είχε ψηφίσει έριχνε στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής: «Η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για την Χρυσή Αυγή» είπε μεταξύ άλλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια διέγραψε τον Κοντονή τονίζοντας πως συκοφάντησε τους συντρόφους του και υιοθέτησε τα fake news της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες» τους πρώην συντρόφους του.
Η εξήγηση Καλογήρου
Μιλώντας στο Open ο αντικαταστάτης του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου τόνισε ότι ο πρώην υπουργός λέει ανακρίβειες. «Για όλα τα αδικήματα η ανώτατη ποινή είναι τα 15 χρόνια. Αυτή προβλέπεται και για την εγκληματική οργάνωση. Αυξήθηκε, όμως, ο πραγματικός χρόνος έκτισης της ποινής» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο νέος ποινικός κώδικας είναι πιο αυστηρός από τον προηγούμενο. «Η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμα και μετά την επιβολή ποινών το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Για να στερηθείς τα πολιτικά δικαιώματα πρέπει να είναι αμετάκλητη η καταδίκη» είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της τον Μάρτιο του 2019 είχε εκφράσει τις ενστάσεις της προς τον Μιχάλη Καλογήρου σχετικά με τη διάταξη για την ποινή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αδειάζουν τον Κοντονή νομικοί και πολιτικοί
H Ελευθερία Τομπαζόγλου, μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, τόνισε ότι το πλαίσιο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 χρόνια, σχολιάζοντας ότι μια καταδίκη 15 ετών δεν είναι ευνοϊκή μεταχείριση για οποιονδήποτε άνθρωπο.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, με ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε πως και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα δεν μπορεί να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση, πως η ΝΔ δύο φορές τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019 και πως οι σχετικές προβλέψεις πρέπει να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία.
Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την εκτίμηση ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα πέσουν στα μαλακά. «Αυτά είναι διάφορες ανευθυνότητες οι οποίες ακούγονται από αυτούς που θέλουν τώρα να σπεύσουν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά κάτι για το οποίο δεν είχαν καμία συμμετοχή» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η κοινή γραμμή πίσω από τις κόντρες…
Φυσικά και η ΝΔ θέλησε να εκμεταλλευθεί για ίδιον όφελος τις δηλώσεις Κοντονή, με αποτέλεσμα να κορυφωθεί η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι στενάχωρο το ότι οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού χώρου αναλώνονται σε εκατέρωθεν αψιμαχίες για να ικανοποιήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αντί να συσπειρωθούν απέναντι στον φασισμό. Όμως η μεγάλη εικόνα, ίσως είναι ελπιδοφόρα.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν τροπολογίες για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους έχουν καταδικαστεί για οποιαδήποτε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να τις απέρριψε, όμως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα δώσει λύση μέσω δικών της ενεργειών. Μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί να πάρει πάνω της τη δόξα των πρωτοβουλιών, μπορεί το ένα κόμμα να κατηγορεί το άλλο, όμως φαίνεται πως κοινή πρόθεση όσων σέβονται τη δημοκρατία, είναι να να τεθούν εκτός νομιμότητας, κόμματα τύπου «Έλληνες ΓΤΠ» του Κασιδιάρη.