ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
Στον πάτο της θάλασσας κόντεψε να καταλήξει το πλοίο «Παναγιά Τήνου», το οποίο μισοβυθίστηκε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά αλλά επανήλθε χάρη στη γιγαντιαία επιχείρηση των αρχών.
Ήταν λίγο μετά τις 11.15 το πρωί όταν το Λιμενικό ενημερώθηκε ότι το παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στον προβλήτα Ε4 είχε πάρει κλίση 40 μοιρών από την δεξιά πλευρά και βυθιζόταν με γοργούς ρυθμούς λόγω μεγάλης εισροής υδάτων.
Επιτόπου έσπευσαν δύτες, που διαπίστωσαν πως το «Παναγία Τήνου» είχε καθίσει στο έδαφος του βυθού με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί. Το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο σύμφωνα με εκτιμήσεις πρέπει να φάνει τα 8 μέτρα όσο και το ύψος του πλοίου.
Το σχέδιο απάντλησης των υδάτων που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από σήμερα, αφού πρώτα υποχωρήσει η λάσπη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα ειδικά συνεργεία αναμένεται να κάνουν καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης. Ιδιώτες δύτες, επίσης, θα επιθεωρήσουν εκ νέου το πλοίο για να διαπιστώσουν πού βρίσκεται το ρήγμα και τι μπορεί να γίνει.
Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί πλωτά αντιρρυπαντικά φράγματα, ενώ εκεί βρίσκονται δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και δύο ρυμουλκά για λόγους ασφαλείας, καθώς το «Παναγιά Τήνου» πιθανόν έχει μικρή ποσότητα καυσίμων, που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο ανήκει στη Ventouris Sea Lines και είχε κατασχεθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Είχε κατασκευαστεί το 1960 και το 1978 πουλήθηκε στη Ακτοπλοΐα Βεντούρη για να δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος. Το 1981 πήρε το όνομα «Παναγία Τήνου».
Τον Ιανουάριο του 2015 είχε ταξιδέψει για λίγο στα Κύθηρα, όμως μετά από επισχέσεις εργασίας του πληρώματος έδεσε οριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΝΑΤ πριν από περίπου 15 ημέρες είχε ζητήσει να δοθεί άδεια για να μετακινηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας -σε «νεκροταφείο» πλοίων – ωστόσο για να γίνει αυτή η διαδικασία χρειαζόταν δικαστική απόφαση. Έτσι και σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων δεν εκδόθηκε έγκαιρα η απόφαση και έτσι το πλοίο παρέμεινε δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά.
Το πλοίο φυλασσόταν επί 24ωρου βάσεως ενώ τα 42 μέλη του πληρώματός του είχαν τεθεί σε καθεστώς προστασίας μετά από σχετική ρύθμιση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.



Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες από ρυμουλκό που συμμετέχει στην επιχείρηση για να μην βυθιστεί το πλοίο






















Η ιστορία του Πλοίου
H.M Koningin Juliana (HMKJ) το δημιούργησε το 1959 και το ονόμασε KONINGIN WILHELMINA. Δρομολογήθηκε σε γραμμές της Ολλανδίας μέχρι το 1978. Εκείνη την χρονιά σταμάτησε τα δρομολόγια και τον Οκτώβριο πουλήθηκε στη Ακτοπλοΐα Βεντούρη.
Ονομάστηκε αρχικά ΚΑΠΤΑΙΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και δρομολογήθηκε στη γνώριμη γραμμή: Πειραιά – Σύρο – Τήνο – Μύκονο. Το 1981 ονομάστηκε ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ. Επίσημα πλέον ανήκει στην VENTOURIS SEA LINES ενώ το 1990 περνά για λίγο στα χέρια της Α.Κ.VENTOURIS (σημερινής C-LINK). Επιστρέφει στην V.S.L. και το 1994 μετονομάζεται σε ΑΡΤΕΜΙΣ. Το 1996 το αγοράζει με πλειστηριασμό η ΜΙΝΟΑΝ CRUISES και κάνει κρουαζιέρες ως ΑΡΤΕΜΙΣ μεταξύ Σαντορίνης και Ηρακλείου. Το πλοίο στην συνέχεια παροπλίστηκε και τώρα βυθίζεται με το όνομα Παναγία Τήνου…
Διαβάστε επίσης: Βυθίζεται μέσα στο λιμάνι του Πειραιά το «Παναγίου Τήνου»