Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δήλωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν ως απάντηση στις διαδηλώσεις, λέγοντας πως έφθασε «σε αδιέξοδο».
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα του τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αφού δήλωση ότι έχει φτάσει στο απόλυτο αισιόδοξο παραιτήθηκε.
Ο ηγέτης χώρας δήλωσε ακόμα ότι ο Λίβανος χρειάζεται ένα μεγάλο σοκ για να αντιμετωπίσει την κρίση η οποία ξέσπασε με αφορμή την απόφαση για επιβολή φόρου στις κλήσεις του WhatsApp.
Να σημειώσουμε, πως οι διαδηλωτές, εκτός από την κατάργηση του εν λόγω φόρου, ζητούν καλύτερη ζωή με άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
Στη Βηρυτό τα κλάξον των αυτοκινήτων έδωσαν “συναυλία” γιορτάζοντας τη “νίκη” ενώ κάποιοι εκτόξευαν βεγγαλικά.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο 49χρονος Χαρίρι διαβεβαίωσε ότι θέλει να ανταποκριθεί “στη βούληση πολλών Λιβανέζων που κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν αλλαγή”. Κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του “να διαφυλάξουν την ειρήνη”.
Στη Σαΐντα, μια πόλη του νότιου Λιβάνου απ’ όπου κατάγεται ο Χαρίρι, το πλήθος άρχισε να χορεύει παραδοσιακούς χορούς ενώ κάποιοι μοίραζαν καφέδες και πορτοκαλάδες.
Η παραίτηση του Χαρίρι, που υποβλήθηκε απόψε το βράδυ στον πρόεδρο Μισέλ Αούν, ανοίγει μια εποχή αβεβαιότητας για τον Λίβανο. Η κυβέρνησή του είχε σχηματιστεί μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των αμέτρητων συνιστωσών της πολιτικής και θρησκευτικής σκηνής της χώρας.

Ο Λίβανος παραμένει σε κατάσταση παράλυσης εξαιτίας των οδοφραγμάτων που απέκλεισαν τις κυριότερες εισόδους της πρωτεύουσας. Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει σχεδόν από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εδώ και δύηο εβδομάδες.
Ο στρατός έχει αναπτυχθεί αλλά τηρεί ουδετερότητα, μολονότι έχουν σημειωθεί ορισμένα μικροεπεισόδια.
