Πανεπιστημιακή αστυνομία = Εμπόδιο στην ανομία – Πρόσληψη ειδικών φρουρών

Μοιραστείτε το
Της Εβίτας Βαρελά από την Κυριακάτικη Kontranews
Τα κρούσματα αταξίας και ανομίας, η έλλειψη κουλτούρας και περιβάλλοντος αξιοκρατίας στα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι γινόταν κατάχρηση του κακώς εννοούμενου ακαδημαϊκού ασύλου που τελικά ευνοούσε στην διενέργεια εγκληματικών πράξεων εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Ως εμπόδια στην ανομία επιχειρείται η ίδρυση ενός νεοσύστατου σώματος ήτοι της «Ομάδας Πρόληψης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», ειδάλλως «Ο.Π.Π.Ι.», από την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως με το προσεχώς υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαικού Περιβάλλοντος. Η «Ο.Π.Π.Ι.» θα υπάγεται απευθείας διοικητικά στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στα ακαδημαϊκά όργανα, άρα δεν θα αυτοδιοικείται από τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Στόχος μεταξύ άλλων είναι η πρόσληψη 1.000 αστυνομικών Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν καταλλήλως και θα περιπολούν μέσα στον χώρο των ιδρυμάτων χωρίς βαρύ εξοπλισμό, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα να δράσουν ανά πάσα στιγμή και εφόσον υποπέσει στην αντίληψη τους η διενέργεια κάποιας ύποπτης πράξης, θα επιλαμβάνονται οι ίδιοι είτε θα ενημερώνουν τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και θα λαμβάνουν οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Επιτέλους έγινε το τόλμημα να ιδρυθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία ως αρωγή των Φοιτητών και των Καθηγητών και των πανεπιστημιακών υπαλλήλων. Φτάνουν οι καταστροφές στα πανεπιστήμια, φτάνει η διαπόμπευση προσώπων, όπως πρότινος η διαπόμπευση που υπέστη ο Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρης Μπουραντώνης, από κακοποιούς εγκληματιές του κοινού Ποινικού Δικαίου στο γραφείο του.
Είναι δεδομένο ότι ΔΕΝ τίθεται θέμα απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, που εν ονόματι αυτής και της γενικότερης ανοχής, κατακρεουργήθηκαν πανεπιστημιακοί χώροι και διαπράχθηκαν σοβαρότατα ποινικά αδικήματα. Κανένας δεν απαγορεύει την έκφραση αντιλήψεων και ιδεών μεταξύ των φοιτητών διότι αυτό είναι ο θεμελιώδης λίθος της Δημοκρατίας μας.
Παρόλ’ αυτά θύελλα έχει ξεσπάσει και αντιδράσεις, από και προς πάσα κατεύθυνση, σχετικά με την ίδρυση της «Ο.Π.Π.Ι.».
Ο αντίλογος από το σύνολο των Πρυτάνεων συνίσταται στο ότι τα μέλη της ειδικής ομάδας θα πρέπει να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην ΕΛ. ΑΣ. καθώς θεωρούν ότι θα γίνει αστυνομοκρατούμενο το Πανεπιστήμιο και θα εκφεύγει της έννοιας του δημοκρατικού Πανεπιστημίου που ευνοεί την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της έκφρασης αλλά και της συλλογικής δράσης, αντίδρασης και διαμαρτυρίας. Επίσης η συνεχής αστυνομική επιτήρηση και η επιβολή αυστηρού πλαισίου ποινών, η απειλή της καταστολής μέσα σε ένα αυτόδιοικητο χώρο μόνο ελευθερίες μπορεί να περιορίσει.
Κάτι τέτοιο όμως, κατά την άποψη της γράφουσας, έρχεται σε αντιδιαστολή με την έννοια του κράτους Δικαίου, διότι έχουν διαπιστωθεί επανειλημένως και διαχρονικά περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας σε Πανεπιστημιακούς χώρους, τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό τρόπο, παρά με απρόσφορα και μη αναλογικά μέτρα, πολύ ηπιότερα και κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τελικά «καμία προστασία» και να επικρατεί το κατά γενική ομολογία «μπάχαλο» ενώ παράλληλα άπειρα περιστατικά δεν διερευνώνται καν.
Οι πρυτάνεις και οι καθηγητές ασκούν λειτούργημα στους χώρους τους όμως η προστασία και η ασφάλεια των Πανεπιστημίων είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Η δε προστασία υπό την έννοια της αποτροπής εγκληματικών πράξεων δεν μπορεί να ανατεθεί σε άτομα μη εκπαιδευμένα σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν μια εκπαιδευμένη ομάδα όπως η «Ο.Π.Π.Ι.» όταν αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις, να διοικείται από άτομα που δεν έχουν καμία εκπαίδευση και εμπειρία. Είναι σχήμα οξύμωρο οι πανεπιστημιακοί να δίνουν εντολές σε αστυνομικούς.
Οι Ειδικοι Φρουροί, όπως προαναγγέλθηκε, θα έχουν και ανακριτικά καθήκοντα. Τέλος θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος με κάρτα εισόδου ελεγχόμενης πρόσβασης, που φυσικά η εγκατάσταση και η εποπτεία, είναι άμεση συνυφασμένη με την ύπαρξη και την δραστηριοποίηση της «ΟΠΠΙ».
Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο αυτό εγχείρημα, που θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανομία μέσα στα Πανεπιστήμια αλλά και στην κατάχρηση των ελευθεριών όλων μας.
* Δικηγόρος, Master of Law Universtity of Zurich Instagram: evita_varela
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.