ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 50 ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΑ 11,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ
Με την κωδική ονομασία «The Panama Papers» η Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα 11,5 εκατομμύρια εσωτερικά έγγραφά της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά Mossack Fonseca, εκθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες, για λογαριασμό των οποίων σε χρονικό διάστημα 40 ετών στήθηκαν χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες (offshore), προκειμένου να «εξαφανιστούν» από προσώπου γης υπέρογκα χρηματικά ποσά και να νομιμοποιηθούν έσοδά από παράνομες δραστηριότητες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων offshore εταιρειών στην ιστορία και έλαβε χώρα μέσα από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. 106 Μέσα Ενημέρωσης σε 75 χώρες του κόσμου σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.
Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν αφορούν στις δραστηριότητες εταιρειών στον Παναμά κατά τα έτη 1977 και 2015 και ήδη έχουν προκαλέσει σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατονομάζονται να έχουν λογαριασμούς στον Παναμά είναι συγγενείς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και του προέδρου της Κίνας.
Ακόμη, οι:
- Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής
- Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της Ισλανδίας
- Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
- Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας
- Κόγιο Ανάν, γιος του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν
- Ίαν Κάμερον, πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού
- Ναουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του Πακιστάν
- Ιγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ
- Ραμί και Χαφέζ Μακλούφ, εξάδελφοι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ
Αλλά και ονόματα όπως ο άσος της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι και ο πρώην προέδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.
Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Σύμφωνα με τα έγγραφα, μία «παρέα» κοντά στον Πούτιν φαίνεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, με δυνατούς συμμετέχοντες όπως είναι ο Γιούρι Κόβαλτσουκ, φερόμενος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ένας από τους ταμίες του Ρώσου προέδρου, και οι αδελφοί Ρότενμπεργκ: ο Αρκάντι, δάσκαλος τζούντο του Πούτιν και δισεκατομμυριούχος πλέον, και ο Μπόρις. Και για τους δύο είναι σε ισχύ κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Γνώριμος του Πούτιν από τη δεκαετία του 1990 είναι και ο νυν πρωθυπουργός και πρόεδρος το διάστημα 2008-2012, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα με τα κείμενα της δημοσιογραφικής ομάδας, από όλα τα έγγραφα της Mossak Fonseca απουσιάζει το όνομα του Πούτιν·ηχογραφήσεις και μαρτυρίες αποκαλύπτουν μάλιστα ότι οι εμπλεκόμενοι αναφέρονται σε αυτόν μόνο με ψευδώνυμα ή με μια χειρονομία προς τον ουρανό… Είναι ωστόσο ένα δίκτυο που δεν θα μπορούσε να στηθεί χωρίς τη γνώση και την υποστήριξή του. Ενώ η απάντηση του Κρεμλίνου στα ερωτήματα του ICIJ είναι ότι όλα όσα αναφέρονται είναι «επίθεση και μια σειρά από ψέματα». Ο Κόβαλτσουκ, μέσω του δικηγόρου του, δεν απάντησε. Επίσης, η RCB θεωρεί τις καταγγελίες αβάσιμες..
Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ
Συνολικά, περισσότερα από 2,6 terabytes απόρρητων στοιχείων, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν από 106 μέσα μαζικής ενημέρωσης κινητοποιώντας 370 δημοσιογράφοι από τη Γαλλία, την Ινδία, τη Γερμανία, την Ελβετία,τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία.
Η δημοσιογραφική ομάδα των «Panama Papers»: Juliette Garside, Luke Harding, Holly Watt, David Pegg, Helena Bengtsson, Simon Bowers, Owen Gibson και Nick Hopkins
Σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς, εταιρείες όπως η Mossack Fonseca που βοηθούν στη δημιουργία offshore και τραπεζικών λογαριασμών υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τους πελάτες που μπορεί να εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες πράξεις.
Καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα «Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα» (ΠΕΠ) – δηλαδή κυβερνητικά στελέχη ή μέλη των οικογένειών τους ή συνεργάτες τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Αν κάποιος είναι «ΠΕΠ», ο μεσάζοντας που δημιουργεί εταιρείες του οφείλει να εξετάσει προσεκτικά τις δραστηριότητές του «ΠΕΠ» ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ποιους “καίει” η λίστα
Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατονομάζονται να έχουν λογαριασμούς στον Παναμά είναι συγγενείς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, αλλά και ονόματα όπως ο άσος της Μπαρστελόνα Λιονέλ Μέσι και του πρώην Προέδρου της UEFA Μισέλ Παλιτινί.
Συνολικά στα έγγραφα περιλαμβάνονται 140 πολιτικοί από περισσότερες από 50 χώρες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Πιο ισχυρή είναι η υπόθεση με τους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως ο κουμπάρος του και τσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο φέρεται να κέρδισε εκατοντάδες εκατομμυρίων μέσω «βρώμικων» συναλλαγών.
Τα στοιχεία από την Mossack Fonseca αποκαλύπτουν ότι ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σιγκμούντερ Γκουνλάουκσον είχε τεράστια κέρδη από το bailout των τραπεζών της χώρας του. Ήδη στην Ισλανδία πολλοί ζητούν την άμεση παραίτησή του.
Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου στα έγγραφα
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios. Συγκεκριμένα ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014 και το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.
Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του International Consortium of Investigative Journalists φιλοξενείται η απάντηση του κυρίου Παπασταύρου, ο οποίος «αρχικά είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios. Στην συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες» και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».
Βασιλικός Πολτός
Η Mossack Fonseca έχει βοηθήσει τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκο και τον Σαλμάν της Σ. Αραβίας να αγοράσουν γιωτ, ενώ η εταιρεία εμπλέκεται στην αγορά διαμαντιών της Αφρικής, την παγκόσμια αγορά έργων πολύτιμης τέχνης, μεταξύ άλλων.
Η σύνδεση με το παρελθόν και το σκάνδαλο Watergate
Η παναμέζικη δικηγορική εταιρεία φαίνεται πως εμπλέκεται και σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των ΗΠΑ καθώς εμφανίζεται να έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση 50.000 δολαρίων για να χρηματοδοτηθούν οι “κλέφτες” του ξενοδοχείου Watergate.
Ο Τζάκι Τσαν στο κόλπο;
Τη βοήθεια της Μοssack Fonseca φαίνεται πως ζήτησαν και έξι εταιρείες του γνωστού ηθοποιού Τζάκι Τσαν. Αν και ο ίδιος δεν αναφέρεται πουθενά άμεσα, έμμεσα οι εταιρείες του έχουν υποστηρίξει ανθρώπους που κατηγορούνται για Ponzi schemes, βαρόνους ναρκωτικών, φοροφυγάδες και τουλάχιστον έναν βιαστή.
Η πιο περιβόητη ληστεία χρυσού στην ιστορία της Βρετανίας
Tα έγγραφα αποκαλύπτουν και νέες λεπτομέρειες για την μεγαλύτερη ληστεία χρυσού στη Βρετανία, όταν έξι ληστές μπήκαν στις αποθήκες της Brink’s στο Heathrow και “σήκωσαν” 7.000 μπάρες χρυσού, διαμάντια και ρευστό. Η ληστεία έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, ενώ τα περισσότερα από τα κλοπιμαία αγνοούνται μέχρι και σήμερα…
Το σκάνδαλο FIFA
O Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, μέλος της επιτροπής ηθικής της FIFA, είχε πάρε-δώσε με τρεις εκ των κατηγορούμενων στο σκάνδαλο.
Kαι ο Μέσι στα ντοκουμέντα
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο ίδιος και ο πατέρας του είναι κάτοχοι εταιρείας στον Παναμά, της Mega Star Enterprises. Η εταιρεία αυτή προστίθεται στη λίστα των υπολοίπων που αποδίδονται στον Αργεντίνο σούπερ σταρ ο οποίος ήδη βρίσκεται κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή στην Ισπανία.
Συγγενείς του Κινέζου προέδρου στο «παιχνίδι»
Μέλη της οικογένειας του προέδρου της Κίνας και άλλων οκτώ κορυφαίων στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καθώς φέρονται να είναι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών τις οποίες διαχειρίστηκε η Mossack Fonseca.
Και ο πρόεδρος της Αργεντινής
O Μαουρίτσιο Μάκρι ο οποίος ήταν στέλεχος και αντιπρόεδρος εταιρείας στις Μπαχάμες που συνεργαζόταν με την Μοssack Fonseca είχε βοηθηθεί να στήσει και αυτός την δική του offshore.
Στη λίστα και συγγενής του Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Ίαν Κάμερον, ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού είχε εμπλακεί με την Mossack Fonseca για να προστατεύσει το επενδυτικό του ταμείο, Blaimore Holdings, και να γλιτώσει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο.