Παιχνίδια πολέμου από τον Ερντογάν

Σκληρή απάντηση από Ελλάδα και ΕΕ στα βρόμικα κόλπα του

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ιαχές του σουλτάνου που έστειλε τον πολεμικό στόλο στο Αιγαίο δεν τρομάζουν την Ελλάδα.
Η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα είναι σκληρή και αποφασιστική τόσο από την Αθήνα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα δεν απειλείται ούτε εκβιάζεται από την απόφαση του Ερντογάν να παγώσει τη συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων. Έτσι κι αλλιώς δεν είχε καμιά πρακτική συμφωνία και ο πονηρός σουλτάνος την είχε υπογράψει για να αρπάξει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που φοβάται η Αθήνα είναι το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τουρκική προβοκάτσια στο Αιγαίο για να χρησιμοποιηθεί από τον σουλτάνο ως όχημα για να κερδίσει τις εκλογές.
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας στην κατηγορία των σκουπιδιών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης έχει τρομάξει τον σουλτάνο.
Γι’ αυτό ενισχύει την ανθελληνική ρητορική με ένα κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων και απειλών. Αυτό όμως δεν φτάνει για να αποκατασταθεί το χαμένο γόητρο του σουλτάνου.
Δεν αποκλείεται μέσα στην τρέλα του και την απελπισία του να επιχειρήσει να στήσει νέα Ίμια καταλαμβάνοντας καμία βραχονησίδα. Έχει ανάγκη από ένα τρόπαιο να το περιφέρει τις παραμονές των εκλογών γιατί η δημοτικότητά του έχει αρχίσει να βουλιάζει επικίνδυνα.
Γι’ αυτό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Η ασφάλεια στο Αιγαίο είναι θωρακισμένη από το ναυτικό και την πολεμική αεροπορία. Καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη γιατί η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε τρόπο την εδαφική της ακεραιότητα.
Τον εκτροχιασμό του σουλτάνου παρακολουθούν από κοντά τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει. Σε κάθε περίπτωση όμως προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια γιατί η ανοχή απέναντι στο νέο επίδοξο Σαντάμ έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.
 

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

“Αντίποινα” στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει στην Άγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποφάσισε η Τουρκία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Τουρκία προχωρά σε αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.
. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, μετά από ερώτηση για το θέμα των “οκτώ”, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά, την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι.

Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα».  Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι το πρώτο θέμα στην εφημερίδα Χουριγιέτ, με τον τίτλο: Τελευταία εξέλιξη…Κρίσιμο βήμα απο την Τουρκία. Σταματάμε την συμφωνία με την Ελλάδα. Την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την  Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών, μετέδωσε πρίν απο λίγο και το πρακτορείo Reuters.

Και νέα πρόκληση Ερντογάν προς την Ελλάδα

Σε μια πρόκληση που ξεπερνά τα ελληνικά όρια και πάει κατευθείαν στην καρδιά της Ε.Ε., προέβη η Τουρκία, δια του υπουργού των Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέστειλε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες, με ότι αυτό συνεπάγεται αρνητικό για το άμεσο μέλλον για τη χώρα μας. Και βεβαίως δεν πρόκειται για μια διμερή συμφωνία αλλά για μια συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, παρά την προσπάθεια που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να διαχωρίσει το ζήτημα. Και η νέα αυτή εξέλιξη, για πολλούς αναλυτές θεωρούνταν αναμενόμενη. Ο λόγος; Η όχι και τόσο καλή προεκλογική εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο κομματικό επιτελείο του Τούρκου προέδρου. Η μόνη λύση για τον Ερντογάν, σε αυτή την περίπτωση είναι η εξαγωγή αυτής της αρνητικής για τον ίδιο κατάσταση, ενόψει και των εκλογών.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό το αιτιολόγησε, ως αντίποινα για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, για το θέμα των “οκτώ”, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά, την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι.

Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα».

Τα 9 βασικά σημεία της συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι, συνοπτικά, τα εξής:

1. Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία, από τις 20 Μαρτίου του 2016. Για όσους νομιμοποιούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου προβλέπεται ότι η αίτησή τους θα εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές εξατομικευμένα, με βάση τη διεθνή νομοθεσία και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Όσοι μετανάστες δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου, ή η αίτησή τους απορρίπτεται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Τουρκία και Ελλάδα θα αναπτύξουν συνδέσμους που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

2. Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα μετεγκαθίσταται απ’ ευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους δεν έχουν μπει στο παρελθόν, ή έχουν επιχειρήσει να μπουν, παράτυπα στην ΕΕ. Με βάση την ήδη ισχύουσα συμφωνία του Ιουλίου του 2015, υπάρχουν διαθέσιμες ακόμη 18.000 θέσεις μετεγκατάστασης. Οι ανάγκες για πρόσθετες, πέραν αυτού του αριθμού, μετεγκαταστάσεις θα καλυφθούν μέσω εθελοντικής προσφοράς με όριο τις επιπλέον 54.000 θέσεις (σύνολο: 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης). Και αυτός ο αριθμός μπορεί να αναθεωρηθεί εάν χρειαστεί.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει νέες ροές μεταναστών προς την ΕΕ, είτε διά θαλάσσης, είτε διά ξηράς.

4. Όταν οι παράτυπες ροές σταματήσουν, ή μειωθούν σημαντικά, θα τεθεί σε ισχύ – σε εθελοντική βάση – πρόγραμμα εθελοντικής υποδοχής προσφύγων.

5. Η διαδικασία άρσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες θα επιταχυνθεί, με στόχο την πλήρη άρση το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πληροί όλα τα προαπαιτούμενα.

6. Η ΕΕ θα επιταχύνει την αποδέσμευση των αρχικών κονδυλίων των 3 δις ευρώ προς την Τουρκία. Αφού εξαντληθούν αυτοί οι πόροι και, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, η ΕΕ θα προχωρήσει και σε πρόσθετη χρηματοδότηση της Τουρκίας, με επιπλέον 3 δις ευρώ, έως το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ και η Τουρκία χαιρετίζουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

8. Η ΕΕ και η Τουρκία αποφάσισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 33 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας (κεφαλαίου που αφορά τον προϋπολογισμό), στη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Η προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστεί σε ταχύτερους ρυθμούς, και με βάση τους ισχύοντες κανόνες.

9. Η ΕΕ και η Τουρκία θα εργαστούν από κοινού για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εντός της Συρίας, κυρίως σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα όπου ο τοπικός πληθυσμός θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλής.

Κυβερνητικές πηγές: Η συμφωνία είχε «παγώσει» από το 2016

Να απαμβλύνουν τις εντυπώσεις από την δήλωση-βόμβα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρούν στην κυβέρνηση. Ως μια πρώτη αντίδραση, αρμόδιες πηγές, έσπευδαν να διευκρινίσουν πως η δήλωση Τσαβούσογλου δεν αφορά στην κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας. Μιά συμφωνία η οποία είχε παγώσει έτσι κι αλλιώς, από τις αρχές του 2016 που ήρθαν στη χώρα μας οι «8» Τούρκοι αξιωματικοί και είχαμε απορρίψει την έκδοσή τους.

Κουβέλης: Δεν συναλλασσόμαστε με την Τουρκία

«Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με την Τουρκία και ούτε μπαίνουμε στη λογική της ανταλλαγής που αυτή διεκδικεί και θέλει αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας από την Κάσο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την 194η επέτειο από το ολοκαύτωμα του νησιού.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι παράνομα κρατούμενοι» πρόσθεσε. «Κλείνουν τρεις μήνες από την παράνομη φυλάκιση των δύο στελεχών μας και δεν έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορητήριο. Πρόκειται όχι για δίκαιο, πρόκειται για βαρβαρότητα δικαίου, να κρατείται κάποιος για τρεις μήνες χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο» ανέφερε ο κ. Κουβέλης, διαβεβαιώνοντας: «Ασκούμε τις πιέσεις που πρέπει να ασκήσουμε σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Αμερική και στη Ρωσία και σε όλους εκείνους που μπορούν να ασκήσουν επιρροή, έτσι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι».

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή