Το μεσημέρι αναμένεται η ετυμηγορία του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου για τους δυο νεαρούς
«Αν υπήρχε θανατική ποινή, θα περίμενα να την ακούσω», είπε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, λίγες ώρες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ενώ η οικογένεια της άτυχης φοιτήτριας ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την ανάρτηση Άκη Σκέτσου ζητά η οικογένεια, σχετικά και με το θέμα που δημιουργήθηκε με την αγόρευση της εισαγγελέως…
Το μεσημέρι (12:00) της Παρασκευής (15/50) αναμένεται η ετυμηγορία του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου για τους δυο νεαρούς που κατηγορούνται ότι βίασαν, βασάνισαν και σκότωσαν την Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο.
Η οικογένειά της περιμένει την ανώτατη ποινή, ενώ η υπόθεση, μετά την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας πήρε και πολιτικές διαστάσεις, κάτι που έχει προκαλέσει οργή στην οικογένεια, όπως αναφέρουν και οι δικηγόροι τους.
«Περιμένω των ανώτατη ποινή που προβλέπει η ελληνική Δικαιοσύνη και ελληνικός ποινικός κώδικας. Αν το ανώτατο ήταν η θανατική ποινή, θα περίμενα θανατική ποινή», είπε ο πατέρας της άτυχης φοιτήτριας, Γιάννης Τοπαλούδης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (15/05) σε τηλεοπτική εκπομπή.
Εκφράζοντας την οργή του για όσα έχουν συμβεί και ειπωθεί τα τελευταία 24ωρα, ο Γιάννης Τοπαλούδης ξέσπασε λέγοντας πως «είναι εξωφρενικό το να έρχονται εδώ και να μας εμπαίζουν σαν οικογένεια» και ζήτησε απ’ όλους «να σταματήσουν να παίζουν παιχνιδάκια στη μνήμη της κόρης μας. Αν θέλουν να λύσουν διάφορα ζητήματα, να το κάνουν εκτός δικαστηρίου. Όχι στη μνήμη της κόρης μας».
Λέγοντας πως μηνύματα συμπαράστασης φτάνουν στην οικογένεια όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ο Γιάννης Τοπαλούδης σημείωσε με νόημα ότι «αυτό να το αντιληφθούν και αυτοί που μας κυβερνούν».
«Να παρέμβει ο Μητσοτάκης για τον Σκέρτσο»
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Γκιουγκής, δικηγόρος της οικογένειας αλλά και θείος της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη, δεν έκρυψε την οργή του για την ανάρτηση και την παρέμβαση του Άκη Σκέτσου και ζήτησε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις χωρίς κανένα λόγο. «Κανένας υπουργός δεν έχει προσωπική άποψη ποτέ. Έπρεπε να προσέχει ο Σκέρτσος και να μην εκφραστεί στο θέμα αυτό», τόνισε και σχολίασε ιδιαίτερα το γεγονός πως η κριτική έγινε την παραμονή της απόφασης.
«Δεν επηρεάζονται οι δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι που είναι πολίτες όταν βγαίνει ένας υπουργός και μιλάει για λαϊκά δικαστήρια; Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Να αφήσουν τους δικαστές να βγάλουν απόφαση ανεπηρέαστοι. Να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τη δημοσιότητα αυτής τη δίκης για να προβάλουν προσωπικές φιλοδοξίες», υπογράμμισε ακόμα.
Υπενθυμίζεται ότι την αποπομπή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου, ζητά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος
Ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, άσκησε κριτική στη χθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως.
«Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.
Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.
Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».