Του Χρήστου Η. Χαλαζιά
Σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολιτικής, στρατιωτικής ή κατά πολλούς και μεσούσης κρίσης και για την οποία η κοινή γνώμη πληροφορείται ότι στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να κινηθούν προς τις περιοχές που μπορεί να αναπτυχθεί κάποιο θερμό επεισόδιο.
Μπροστά σ’ αυτές τις απειλές της γείτονας χώρας, λειτουργούμε εφησυχαστικά με απλές δηλώσεις, περί διεθνούς δικαίου χωρίς να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον οι ανάλογες συμμαχίες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ που μέχρι σήμερα και οι δυο σύμμαχοι ουσιαστικά είναι ουδέτεροι, που μας θυμίζουν τη στάση της Τουρκίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν συμμετείχε εναντία στα ναζιστικά εγκλήματα.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε ότι «το μνημόνιο (σ.σ σύμφωνο) μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης (δηλαδή με τον μειοψηφικό Σάρατς που κατέχετε μόνο την πρωτεύουσα της Λιβύης ενώ κυριαρχεί ο στρατηγός Χαφτάρ στο 80% του εδάφους), οδηγεί σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση την Τουρκία», ότι «είναι ανιστόρητη και αγεωγράφητη», ότι η συμφωνία αυτή «δεν θα επικυρωθεί και παραδέχτηκε ότι «το ΝΑΤΟ πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτό το μνημόνιο να μην ισχύσει» (Οι Έλληνες πολίτες θυμούνται ότι το ίδιο έλεγε και ως αρχηγός για τη συμφωνία των Πρεσπών) και το θέμα θα το θέσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, πιστεύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Ο επικεφαλής της Ελληνικής κυβέρνησης μάλλον δεν λογάριασε τα οικονομικά – ενεργειακά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Γερμανίας και των Η.Π.Α.
Ο κάθε πολίτης που γνωρίζει μερικά πράγματα από τη σύγχρονη ιστορία μας, θα κατανοήσει ότι σε καμιά κρίση που δεν είχαν γεωοικονομικά, γεωστρατηγικά συμφέροντα δεν μας στήριξαν οι «σύμμαχοι», αρκεί να ανοίξει την ιστορία από την εποχή της επανάστασης του 1821 μέχρι την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο οι Διεθνείς Οργανισμοί ήταν ουδέτεροι.
Στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος συνάντησε εκτός προγράμματος τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και μίλησαν για όλα, για τη Συρία τους Κούρδους, μέχρι και για την ασφάλεια στα Βαλκάνια, συζήτησαν επίσης για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου κατά 100 δις δολάρια και ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι: «η Τουρκία είναι πολύ καλή» . Όλως τυχαίως δεν συζήτησαν για την περιφερειακή ασφάλεια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και για την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σειρά της ως η άμεση μετά το ΝΑΤΟ ισχυρή σύμμαχος της χώρας μας, έκανε κάποιες δηλώσεις για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η πρώτη δήλωση της νέαα πρόεδρου της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν, ζητούσε «περισσότερες διευκρινίσεις», λες και τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι Ευρωπαϊκά και δεν καταλάβαιναν ότι η Τουρκία με την πράξη αυτή της συμφωνίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια είναι η θέση της Ε.Ε, απάντησε απλά ότι: «έχουμε σοβαρά ζητήματα να συζητήσουμε με την Τουρκία, απαιτείται μια πολύ ειλικρινής συζήτηση για σοβαρά ζητήματα, σχετικά με το σεβασμό της γειτονίας, της ηρεμίας και τις ακρότητες των γειτόνων, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους εργαζόμαστε μαζί με την Τουρκία, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό.
Για τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου έγινε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου με τον νέο επικεφαλή της Ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΟΑΣΕ ( Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).
Η Ρωσία για μια ακόμη φορά μένει ουδέτερη χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ: « Δεν είμαστε με το μέρος κανενός στη σύγκρουση. Η προσέγγισή μας είναι στην επίλυση κρίσεων – είτε στηρίζεται στην αρχή ενός διαλόγου στη χώρα που τους περιλαμβάνει όλους, με στόχο να βρεθούν διευθετήσεις που θα στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και θα ανταποκρίνονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ας δούμε και λίγο τους συνεταίρους Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ Κύπρου, για την ενέργεια του Αιγαίου πελάγους και της ανατολικής Μεσογείου. Η Αίγυπτος στη συνεργασία ουσιαστικά δεν σιγουρεύτηκε για την ΑΟΖ μέχρι σήμερα. Το Ισραήλ πέρα από τις σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του έβγαλε μια ανακοίνωση για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρεται να έχει μια οικονομική συμφωνία συναλλαγών, της τάξης 6 δις δολάρια από την Τουρκική αγορά. Η Κύπρος πλέον αγωνίζεται μόνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.
Σε αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να δημιουργηθούν άμεσα συμμαχίες ισχυρές και αποφασιστικές, γνωρίζοντας ότι αυτά τα «παιχνίδια» είναι κυρίως γεωοικονομικά, γεωπολιτικά και λιγότερο επεκτατικά με τις παλαιές μεθόδους στρατιωτικής κατάκτησης, ενώ σήμερα είναι για οικονομικούς και ενεργειακούς ελέγχους του κράτους και πιο εύκολα κατακτάται αν ένα κράτος δεν έχει δικό του οικονομικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και υστερεί από κρατικές στρατηγικές επιχειρήσεις.