Ο ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ ΘΑ ΤΟ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
Μπορεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα κρίνει το μέλλον της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους να έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου, ωστόσο μέχρι τότε αναμένεται να ληφθούν ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο.
Το ζήτημα της ελληνικής κρίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των G7 που θα διεξαχθεί στο Τόκιο.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου ήδη έχει τοποθετηθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ γνωστοποίησε πως στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, που θα διεξαχθεί το διήμερο 20-21 Μαΐου, θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια «δραματική κρίση», αναφορικά με τους όρους εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής μέρους του χρέους, τον Ιούλιο.
Στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί με τις όποιες αποφάσεις και τα όποια συμπεράσματα να βαρύνουν ιδιαίτερα τις εξελίξεις στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Αναζητούν «χρυσή τομή» για το χρέος
Το θέμα του χρέους είναι το μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή της διαπραγμάτευσης, καθώς οι διαφορές που υπάρχουν είναι μεγάλες τόσο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης όσο και στη λύση που θέλει να δώσει το ΔΝΤ. Προϋπόθεση για το Ταμείο είναι τα χαμηλά πλεονάσματα και η εφαρμογή ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης μέχρι το 2018.
Η επιμήκυνση των λήξεων και της περιόδου χάριτος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, θα πρέπει να είναι πάνω από 30 έτη για το σύνολο των δανείων.
Από την πλευρά της Ευρώπης έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, να επιβληθεί πλαφόν 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες αποπληρωμής έως το 2050, αλλά και πλαφόν 2% στα επιτόκια αποπληρωμής Η γεφύρωση του χάσματος φαίνεται να είναι δύσκολη στην μια εβδομάδα που απομένει και όλα δείχνουν πως μια οριοθέτηση της ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη δυνατή λύση στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης.
Τα υπόλοιπα ζητήματα της G7
Οι αξιωματούχοι του G7 βρίσκονται αντιμέτωποι περίπου με τα ίδια προβλήματα που τους απασχολούσαν και στην προηγούμενη συνάντησή τους, το 2015 στη Γερμανία.
Σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας, οι υπουργοί των επτά ισχυροτέρων οικονομιών αναμένεται να επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους σε τρόπους επανεκκίνησης της παγκόσμιας ανάπτυξης.