Δύσκολο αλλά επιτεύξιμο το 3,5% η απάντηση Ντάισελμπλουμ στο ΔΝΤ
Μάχη Ευρώπης – ΔΝΤ για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος
«Στα μαχαίρια» είναι Ευρώπη και ΔΝΤ, για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Οι τεράστιες διαφορές, φαίνονται παρά την «μάσκα» της συναίνεσης που έχουν φορέσει οι δανειστές. Επιτεύξιμος ο στόχος του μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την Ουάσινγκτον. Λίγες ώρες μετά την σκληρή τοποθέτηση της Επικεφαλής ρου ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που σε συνέντευξη Τύπου, έδειξε ότι να μην πιστεύει ότι ο στόχος είναι ρεαλιστικός και μάλιστα να λέει ότι θα απαιτηθούν «ηρωικές» προσπάθειες από τον ελληνικό λαό για να επιτευχθεί, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, έρχεται να παραδεχτεί ότι «ναι», θα είναι δύσκολα, αλλά ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Δηλώσεις επί δηλώσεων, πιέσεις επί πιέσεων, η κόντρα συνεχίζεται και η ανησυχία μεγαλώνει σε οικονομικούς κύκλους, για το αν στο τέλος αυτό θα βγει σε καλό ή αν τα το πρόγραμμα θα γίνει αυστηρότερο για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.
Ευρώπη και ΔΝΤ, έχουν πολύ διαφορετικές οπτικές, για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας. Από την μία το ΔΝΤ, έχει ξεκαθαρίσει την θέση του, ότι χρειάζεται γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παράλληλα μείωση των στόχων του προγράμματος για το 2018, καθώς δεν πιστεύει ότι είναι ρεαλιστικοί. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι, δεν θέλουν ούτε καν να ακούν για το χρέος και θεωρούν ότι μία μείωση των στόχων θα στείλει το λάθος μήνυμα στην Ελλάδα και τις αγορές. Τώρα, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όλοι οι πρωταγωνιστές θα έχουν όχι μόνο την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας για το ελληνικό χρέος.
Σε ομιλία του στο Peterson Institute, στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Ντάισελμπλουμ, επέλεξε να απαντήσει στην κυρία Λαγκάρντ που είχε εκφράσει την εκτίμηση του Ταμείου, ότι ο στόχος αυτός είναι αδύνατος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι, είπε ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) πλησιάζει στα όρια της και πως τώρα η ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατηγική εξόδου, ώστε να προλάβει τις αρνητικές επιπτώσεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η επεκτατική νομισματική πολιτική στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά προσεγγίζουμε τα όρια της και οι αρνητικές επιπτώσεις γίνονται πιο ισχυρές (.) Τα τελευταία χρόνια η νομισματική πολιτική είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για να φέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο. Το υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δρα ως ούριος άνεμος για την οικονομία, στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά ο αντίκτυπος είναι σύντομος, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».