Υπερ-πακέτο τριάντα αποκρατικοποιήσεων πέταξαν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δανειστές, που βλέπουν τα έσοδα από την «αξιοποίηση» της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, ως το καλύτερο τρόπο για να πάρουν τα λεφτά του δανείου πίσω και παράλληλα, να περάσουν τα φιλέτα του Δημοσίου, στα χέρια δικών τους πολυεθνικών!
Στη «λίστα για ψώνια» των δανειστών φιγουράρουν εταιρίες όπως η ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΛΘ, το Ελληνικό και τα υπόλοιπα αεροδρόμια!
Μπορεί ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, να ξεκαθαρίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει συγκεκριμένους στόχους, αλλά όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση συζητείται η συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ προφανώς θα υλοποιήσει ότι συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και θα εγκριθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα».
Επίσης, ο κ. Πιτσιόρλας είναι πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και όχι του νέου υπέρ-Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που έχουν απαιτήσει οι θεσμοί και έχει προβλεφθεί στην συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Εκεί οι δανειστές θα βάλουν δικό τους άνθρωπο, που θα έρθει με ξεκάθαρη αποστολή, την επίσπευση όλων των διαδικασιών στα πωλητήρια της περιούσιας του Δημοσίου.
Άλλες πληγές, κάνουν λόγο για υπερβολικές απαιτήσεις των τοκογλύφων, που βάζουν «φωτιά» σε ένα θέμα της αξιολόγησης που δεν βρίσκεται στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας καθώς υπερκαλύπτεται από θέματα όπως το Ασφαλιστικό και το φορολογικό που επηρεάζουν άμεσα την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου.
Όμως και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν να κάνουν με την περιουσία του ελληνικού λαού και ένα ενδεχόμενο ξεπούλημα όπως αυτό που φέρονται να ζητούν οι δανειστές, σημαίνει ότι τώρα που νομίζουν ότι μας έχουν στο χέρι, τώρα θα προβάλουν ακόμα και τις πιο κατάπτυστες απαιτήσεις τους.
Μάλιστα στα συμβούλια της Ευρώπης, πολλοί αξιωματούχοι, έχουν συνδέσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με αυτό του χρέους, ώστε να ασκήσουν ακόμα πιο σκληρή πίεση στην ελληνική πλευρά για να υποχωρήσει στο «ξεπούλημα».
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, κατά την τελευταία συνάντηση της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» που ξεκαθάρισε ότι αν επιμείνουν στις αποκρατικοποιήσεις, «τότε θα υπάρξει πρόβλημα».
Οι ξένοι έχουν πάρει φόρα και επιμένουν στην επίσπευση δεκάδων αποκρατικοποιήσεων με ποσοστά από το 51% έως και το 100% των εταιριών. Η αρχή γίνεται με την ΔΕΗ, αλλά στο στόχαστρό τους έχει μπει ο αφρός των επιχειρήσεων του Δημοσίου, που θέλουν να τις δουν σε «ξένα χέρια».