Η κυβέρνηση, τώρα που η κατάσταση έχει «ζορίσει» και τα πράγματα στη διαχείριση της πανδημίας τείνουν να καταστούν εκτός ελέγχου, επικαλείται συγκεκριμένους αριθμούς και παραδείγματα, ώστε να πείσει πως η Ελλάδα παραμένει στην πρωτοπορία. Στόχος, φυσικά, είναι να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όπως και στην πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τις σωστές αποφάσεις –και τις παίρνει γρήγορα και έγκαιρα.
Για παράδειγμα, οι κυβερνητικοί επικαλούνται το Βέλγιο των πολλών χιλιάδων νέων ημερήσιων κρουσμάτων, για να τεκμηριώσουν το επιχείρημα ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα. Βεβαίως, στο Βέλγιο ο χειμώνας ξεκίνησε πριν έναν μήνα, ενώ εδώ είχαμε ως την περασμένη εβδομάδα 23 βαθμούς τις μισές ώρες της μέρας, αλλά φαίνεται ότι αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες για το κυβερνητικό αφήγημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί έχουν δίκιο: τα πράγματα στο Βέλγιο, όπως και στη Γαλλία και στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι σαφώς χειρότερα. Με τη διαφορά, όμως, ότι αυτό «διαβάζεται» και ανάποδα, αν σκεφτόμαστε πάντα ότι η απόφαση ενός κράτους για επιβολή καραντίνας είναι τόσο δυσάρεστη, που πάντα συνδέεται με την αντοχή του συστήματος υγείας. Με άλλα λόγια, η απόφαση μίας κυβέρνησης για καραντίνα φέρνει τόση καταστροφή στην οικονομία, που η λογική λέει ότι λαμβάνεται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μόνο όταν, δηλαδή, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι αποφανθούν ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι τέτοια που θα τινάξει το σύστημα υγείας στον αέρα.
Αυτό, λοιπόν, είναι η κατάσταση που «διαβάζεται» και ανάποδα: ότι ενώ άλλες χώρες χρειάστηκαν πολλές χιλιάδες ημερησίων κρουσμάτων και χιλιάδες διασωληνωμένων ασθενών προκειμένου να φτάσουν στην δυσάρεστη –όσο και οικονομικά επώδυνη- απόφαση για «λουκέτο» στην οικονομία, στην Ελλάδα τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά: με το που τα ημερήσια κρούσματα «έγραψαν» μπροστά τον αριθμό «2» και με το που ξεπέρασαν τους 200 οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, άρον άρον η κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή καραντίνας, πριν καν περάσουν τρεις ημέρες που είχε ξεκινήσει το «λουκέτο» στην εστίαση. Συμπέρασμα: όταν οι αριθμοί διαβαστούν ανάποδα, τότε δείχνουν μία ανοχύρωτη χώρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ