ESM: Έτσι πρέπει να είναι τα νέα μνημόνια της Ευρώπης
Τι δεν πήγε καλά στα μνημόνια, εξέτασαν οι αναλυτές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και μετά την σημερινή συνάντηση του συμβουλίου του Μηχανισμού, στο Λουξεμβούργο, δημοσιεύθηκε η πρώτη έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων οικονομικής αρωγής του EFSF και του ESM. Παράλληλα με τα ευρήματα της αξιολόγησης, έγιναν και έξι προτάσεις, με στόχο να λειτουργήσουν ως οδηγός για τον σχεδιασμό μελλοντικών προγραμμάτων.
Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμων Gertrude Tumpel-Gugerell ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις της για προγράμματα των 5 χωρών που έχουν λάβει βοήθεια από την Ευρώπη (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα). Για την Ελλάδα δεν ελήφθη υπόψη το τρίτο μνημόνιο, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την ίδια, η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε είναι «αδιαφιλονίκητη: η θέσπιση του ESM ήταν απαραίτητη για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Δείχνει πως και οι πέντε χώρες που ήταν σε πρόγραμμα βελτίωσαν τη βιωσιμότητα του χρέους τους και τα οικονομικά θεμελιώδη, χάρη στα προγράμματα EFSF/ESM, και παραθέτει ”μαθήματα” που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις μελλοντικές δραστηριότητες του ESM».
Επίσης στα ευρήματα της, τονίζει ότι τόσο ο EFSF όσο και ο ESM εκπλήρωσαν την εντολή τους, βοηθώντας τις χώρες να βελτιώσουν την οικονομική τους ανθεκτικότητα και να ανακτήσουν την πρόσβαση στην αγορά. Σχετικά με τους πόρους που διατέθηκαν, τονίστηκε ότι η χρηματοδότηση ήταν αρκετή και οι εκταμιεύσεις πραγματοποιήθηκαν όπως έπρεπε.
Οι 6 προτάσεις για καλά και πετυχημένα προγράμματα
1. Ο ESM πρέπει να στηρίζει την αξιοπιστία και την ιδιοκτησία του προγράμματος: αυτό απαιτεί να προλαμβάνονται τυχόν καθυστερήσεις στα αιτήματα του προγράμματος, να υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία και να διατηρείται η πολιτική νομιμότητα.
2. Ο σχεδιασμός του προγράμματος θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους και προτεραιότητες: θα πρέπει να εστιάζει στην επιστροφή στη χρηματοδότηση από την αγορά και να προσφέρει ένα επαρκές χρονικό πλαίσιο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
3. Τα προγράμματα θα πρέπει να εστιάζουν εξαρχής σε προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά οι σχετικές εκταμιεύσεις να γίνονται σταδιακά, βάσει της προόδου: θα πρέπει να εφαρμοστεί μια ρητή και ολοκληρωμένη στρατηγική για τον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
4. Το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώνει και να αναπτύσσει το πλαίσιο διοίκησης του ESM, προκειμένου να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και η συνεργασία.
5. Ο ESM θα πρέπει να ενισχύσει τη διαφάνεια του προγράμματος και τη δυνατότητα για αξιολογήσεις: Ο ESM πρέπει να θεσπίσει μια δημόσια βάση δεδομένων για τα προγράμματα και να αξιολογήσει το Early Warning System και το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.
6. Τα μέλη του ESM μπορούν να αξιολογήσουν τον ρόλο του ESM και να ισχυροποιήσουν την προληπτική ικανότητα της ευρωζώνης.