“ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ”
Tην Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στις 12.00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου.
Οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν μετά τη συνάντησή τους κοινή συνέντευξή Τύπου.
Νωρίτερα, στις 11.00, ο κ. Γιούνκερ θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μιλήσει στις 19.30 στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Γιούνκερ, θα επισκεφθεί επίσης την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ώρα 13.30), όπου και θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο Euronews εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η Ευρωζώνη δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την Ελλάδα. «Αγωνίστηκα σκληρά για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τελικώς «τα καταφέραμε».
Υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες» στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και πως «από το καλοκαίρι του 2015 κανένας δεν μιλάει στα σοβαρά για Grexit».
Η “ατζέντα” της συνάντησης
• τα ζητήματα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο «μενού» της συζήτησης, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «γυρίσει» την ατζέντα στο θέμα ανάπτυξη. Σημειωτέον, ότι το Μαξίμου συνδέει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης. Έτσι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει ταχεία αποδέσμευση των πόρων από το «πακέτο Γιούνκερ».
• δύο εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία, το Brexit αναμένεται να απασχολήσει τους δυο άντρες. Ο κ. Γιούνκερ δεν έχει κρύψει δημοσίως τον προβληματισμό του για ένα πιθανό Brexit. Και η ελληνική πλευρά, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της κυβέρνησης, κρίνει ότι «η θέση μας ενισχύεται με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη», την ώρα μάλιστα που είναι προ των πυλών η υλοποίηση μίας σειράς από επενδυτικά σχέδια.
• Μείζον ζήτημα θεωρείται και το προσφυγικό, και η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις προσφυγικές ροές. Πολύ πρόσφατα άλλωστε, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στη γείτονα, καλώντας την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Στήριξη ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης
Τέλος, το βλέμμα των κυβερνητικών παραγόντων είναι στραμμένο στο «καυτό» μέτωπο που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα εργασιακά.
Η Αθήνα επιθυμεί να ανανεώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και να εξασφαλίσει «υπόγεια» στήριξη για όσα έρχονται. Σε «αντάλλαγμα», η κυβέρνηση θα διαβεβαιώσει για την ομαλή τήρηση του Προγράμματος και για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Κανείς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον άλλωστε, δεν ξεχνά τον κομβικό ρόλο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων πέρυσι για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, κόντρα στη σκληρή στάση της Γερμανίας.