Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

O θάνατος του εμποράκου και του εργαζόμενου 

Υπήρχε λόγος σοβαρός που ο πρωθυπουργός προχθές, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ σχεδόν απηύθυνε έκκληση στους βιομηχάνους να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Βλέπετε, το αρμόδιο υπουργείο έχει διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν «περπατάει», αφού η κάλυψη του 60% του μισού μισθού και το «μπόνους» στήριξης των εργοδοτικών εισφορών δεν πείθει τους μεγαλοεργοδότες. Αντιθέτως, αντί να μπλέξουν με το κράτος και να αναλάβουν έστω και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενούς τους που εκπορεύονται από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι εργοδότες προτιμούν τις απλούστερες λύσεις: είτε απολύουν κατευθείαν, είτε μειώνουν τους μισθούς όσο εκείνοι θέλουν, είτε απλώς ενημερώνουν μονομερώς τους εργαζομένους ότι τους χρειάζονται λιγότερες ώρες. Και, φυσικά, η κυβέρνηση που είχε φροντίσει από την αρχή της κρίσης να απενεργοποιήσει το ΣΕΠΕ, δηλώνοντας ότι την ώρα της καραντίνας δεν είναι ώρα για… ελέγχους, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο να παρακαλάει τους βιομήχανους να μην φτάσουν την ανεργία στο 25%. 

Το θέμα, όμως, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες: υποτίθεται ότι αυτοί θα έβρισκαν φθηνή και άφθονη ρευστότητα στις τράπεζες. Έλα, όμως, που οι τράπεζες φροντίζουν να δίνουν τα χρήματα της ρευστότητας στους ήδη γνωστούς πελάτες τους, που έχουν «ανοίγματα» αλλά και «πρόσωπο» και να αποθαρρύνουν τους υπόλοιπους που προστρέχουν σ’ αυτές για να καταφέρουν να αιμοδοτηθούν, μπας και σωθούν. Οι τράπεζες, όμως, ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, θέτουν εμπόδια, αξιώνουν αχρείαστα δικαιολογητικά και στέλνουν μήνυμα στους «εμποράκους» ότι δεν πρόκειται να βρουν σωτηρία σ’ αυτές. 

Κάπως έτσι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας ακόμη «θάνατος του εμποράκου», την ώρα που οι λίστες των απολυμένων μεγαλώνουν. Η επιχείρηση αναδιάταξης του τοπίου της οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό είναι πιο σημαντικό από το πότε και πόση θα είναι η ανάκαμψη μετά την «κορωνοκρίση». Γιατί όση κι αν είναι, θα αφήσει πίσω της μεγάλες απώλειες, που δε θα μπορούν να καλυφθούν από τους αριθμούς, όσο κι αν οι τελευταίοι αρχίσουν πάλι να ευημερούν το 2021.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή